Katero toplotno črpalko

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Tudi kaša v bojlerju ima namreč višjo temperatiro kot voda v bojlerju (med ogrevanjem sanitarne vode)
Med ogrevanjem sanitarne vode ima res vecjo temperaturo. ko pa gre sistem nazaj na ogrevanje prostora pa…

Zelo veliko težav je menda prav s temi tri-potnimi preklopnimi ventili. Ker zadeve so daleč od “preklopnih”. večina (teh, ki se zaradi cene najvec vGrajujejo) malenkost puscajo tudi v smer kamor ni zazeljeno. In potem ko preklopi nazaj na ogrevanje prostorov v bistvu pocasi hladi bojler.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
Med ogrevanjem sanitarne vode ima res vecjo temperaturo. ko pa gre sistem nazaj na ogrevanje prostora pa…

Zelo veliko težav je menda prav s temi tri-potnimi preklopnimi ventili. Ker zadeve so daleč od “preklopnih”. večina (teh, ki se zaradi cene najvec vGrajujejo) malenkost puscajo tudi v smer kamor ni zazeljeno. In potem ko preklopi nazaj na ogrevanje prostorov v bistvu pocasi hladi bojler.
Ja...Najbolj so mi teli Seltrončki sumljivi...

Honeywell 100% tesni...

Je pa pri očetu spustil dušo točno ta ventil (spustil na vretenu...vodni kamen) po 10 letih..

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.161
113
sej še ne vemo koliko ga ima. In ja kamot ga ponuca.

Pri starših so radiatorji. Stari, debeli z veliko vode in instalacija iz colskih ali še debelejših cevi. Sem računal tako na približno in je v sistemu skor 400l vode. Ko gre TČ (14kW) v defrost, temperatura radiatorjev OBČUTNO pade.
Micka ne hladi sanitarne vode ob defrostih.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.161
113
Torej vzame toploto za defrost iz sistema ogrevanja....Kar je tudi OK...
Morda imajo neketere TČ celo opcijo od kje vleče toploto za defrost
Micka predlaga zaradi tega tudi manjši zalogovnik. Jaz imam 100 literskega. Pri defrostih pa nikakor ne opazim da bi se radiatorji ohladili. Ohladijo se le ko greje sanitarno vodo za tistih 10 minut.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Micka predlaga zaradi tega tudi manjši zalogovnik. Jaz imam 100 literskega. Pri defrostih pa nikakor ne opazim da bi se radiatorji ohladili. Ohladijo se le ko greje sanitarno vodo za tistih 10 minut.
Nove micke z notranjo enoto all in one naj bi znale za defrost uporabiti sanitarno vodo in ne rabijo vec zalogovnika. Taksno info sem dobil nedolgo nazaj. V praksi pa se nisem videl. Seveda pa je zadeva nastavljiva.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Ja...Najbolj so mi teli Seltrončki sumljivi...

Honeywell 100% tesni...

Je pa pri očetu spustil dušo točno ta ventil (spustil na vretenu...vodni kamen) po 10 letih..
Jp seltron so mi odsvetovali. Priporočilo je bil Esbe. Za preklop med sanitarno/ogrevanjem pa bi naj bil celo najboljsi elektromagnetni in ne ta vrtljivi.
Pa fino je, da ima zunanje navoje na prikljuckih, da ga lahko enostavno menjas. Ampak to vse podrazi sistem…

• Všeč mi je
Reactions: tony

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.526
2.283
113
Tri strani brihtola pa noben nima 5% pojma o čem govori.

Tu je edina rešitev da se na licu mesta pogleda kako je izvedena inštalacija, se pomeri temperature, in testira zadevo.
Pa to mora narediti nekdo ki ve kaj dela.

Dotični monter je očitno šalabajzer, če ne zna rešiti zadeve.

• Všeč mi je
Reactions: igi

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
878
113

Dotični monter je enkraten posel naredil in ga za staro stranko boli *****. Žal..

Po njegovem je vse OK.. normalno.. pričakovano
Če bo že prišel pogledat bo spremenil kakšno nastavitev na regulaciji in rekel, da zdej bo pa OK in da naj testirajo 14 dni... alpa na licu mesta ugotovil, da jih je v hiši preveč in da črpalka ne zmore toliko naenkrat.. alpa #krneki

Sam se pri svojih hišnih projektih držim istega vodovodarja že 10+ let.. najbrž ni vedno najcenejši - oba pa veva "kje sva".. sam se vračam k njemu, on pa rešuje morebitne težave z meni sprejemljivo hitrostjo/resnostjo/odzivnostjo..

avtor vprašanja - upam, da rešiš.. nasvetov si dobil celo reč.. srečno

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.161
113
Tri strani brihtola pa noben nima 5% pojma o čem govori.

Tu je edina rešitev da se na licu mesta pogleda kako je izvedena inštalacija, se pomeri temperature, in testira zadevo.
Pa to mora narediti nekdo ki ve kaj dela.

Brihtola si k večjemu samo ti. Kaj si doprinesel k rešitvi problema? Niti teh 5% ne, ampak nulo.

Monter je bil na licu mesta, in mu je rekel da je to normalno. No mi vemo da ni in da monter nima pojma.

Več glav več ve. Sicer bi se jaz oglasil na forumu Pod Svojo streho, ker tam sodelujejo monterji direktno. Verjetno ti bo kak kronoterm ali daikin monter pametoval in ti očital češ, kaj si pa kupil micko, ampak tudi micke dobro delajo, jih je kar nekaj zmontiranih. Zato so mnenja uporabnikov tudi pomembna.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Verjetno ti bo kak kronoterm ali daikin monter pametoval in ti očital češ, kaj si pa kupil micko, ampak tudi micke dobro delajo, jih je kar nekaj zmontiranih. Zato so mnenja uporabnikov tudi pomembna.

Nekaj se jih bo spotaknilo tudi pod to, da nima micke, ker "TermoPlus" ima svojo notranjo enoto in menda krmiljenje, ki je boljše od original Mitsubishija...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Vse to sploh nima veze, al gre za Micko, al pa Daikin, al gre za TČ al pa klasično peč na drva, olje plin.... Nima kaj 10 minut topla voda hodit iz 10m oddaljene kurilnice. Če se to dogaja nekaj ni OK in ma da monter pride nazaj pogledat in stvar uredit. Bi pa rekel, tudi glede na izgled inštalacije, da se decu pač fučka kaj da od sebe.
Glede na to, da ima avtor teme montiran termometer na vrhu bojlerja, bi mu najprej svatoval, da naj gre v primeru, ko topla voda ne pride v max minuti (že to je velik) prvo pogleat ta termometer. Če je voda tam topla, iz pipe pa teče hladna, je nekaj z inštalacijo narobe. Če je voda tam hladna, potem nekaj ne štima z nastavitvami ogrevanja sanitarne vode.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Ne vem sicer, ali sta uporabljeni obe tipali za meritve temperature sanitarne vode (zgornje in spodnje) ali samo spodnje. Če sta uporabljeni obe tipali, potem je čisto možno, da je monter zamenjal kable in se potem voda niti ne zagreje do konca. Če je uporabljeno samo spodnje, je lahko nastavljena prevelika razlika med on in off temperaturo in se spet voda ne začne gret zadosti hitro.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Bojler oziroma zalogovnik SV je samostojen ... je pa tale:
Bojler za sanitarno vodo TermoPlus® HR 300L
Pozicija zajema:
Bojler za sanitarno vodo TermoPlus® 300L
Električni grelec 3 kW (rezervno ogrevanje san. vode; anti-legionelni program)
Tri-potni preklopni ventil s pogonom (omogoča preklop TČ med ogrevanjem objekta in ogrevanjem sanitarne vode)

Monter mi je pred časom napisal, da: Kar se tiče ogrevanja pa lahko povečate krivuljo na tč in tudi na toplotni nastavite obtočno črpalko Wilo na večjo stopnjo (pritisnete zeleno tipko na njej).
Pri Toshibi lahko nastaviš temperaturo v zalogovniku pri kateri začne ogrevat SV in seveda temp. pri kateri izklopi.

Če se pri tvoji tudi da (kar predvidevam da se) ob kateri temepraturi se ti vklopi dogrevanje vode? Morda imaš to točko nastavljeno prenizko (po defoltu) in dvigni vse skupaj.
Npr. štart dogrevanja pri 40 stopinjah, konec pri 45ih.

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Se opravičujem, ker se tukaj vmešavam. Uporabnik Horhe je priložil slike njegove kotlovnice. Tam sem videl zalogovnik, ki ima "flanšo" z vgrajenim grelcem. Iščem takšen grelec in seveda novo Prirobnico, saj moja nima odprtine za le. grelec. Hvala, če mi lahko kdo navede, kje se dobi kaj takšnega.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.526
2.283
113
Brihtola si k večjemu samo ti. Kaj si doprinesel k rešitvi problema? Niti teh 5% ne, ampak nulo.

Monter je bil na licu mesta, in mu je rekel da je to normalno. No mi vemo da ni in da monter nima pojma.

Več glav več ve. Sicer bi se jaz oglasil na forumu Pod Svojo streho, ker tam sodelujejo monterji direktno. Verjetno ti bo kak kronoterm ali daikin monter pametoval in ti očital češ, kaj si pa kupil micko, ampak tudi micke dobro delajo, jih je kar nekaj zmontiranih. Zato so mnenja uporabnikov tudi pomembna.
Monter ne zna rešiti, avtor kar trdi je skregano z vso logiko, tistih par slik ne pomaga nič kaj dosti.

Jaz sem podal pravilen pristop k rešitvi.

Pa o strojnih inštalacijah in njih izvedbi vem verjetno več kot tale forum skupaj.

Tako da ne se užigat

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Možno da je pa napaka na elektro inštalaciji oziroma zamenjavi pinov v regulaciji. Veš tudi kaj o tem?

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Sem poslikal še zadaj priklope na zalogovnik ...
Druga slika pa je levo dovod iz vodovodnega omrežja, desno gre pa dovod (s toplo vodo) nazaj v hišo ( kolikor sem šlatal so cevi tople).

Priponke

• slika 1.jpg
    slika 1.jpg
    75,1 KB · Ogledi: 107
  • slika 3.jpg
    slika 3.jpg
    102,2 KB · Ogledi: 103

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
Sem poslikal še zadaj priklope na zalogovnik ...
Druga slika pa je levo dovod iz vodovodnega omrežja, desno gre pa dovod (s toplo vodo) nazaj v hišo ( kolikor sem šlatal so cevi tople).
Še označi katera cev je dovod mrzle vode v bojler (mora biti spodnja) in dovod (ta mora biti zgornja)

Še to..A bojler res nima nobenega priključka več nad zgornjim priključkom..... Ker potem zgornjih cca 30-50 cm (izmeri koliko je od zgornje cevi do vrhe bojlerja) predstavlja zate neuporabno količino tople vode, ki jo nikoli ne boš dobil iz bojlerja.... Namesto kapacitete 300 litrov imaš kapaciteto nekje med 200 in 250l