Katero toplotno črpalko

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Imam eno vprašanje če kdo slučajno obvlada delovanje toplotnih črpalk ... ker monter mi zaenkrat ne zna objasniti zadeve oziroma pravi da je to normalno ...

In sicer skupaj z ogrevanjem hiše, se s toplotno črpalo ogreva tudi sanitarna voda. Zdi se mi zdi rahlo čudno oz. nekonsistentno delovanje gretja vode, ker je enkrat topla voda v pipi takoj, drugič pa odpreš vodo in čakaš 5-10 minut da pride topla voda (kar se mi zdi ogromna potrata vode). Zjutraj recimo, ko vstanem in se pripravljam za službo tudi po 10 minutah točenja ni tople vode v pipi, enkrat je pa lahko takoj po parih sekundah.

Pri enako oddaljenem sistemu prej (peč na pelete in zalogovnik sanitarne vode sta bila na istem mestu kot sedaj nov sistem) nikoli ni bilo tako – da bi topla voda potrebovala 10 minut, da pride do pipe.

Se komu sanja ... je to pravilno delovanje in je pač to tako ali ...

Hvala.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.162
113
Jaz nimam ciekulacije, in topla vedno priteče ob enakem času. Ker imam kopalnico v mansardi toplotno pa v kleti, pa še cevi potekajo brezveze zigizagi, rabi kake minuto da priteče topla voda. Ampak vedno minuta. No razen če se kdo pred menoj tušira in je topla voda še vedno v ceveh. Da rabi 10 minut se mi res ne zdi normalno, razen če nimaš bojlerja pri sosedih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
A to ima cela ulica en bojler na zacetku ulice, ti pa prvi vstanes na koncu ulice?
Daj preveri temperaturo v bojlerju ko imas tako cakanje. Da nimas slucajno kasnih urnikov in nizkih temperatur izven tega casa

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
A to ima cela ulica en bojler na zacetku ulice, ti pa prvi vstanes na koncu ulice?
Daj preveri temperaturo v bojlerju ko imas tako cakanje. Da nimas slucajno kasnih urnikov in nizkih temperatur izven tega casa
Če bi bojler bil hladen, potem ne bi nikoli topla voda pritekla. Mogoče kakšna kombinacija dolge lajtunge in majhnega pretoka?

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Če bi bojler bil hladen, potem ne bi nikoli topla voda pritekla. Mogoče kakšna kombinacija dolge lajtunge in majhnega pretoka?
Imam eno vprašanje če kdo slučajno obvlada delovanje toplotnih črpalk .

Pri enako oddaljenem sistemu prej (peč na pelete in zalogovnik sanitarne vode sta bila na istem mestu kot sedaj nov sistem) nikoli ni bilo tako – da bi topla voda potrebovala 10 minut, da pride do pipe.

Hvala.
Sistem dovod od bojlerja do pipe je isti.
Si pismen hanzi ?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
Imam eno vprašanje če kdo slučajno obvlada delovanje toplotnih črpalk ... ker monter mi zaenkrat ne zna objasniti zadeve oziroma pravi da je to normalno ...

In sicer skupaj z ogrevanjem hiše, se s toplotno črpalo ogreva tudi sanitarna voda. Zdi se mi zdi rahlo čudno oz. nekonsistentno delovanje gretja vode, ker je enkrat topla voda v pipi takoj, drugič pa odpreš vodo in čakaš 5-10 minut da pride topla voda (kar se mi zdi ogromna potrata vode). Zjutraj recimo, ko vstanem in se pripravljam za službo tudi po 10 minutah točenja ni tople vode v pipi, enkrat je pa lahko takoj po parih sekundah.

Hvala.
Ob isti uri dneva - imas razlicno obnasanje tople vode? Da nimas kje cirkulacije sprogramirane - in en dan je vklopljena, drugi dan ne?

alpa da je kdo pred tabo na “topel” dan ze stocil teh 10min vode? Alpa odprl toplo vodo na kaksni drugi pipi (kuhinja recimo)?

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Pa je dejansko 10 minut ali je pač zelo dolgo in je napisal 10 minut?

Ker v 10 minutah kak Mitsubishi z vgrajenim bojlerjem ze vodo skor iz “nule” zagreje :)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Piton

Guru
11. apr 2022
1.771
-139
113
Sam tri možnosti so:
1. voda u bojlerju ni topla (??) -
2. maš termostatsko pipo pa ne dela dobr
3. maš pr bojlerju neko mešalno čudo, pa dela po svoje
4. monter je butalc

• Všeč mi je
5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža

Hvala.
Nisi navedel kakšen bojler imaš. Ali je sestavni del notranje enote toplotne črpalke, ali si obdržal stari bojler in so ti ga vezali na toplotno črpalko. To bi lahko bilo malce problematično. Druga zadeva pa je tole: mislim, da toplotna črpalka preklaplja med ogrevanjem vode v radiatorjih in ogrevanjem sanitarne vode. Kako so ti intervali nastavljeni, pa ne vem. Mojster, ki ti je toplotno črpalko montiral, bi moral imeti vse to v malem prstu, ampak njegova izjava, da je vse to normalno, pa ga ne kaže ravno v najlepši luči.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.162
113
Večinoma ima ogrevanje sanitarne vode prvo prioriteto. Se pravi takoj ko pade pod nastavljen minimum, se ogrevanje prostorov zaustavi in gre v gretje vode. To je vedno default. Če je pa kater to spreminjal, bi pa tudi moral vedet kaj je narobe.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Ja takole je ... TČ je Mitsubishi ... vse je novo, tudi zalogovnik vode. Vse skupaj imamo postavljeno v drugem prostoru (kurilnici), ki je izven hiše (nekje 5 metrov od hiše - ni pa na koncu ulice). Sanitarna voda na tem sistemu je samo za kopalnico, za kuhinjo je drug bojler.
Danes zjutraj sem štopal ... je trajalo slabih 5 minut da je prišla topla voda od odprtja pipe.
Problem oz. težava je v tem ... ni problem če pač voda toliko rabi zaradi transportne poti, bolj je problem ker recimo včasih zvečer ali popoldan, ko se greš npr. tuširat pa je topla voda v pipi v nekaj sekundah, včasih pa ob približno istih časovnih urah pa po 5 minutah. To mene bolj muči ali je to pravilno delovanje ali ne.
Nastavitev nisem nič spreminjal ... drži pa to, da ima ogrevanje sanitarne vode prednost pred ogrevanjem prostorov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Takrat ko ti pritece v nekaj sekundah jo je nekaj minut pred tabo tocil.
Ampak da traja pet minut ienpa too much. Tudi ce imas colsko povezavo, ceprav dvomim. Mogoce ves presek cevi od kurilnice do kopalnice?
Ce je alumplast, je obicajno od dcl do 2dcl vode/m cevi.
Ce imas 10m cevi do kopalnice je to do neoje 2l vode. To pa ne more tect 5 minut.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Ja takole je ... TČ je Mitsubishi ... vse je novo, tudi zalogovnik vode. Vse skupaj imamo postavljeno v drugem prostoru (kurilnici), ki je izven hiše (nekje 5 metrov od hiše - ni pa na koncu ulice). Sanitarna voda na tem sistemu je samo za kopalnico, za kuhinjo je drug bojler.
Danes zjutraj sem štopal ... je trajalo slabih 5 minut da je prišla topla voda od odprtja pipe.
Problem oz. težava je v tem ... ni problem če pač voda toliko rabi zaradi transportne poti, bolj je problem ker recimo včasih zvečer ali popoldan, ko se greš npr. tuširat pa je topla voda v pipi v nekaj sekundah, včasih pa ob približno istih časovnih urah pa po 5 minutah. To mene bolj muči ali je to pravilno delovanje ali ne.
Nastavitev nisem nič spreminjal ... drži pa to, da ima ogrevanje sanitarne vode prednost pred ogrevanjem prostorov.

sedaj pa vzemi eno večjo posodo in izmeri koliko vode priteče iz pipe v 1 minuti

Imaš zalogovnik vode posebej ali je v kombinaciji z notranjo enoto TČ? mogoče res prilepi eno sliko vezave.

Če greš preveriti temperaturo zalogovnika preden odpreš pipo je vedno primerno topla?

5 minut je absolutno predolgo in ni normalno!

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Meni se to slisi, kot da ima cevi od sanitarne in radiatorjev peljane vzporedno v isti izolaciji. Prej mu je pumpa nonstop krozila vodo za radiatorje, posledicno je pa grelo vzporedno cev od sanitarne vode. Z novim termostatom se verjetno pumpa za radiatorje vklopi samo ko pade temperatura v prostoru.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Meni se to slisi, kot da ima cevi od sanitarne in radiatorjev peljane vzporedno v isti izolaciji. Prej mu je pumpa nonstop krozila vodo za radiatorje, posledicno je pa grelo vzporedno cev od sanitarne vode. Z novim termostatom se verjetno pumpa za radiatorje vklopi samo ko pade temperatura v prostoru.

tole bolj težko, ker v 5 minutah bi moralo vso vodo iz cevi že zdavnaj osvežiti s toplo.

• Všeč mi je

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Itak, nekih 15 m polcolskega slavfa na kolutu, pa pritece topla voda prej kot v pol minute.
Pri bojlerju zagotovo lahko kje tipas temperaturo cevi.
Nekdo naj ti v kopalnici odpre toplo vodo, ti bodi v kurilnici in tipaj kdaj se bo temperstura cevi dvignila

• Všeč mi je
Reactions: igi