Katero toplotno črpalko

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Tudi jaz imam omejitev 25 dviznega voda. Zadevo moja pusti "resiti" tako, da sem nagib krivulje sicer naredila istrezen, ampak vedno za 2 stopinji više od potreb. Potem pa setpoint -2 in evo ti ga na, zadeva spila.
Vodenje temperature dvižnega voda po zunanji temperaturi pri TČ Zrak -Voda je včasih (odvisno od vremena) zelo slaba rešitev... nikoli pa ni posebej dobra...Je pa zagotovo s stališča končnega uporabnika zelo udobna..to pa tudi nekaj šteje...

Recimo...Ponoči -10°C...TČ dela na polno, celo lovi višjo temperaturo dvižnega voda, da nadoknadi razliko...podnevi pa lepo sonce + 10°C, TČ pa počiva, ker je potrebna temperatura dvižnega voda dosežena z lahkoto ali pa ceno presežena....
Precej bolje bi bilo obratno....Da TČ podnevi pregreje bajto za 1-2 stopinje, ponoči pa dela na minimumu, da temperatura v hiši preveč ne pade

Na žalost ne poznam nobene TČ. ki bi imela padajočo strmino...Vse imajo samo pozitivno ali pa T konstantno...

PS Nisem ednini, ki tako uporablja svojo TČ...je pa nekaj "dela"

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Dej ne bluzi... Vodenje po zunanji T dela ko šus. Ce si naredil domačo nalogo. Drugace seveda rabis druge resitve. Od termostatov, termostatskih ventilov in seveda še vse neumnosti, ki pridejo s premocno TČ.

Jaz hocem 23 stopinj v hisi 24/7 in ne bom nic pregrevala pa lovila, ce pa TC ve, koliko naj dozira pri doloceni zunanji T v realnem casu, ne pa na zalogo pa za nazaj... Ce si imel s tem "nekaj dela", potem pa res ne vem, kaj naj recem. Res veliko ljudi uporablja TČ na tak nacin, ravno zato, ker se jim ne da nic ubadat s tem pa je resitev zadovoljiva, ne pa da imas "nekaj dela" s tem...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Dej ne bluzi... Vodenje po zunanji T dela ko šus. Ce si naredil domačo nalogo. Drugace seveda rabis druge resitve. Od termostatov, termostatskih ventilov in seveda še vse neumnosti, ki pridejo s premocno TČ.

Jaz hocem 23 stopinj v hisi 24/7 in ne bom nic pregrevala pa lovila, ce pa TC ve, koliko naj dozira pri doloceni zunanji T v realnem casu, ne pa na zalogo pa za nazaj... Ce si imel s tem "nekaj dela", potem pa res ne vem, kaj naj recem. Res veliko ljudi uporablja TČ na tak nacin, ravno zato, ker se jim ne da nic ubadat s tem pa je resitev zadovoljiva, ne pa da imas "nekaj dela" s tem...
Nič ne bluzim..

Sem lepo napisal, da je po zunanji temperaturi udobno...ni pa najbolj učinkovito...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Ne ti si rekel, da je zelo slaba rešitev oziroma nikdar posebej dobra. In kljucna naloga ogrevalnega sistema in njegove regulacije je, da drzi konstantno T v hisi. In iz tega vidika je to dalec najboljsa resitev.

Doktorate se je delalo 10 let nazaj iz urnikov, pa na zalogo ponoci, ko je MT, sploh ce je v igri predimenzionirana rešitev, pa na zalogo podnevi pa ne vem kaj in so prisli do tega, da je sicer smotrnejse (z vidika €) ogrevati na zalogo ponoči, ce se ze igra s tem, ampak razlike so marginalne.

Ti pa verjamem, da je ogrevanje na zalogo podnevi učinkovitejse s vidika stetja kWh. Oziroma sem ze omenila, da se mislim tega posluziti mrbit sedaj, ko imam ET. ker pri vztrajnosti talnega ne verjamem, da se bo kaj poznalo. Seveda, ce zacne zadeva zaradi popoldanskega sonca prevec nihat oziroma, ce se motim, grem nazaj na preverjeno delujoco zacementirano T. Ker to je primarni cilj.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Ne ti si rekel, da je zelo slaba rešitev oziroma nikdar posebej dobra. In kljucna naloga ogrevalnega sistema in njegove regulacije je, da drzi konstantno T v hisi. In iz tega vidika je to dalec najboljsa resitev.

Doktorate se je delalo 10 let nazaj iz urnikov, pa na zalogo ponoci, ko je MT, sploh ce je v igri predimenzionirana rešitev, pa na zalogo podnevi pa ne vem kaj in so prisli do tega, da je sicer smotrnejse (z vidika €) ogrevati na zalogo ponoči, ce se ze igra s tem, ampak razlike so marginalne.

Ti pa verjamem, da je ogrevanje na zalogo podnevi učinkovitejse s vidika stetja kWh. Oziroma sem ze omenila, da se mislim tega posluziti mrbit sedaj, ko imam ET. ker pri vztrajnosti talnega ne verjamem, da se bo kaj poznalo. Seveda, ce zacne zadeva zaradi popoldanskega sonca prevec nihat oziroma, ce se motim, grem nazaj na preverjeno delujoco zacementirano T. Ker to je primarni cilj.
MT se pri TČ zrak voda praktično nikoli ne izplača....Kar dobiš s cenejšo ceno elektrike izgubiš s slabšim COP... pa še mašino matraš ponoči
To nihanje temperature v hiši gor/dol je na dnevni bazi samo +/- 0,5°C....ne več..rabiš dobrega digitalca, da ti zanesljivo izmeri vsako desetinko dviga padca na termometru v prostoru...

Novejše TČ nekatere že spremljajo vremensko napoved in dvignejo temperaturo vtoka....Tako da....

Drugače je pa moja aktualna TČ tako "glupa", da nima vodenja po krivulji...Ko sem jo pred dvemi leti kupoval pod "urgentno" sem ta detail spregledal, ker stara je to mela...No potem sem staro s plinom še 2 sezoni na fuš filal, letos pa končno razdru...In je bil izmenjevalec na plinski strani napihnjen, tako da je freon bežal (je pa vseskupaj v izolaciji, tako da dokler ne poderež ne veš...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Kot receno... Veliko tega je bilo merjenega, napisanega tako, z vzdrznimi argumenti, ne cez prst, na PSS 10 let nazaj. Zdaj so te teme izbrisane. In so probavali vse variante entuziasti in prisli do tega, kar sem zgoraj napisala. Pa ce verjames ali ne. Logike tu ni nobene. Logika je v tem, da ves kaj so handikepi in prednosti vsake izmed 3 variant, ampak za rezultat bo treba pa kar meriti. Smotrno je bilo najbolj cimvec podelati v MT. Resda je slo pa seveda za same predimenzionirane TČ. Po udobju se pa fantje ne sprašujejo, ker ni niti v drugem planu. S tem ne mores namrec nikjer tekmovati.

Jabe - plinska peč dela (je nekje v 15 letu), viški SE me ne bolijo (suncontract deluje).. mi je želja zamenjat plin za TČ.. mejčkn se edin bojim, da bom v tem "čakanju da kriza mine" - spomladi 2023 izvedel, da je sedaj pa dobavni rok 3/4 2023..
kaj je pa FOMO?

kalbo - ja sej se strinjam s tabo. začel sem gledat enkrat spomladi (tam nekje konec kurilne sezone oz. tam okrog ukrajine pomoje). Naivno malo pričakoval, da če "SE postavim od februarja do maja - bom pa tud toplotno zrihtal čez poletje"- pa ni glih tko..
drgač računam skoz - sej zato sem tud objavil vprašanje glede cene kurilnc.. ker če so bile lani 12K (ocena - ker nimam pojma kolk so bile - zato tudi sprasujem). in mi jih prodajajo (dobava 2023 - negarantirane cene) za 20K+.. potem se mi matematika podre.. eno sezono še nekak "poflikam" razliko v ceni energenta (plin v primerjavi z elektriko iz sončne) - prav dolgo pa to ne bi vlekel.. bo pač treba nekak "ugriznt" v to kislo jabolko..

maš plin? vzemi TČ v kombinaciji s plinskim bojlerjem. recimo kak immergas, riello bi znali biti okej izbire

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Kot receno... Veliko tega je bilo merjenega, napisanega tako, z vzdrznimi argumenti, ne cez prst, na PSS 10 let nazaj. Zdaj so te teme izbrisane. In so probavali vse variante entuziasti in prisli do tega, kar sem zgoraj napisala. Pa ce verjames ali ne. Logike tu ni nobene. Logika je v tem, da ves kaj so handikepi in prednosti vsake izmed 3 variant, ampak za rezultat bo treba pa kar meriti. Smotrno je bilo najbolj cimvec podelati v MT. Resda je slo pa seveda za same predimenzionirane TČ. Po udobju se pa fantje ne sprašujejo, ker ni niti v drugem planu. S tem ne mores namrec nikjer tekmovati.
Poznam sceno iz PSS...
Glede na to, da sem s prejšnjo 11 kW TČ preživel 10 let verjetno tudi nekaj vem...Bla je res na Knap...ampak slava Ji...Grelcev je v vseh teh letih nisem uporabljal, razen za test in ko sem bil brez freona v TČ da sel lahko pogrel sanitarno vodo, ko ni bilo sonca na kolektorje (recimo konec marca letos)...
Sem pa pred napovedjo mraza -10°C par dni dvigoval temperaturo vtoka...za mogoče 2 °C, ker sem v mrazu zgubljal cca 0,5°C na dan...k sreči obdobja -10°C niso bila nikoli daljša od 1 tedna...

Aja... Glede meritev....Pomerjen pretok z ultrazvokom na dovodu...merjena T na vhodu/povratku za dvižni vod in enako za Freon....Analizator omrežja na eletropriklopu...Vidi se trenutna moč elektro odjema, poraba,....pa še velik druzga...Tako, da COP bi imel lahko sproti izračunan če bi hotel... včasih ga izračunam s kalkulatorjem tako na brzino

No napetost na omrežju je pa itak Cvetka....200V po fazi je kar običaj...Včasih tudi pade pod 185V

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.745
113
EU
Po branju napisanih težav in rešitev okrog toplotnih črpalk, imam vedno manj volje, da bi to nabavil. Izgleda kot da so toplotne črpalke samo za entuzijaste. :rolleyes:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
895
113
Po branju napisanih težav in rešitev okrog toplotnih črpalk, imam vedno manj volje, da bi to nabavil. Izgleda kot da so toplotne črpalke samo za entuzijaste. :rolleyes:
Sem ze enkrat tle napisal, da imas freake povsod. In tudi pri TC ni drugace.

Jaz recimo TC ne pogledam niti enkrat. Se manj gledam, kako deluje. Bajta mora biti topla, pa malo porabo spremljam.
Torej enostavno nastavis in pozabis nanjo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.670
2.740
113
maš plin? vzemi TČ v kombinaciji s plinskim bojlerjem. recimo kak immergas, riello bi znali biti okej izbire
Tu sem jaz v velikem precepu: imam tri leta starega Vaillanta, ki dela BP; predimenzionirano sončno ki čaka na priklop in razmišljam, da bi pač TČ dal še zmontirat, ampak nimam prostora za zalogovnik za sanitarno vodo.
Torej kaj naredim s TČ-hibridom - nič pametnega sem ugotovil.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Ne niso...TČ so za največje lenuhe in uživače...
Ampak če lahko eni filajo in kurijo drva, pa uplinjake, mamo pa drugi lahko mal veselja s tipkanjem po tastaturi avtomatike TČ...

Pa še to...Kaj je moja stara TČ skoz dala, pa kompresor ni crknu... Pregrevana čez 105°C, ko ni blo več dost plina, pa je zaščita za HT ali LP ni ustavla V bistvu sem jo odklopil iz razloga, ker toplotnega iznenjevalca zaradi malo drugače postavljenih priključkov nebi dobil dovolj hitro, sezona gretja je pa startala...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Tudi jaz imam omejitev 25 dviznega voda. Zadevo moja pusti "resiti" tako, da sem nagib krivulje sicer naredila istrezen, ampak vedno za 2 stopinji više od potreb. Potem pa setpoint -2 in evo ti ga na, zadeva spila.
Pri moji se tega žal ne da naredit in je pravzaprav to edini tak minus, ki ga najdem. Krivulji lahko spreminjam samo naklon. Zato v teh dnevih sedaj taktira na mrtvo in čeprav vem da ji fizično ne škodi, me vseeno moti, pa elektrike tudi nekaj požre vseeno, tako na uč trditev, ker takšnega oktobra kot letos še ni bilo v zadnje 8 let. Opcija je spreminjanje setpointa gor dol je samo z zunanjo kištico ampak stane več od termostata, poleg tega imam termostat v dnevnih prostorih in mi zato ni treba hodit v klet preklapljat vacation modea on off.. Zato je sedaj tretja sezona, ko nisem bil niti blizu TČ.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Vsak sistem ne glede na energent, ki ga pelje regulacija, je treba nastavit. Ko to narediš šiba brez ...prevroče je mal zmanjsej do mrzlo je mal zvecaj...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
To je stranski učinek tega, da imaš večji vpogled v delovanje in več nastavitev, ki jih lahko sam spremeniš (brez da kaj večjega "zajebeš").

Podobno kot če primerjaš klasičen avto in električen avto. Pri klasičnem se noben (bistveno) ne ukvarja s porabo, pri električnem pa je to skoraj "nuja" - zato ker imaš večji in natančnejši vpogled v zgodovino porabe, lahko šparaš na različne načine (regen) ipd. Podobno je tudi pri TČ vs. klasika.

• Všeč mi je
Reactions: tony

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Vodenje temperature dvižnega voda po zunanji temperaturi pri TČ Zrak -Voda je včasih (odvisno od vremena) zelo slaba rešitev... nikoli pa ni posebej dobra...Je pa zagotovo s stališča končnega uporabnika zelo udobna..to pa tudi nekaj šteje...

Recimo...Ponoči -10°C...TČ dela na polno, celo lovi višjo temperaturo dvižnega voda, da nadoknadi razliko...podnevi pa lepo sonce + 10°C, TČ pa počiva, ker je potrebna temperatura dvižnega voda dosežena z lahkoto ali pa ceno presežena....
Precej bolje bi bilo obratno....Da TČ podnevi pregreje bajto za 1-2 stopinje, ponoči pa dela na minimumu, da temperatura v hiši preveč ne pade

Na žalost ne poznam nobene TČ. ki bi imela padajočo strmino...Vse imajo samo pozitivno ali pa T konstantno...

PS Nisem ednini, ki tako uporablja svojo TČ...je pa nekaj "dela"

Saj imaš možnosti določiti temp. dvižnega voda glede na zunanjo temperatruo (korigiraš vremensko krivuljo) nekje v 5 ih točkah. In točno to imam sam narejeno...navzdol (z zunanjo temperaturo) sem limitiral temp. dvižnega voda na (mislim) 30 stopinj. Torej se Tč ne bo zaganjala z nižanjem temperature, ampak bo zgolj vzddrževala temp. dvižnega voda.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Saj imaš možnosti določiti temp. dvižnega voda glede na zunanjo temperatruo (korigiraš vremensko krivuljo) nekje v 5 ih točkah. In točno to imam sam narejeno...navzdol (z zunanjo temperaturo) sem limitiral temp. dvižnega voda na (mislim) 30 stopinj. Torej se Tč ne bo zaganjala z nižanjem temperature, ampak bo zgolj vzddrževala temp. dvižnega voda.
Ta zdajšnja TČ nima vodenja po zunanji temperaturi..Samo konstantno..Žal... Oz. Meni je skoraj vseeno da nima..
Ko sem to nabavljal urgentno 2 leti nazaj sem spregledal... Je bila pa tako poceni, da jim ne zamerim