Katero toplotno črpalko

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
FOMO - Fear of missing out oz. da nekaj narediš/kupiš neracionalno, nepremišljeno, ker se v danem trenutku bojiš da boš nekaj zamudil oz. bo zmanjkalo. Se mi zdi da v zadnjem času vsi čim bolj izkoriščajo ta aspekt.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe in ncnifrej

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.639
4.373
113
Ja to je bil dober prodajni trik v Jugoslaviji.

Kupite sedaj jutri bo dražje.. ali pa več ne bo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
So pa to stroški ogrevanja, ob katerih se teb zvrti v glavi. Poraba med 2000 in 2600 litrov na sezono, to je od 2800 do 3700 EUR na sezono ob današnjih cenah in olje mora bit že v cisterni ta hip, tko da lohk za letos komot vzameš ceno med 3300 in 4200 EUR.

Mene sta tast pa tasca gledala ene 3 leta, torej zivela vec tam kot doma, preden sva sla v najem. Preko 4000L olja na leto. Sicer je pec kombinirana z drvmi, ampak drv se je bolj malo notri metalo. Descev po cel dan ni bilo, od 75+ let stare omice je to nefer pricakovati. je teatralno na kolenih jokala, ko se je pec na olje menjala za kombinirano, da ne drv, ker ona to ne zmore več in da bo sama dala za olje iz penzije in prihrankov - pa dalec od tega, da bi bila lena, samo eni spomini so preveč svezi tudi po 20+ letih in ne najlepsi. Te stvari kako generacijo preskocijo. Tvoji otroci bodo kleli tebe in tvoja drva in bodo sigurno kaj drucga izbrali. Magari fasado.

Jaz? jaz sem tudi rekla, da raje za olje dam. Metali sta notri tocno tista omica pa tašča, ker mater, je treba biti doma za te stvari. In ker pa tudi onidve nista, ena pac ni zmogla, druga je pa tudi se malo v sluzbo hodila pa tak, se je ogrevalo pac na olje. Tako to je, ko izvedba pade na druge, kot na masterminda zadaj.

Brez skrbi, da sva se midva dobro zavedala, kaj pomeni 3 pa 4 tauznt litrov olja ali ekvivalent nekega drugega energenta za ogrevanje, zato pa sva naredilo bajto, kjer mi povsem dol visi, koliko kak energent stane in mi ne bo treba nohtov grizt vsakic, ko se sinusoida navzgor obrne, najraje pa kot danes to ljudje pocno, na vrhu le-te se iti "investicije". Ce bi ostala pa doma, bi bila pa okna+fasada prva opcija.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.995
9.529
113
Za take investicije se lažje odloči takrat, ko se ti praktično takoj povrnejo in letos se je to končalo tam aprila enkrat, pol je trg ponorel, se prav da sem reagiral takoj, ko se je gor obrnil. Tud ta opcija, ki jo omenjaš je bla na mizi pred 12 leti, pa ni blo šans, da grem v to, ker je bil enostavno izkoristek premajhen, z drvi pa pri taki peči čist preveč posla, tko da so se pri tvojem doma zelo narobe odločil, če se mene vpraša. Od fasade pa stari že ob gradnji ni hotu slišat, saj je spomin še svež in on je naredu super sodobno fasado (za njegove čase je bla res in vsi so se mu smejal). Okna sta zamenala takrat, ko sva midva gradila stanovanje. Me je pa taščica mi preljuba zadnjič vprašala, če mamo tud na elektriko, ker ma tople radiatorje, mene pa ne vid nč na ogenj nalagat, pa v kurilnici nič ne smrdi in prahu ni.

Tako je to, še boljš pa je, če verjameš generaciji, ki je za tabo in ne trmariš na nekih svojih starih prepričanjih, vsi starostniki po moji strani so bli taki, v koraku s časom tako rekoč in je bla zahojenost zame nova. Tko da mene moji otroc ne bodo prav nič klel. Ti pa lohk pokažem ene par 75+ letnikov okol mene, ki ta hip ne vedo, kaj bi. Ni niti za olje natankat, kaj šele za okna in fasado zamenat. Je taščica povedala, da se taprva soseda grejeta na 18 in v jaknah sedita pred TV, pa se zima še začela ni. Tko da pri men ni bojazni, da bi kdorkoli pri 70+ rabil peč kurit, nas je pet drugih pri hiši. Tko da, tud če bi mel nekje tako hišo kot jo imaš ti, bi sicer imel več miru, bi pa moral nekak za to hišo tud poskrbet, ker nikakor ne bi pustil, da mi stara dva zmrzujeta.

PS: Aja, pa če bi ostala doma, niti pod razno ne bi bla samo tvoja tazadna, kot je sedaj.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Za take investicije se lažje odloči takrat, ko se ti praktično takoj povrnejo in letos se je to končalo tam aprila enkrat, pol je trg ponorel, se prav da sem reagiral takoj, ko se je gor obrnil. Tud ta opcija, ki jo omenjaš je bla na mizi pred 12 leti, pa ni blo šans, da grem v to, ker je bil enostavno izkoristek premajhen, z drvi pa pri taki peči čist preveč posla, tko da so se pri tvojem doma zelo narobe odločil, če se mene vpraša. Od fasade pa stari že ob gradnji ni hotu slišat, saj je spomin še svež in on je naredu super sodobno fasado (za njegove čase je bla res in vsi so se mu smejal). Okna sta zamenala takrat, ko sva midva gradila stanovanje. Me je pa taščica mi preljuba zadnjič vprašala, če mamo tud na elektriko, ker ma tople radiatorje, mene pa ne vid nč na ogenj nalagat, pa v kurilnici nič ne smrdi in prahu ni.

Tako je to, še boljš pa je, če verjameš generaciji, ki je za tabo in ne trmariš na nekih svojih starih prepričanjih, vsi starostniki po moji strani so bli taki, v koraku s časom tako rekoč in je bla zahojenost zame nova. Tko da mene moji otroc ne bodo prav nič klel. Ti pa lohk pokažem ene par 75+ letnikov okol mene, ki ta hip ne vedo, kaj bi. Ni niti za olje natankat, kaj šele za okna in fasado zamenat. Je taščica povedala, da se taprva soseda grejeta na 18 in v jaknah sedita pred TV, pa se zima še začela ni. Tko da pri men ni bojazni, da bi kdorkoli pri 70+ rabil peč kurit, nas je pet drugih pri hiši. Tko da, tud če bi mel nekje tako hišo kot jo imaš ti, bi sicer imel več miru, bi pa moral nekak za to hišo tud poskrbet, ker nikakor ne bi pustil, da mi stara dva zmrzujeta.

PS: Aja, pa če bi ostala doma, niti pod razno ne bi bla samo tvoja tazadna, kot je sedaj.

Pa saj to sva se že pogovarjala. To nista moja, to sta od mojega starša. Tast in tašča, saj sem napisala. Na mizi je bila tudi opcija, da midva gor stanovanje narediva. če se spomniš, sem tudi to omenila. Pa sem rekla, da niti pod razno... pa saj ni bilo to tok časa nazaj, kar smo si to pisarili. In se danes zelo dobro razumemo. Svak, ki pa ima stanovanje gor, pa seveda ima drugačne izkušnje.

Ta stara dva ne zmrzujeta, sta zelo dobro finančno, zdaj bolj svak jamra, ki je bil primoran gor ostati, ker je bil pameten takrat, ko še ni bil njegov čas za to. Zdaj se bo pač v tuji bajti pregovarjal, ker njegova pač ni. lahko si pa svojo naredi, pa tam komandira. Hiša ne mora imeti dveh gospodarjev. To je taisti, ki zdaj moja drva dobi. V bistvu jih bolj šenkam tašči pa tastu, ker takrat nista hotela nobenega najinega prispevka k ogrevanju in zdaj na nek način vračam. Se mi zdi prav tako. Samo onadva manj "rabita" kot svak zgoraj. Ampak saj vse v bajti ostane, k ne? Ogrevanje si kao delijo, kar bo takoj jasno po tem, kako hitro bodo drva pošla...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.995
9.529
113
Seveda sva se, sam ti po mojem mojo situacijo preveč s tole ki jo opisuješ primerjaš. Pri nas kar se gospodarja tiče ni vprašanje, ker se ve, kdo je gospodar v smislu skrbi za hišo, je stari to z velikim veseljem meni prepustil že veliko let nazaj. Problem je občasno v staranju in starih zidarskih prepitih možganih ki včasih zglajzajo, še posebno če se gremo kako divjo investicijo, ki se ve, kdo jo bo speljal, ker penzije niso ravno velike, konckoncev vseen nisem rabil parcele plačat. Vse ostalo zelo štima in ni kakih divjih težav, vsaj ne takih, ki niso ble že 20 let nazaj predvidljive. Tko da jest te odločitve prav nič ne obžalujem, je v bistvu nimam za kaj. Je pa res, da je razlika, al se dec priženi, al pa ženska. Mamice pa žene nekak ne gredo skup, če živijo preblz, deci se pa tko al pa drugač nekak zmenimo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Niti ne... Začel si tako, kot da je pri vas vse drugače, zdaj pa skos bolj vidim, da je povsod glih. Povsem enake probleme imaš, kot bi jih lahko predvidel že 20 let nazaj. Ko so ta stari še strašno normalni, ampak če ga avto ne povozi, gredo vsi v glavi nazaj, takrat je pa problem. No, pa saj vidiš.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.995
9.529
113
Popravek, te probleme sem predvidel 20 let nazaj in jih vzel v zakup že takrat. Je pa res, da se nikol nisem pustil komandirat nobenmu razen ženi. V začetku, že ko sva s starim vsak popoldne skup zidala je blo mal divje, sam sva hitro poštimala, če ne drugje pa čez cesto za šankom in ta naš odnos prihaja zmer bolj prav zdaj, ko bosta morala stara dva tud kej ubogat kdaj, pa tud če je to ajde, preobleči se, ko v deliriju v hlače uide, al pa gremo v rešilca, ko poči vretence. Po drugi strani pa gledam od svaka otroke in so v bistvu za izkušnjo življenja s starostniki čist prikrajšani, mojim so te stvari dost bolj jasne. Sicer pa to paše v družinske odnose in ne sem. Tko da povsod so + in -

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Dobra je tale....
"Me je pa taščica mi preljuba zadnjič vprašala, če mamo tud na elektriko, ker ma tople radiatorje, mene pa ne vid nč na ogenj nalagat, pa v kurilnici nič ne smrdi in prahu ni."

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
še en mal pomoči - da si bom prav razlagal moči TČ:
za gorenjsko podnebje podatke o TČ (moč in COP) gledam pri -7 (35 ali pa 55 - niti nima veze, ker so razmerja približn enaka).
imam prav, če rečem, da je moč TČ zmnožek A-7/W35 x COP pri isti temperaturi? (Bosch 6000 17kW 9,5kW * 2,25 // Stiebel WPL25 a 12,86kW*2,93 // Kronoterm Adapt 0724 15,7kW*3,05).. če gledam tole je razlika v zmnožku med Bosch in Kronoterm x2.
Bigger is better? Kje sem falil?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
še en mal pomoči - da si bom prav razlagal moči TČ:
za gorenjsko podnebje podatke o TČ (moč in COP) gledam pri -7 (35 ali pa 55 - niti nima veze, ker so razmerja približn enaka).
imam prav, če rečem, da je moč TČ zmnožek A-7/W35 x COP pri isti temperaturi? (Bosch 6000 17kW 9,5kW * 2,25 // Stiebel WPL25 a 12,86kW*2,93 // Kronoterm Adapt 0724 15,7kW*3,05).. če gledam tole je razlika v zmnožku med Bosch in Kronoterm x2.
Bigger is better? Kje sem falil?
ne vem kaj ti hočeš izračunati?

Če imaš moč pri določeni zunanji temperaturi in COP lahko izračunaš koliko bo takrat priključna moč (poraba) ob največji obremenitvi.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Po mojem narobe računaš, ker podatek A-7/W35 v kW pomeni toplotno moč TČ. Kvečjemu bi lahko to toplotno moč delil s COP podatkom in bi dobil električno moč.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
damirj - ja.. mas prav
se vseeno kronoterm prcej močnejša od Bosch

ni mi pa jasn - kako to potem zgleda pozimi.. ce imam sedaj v kotlovnici 32kW plinski kotel.. ki ga bom zamenjal za 15 kW TČ?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.706
1.062
113
najverjetneje to sploh ne bo težava, ker tudi kotel s 35kW pač ne dela vedno na max moči.
No tudi TČ običajno ne dela na Max močillll

Kadar bi lahko delala na max moči, ni potrebe po taki moči (toplo vreme)
Kadar pa so potrebe po max moči, pa zunaj ni pogojev za tako moč..prehaldno

Torej...Kakih 20-30% moraš od max moči stran vzet za obratovanje 24/7 za TČ zrak/voda