Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Kaki problemi... vse kar je novo in boš imel tudi ti, karkoli boš novega kupil, je PR glede spremljanja vseh senzorjev in nastavitev preko appa. In potem folk to zapopade. Tudi jaz. Ampak jaz samo spremljam, ker imam nek čuden OCD do številk, drugače na začetku sezone vklopim in na koncu ugasnem. Če ne moreš tega gledat, ne da bi prsti trzali, kako bi to optimiziral, zakaj je nekaj tako in ne drugače, je by-design ali napaka/okvara, potem pač appa ne inštaliraj spljoh oziroma vzami nekaj cenejšega, ker price tag na te zadeve je nenormalen. Ker se zapakira kot kvalitetnejša naprava. V glavnem polno enega dela in stresa si folk naloži... Za normalne je pa s TČ manj dela, kot s čimerkoli drugim.

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
"Bolj ko berem tole temo, bolj me je strah, ker toliko kompliciranja in težav ko sem prebral tukaj za eno osnovno zadevo kot je ogrevanje hiše/vode nisem videl že dolgo časa."

Ta dvom je odveč.

Kmalu bo sezona covida, pejt se cepit in kupi toplotno, pa bo čez zimo mir.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Feniks in sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Jaz tudi študiram ali bi šel v menjavo ogrevanja + sončno drugo leto ali še ne. Bolj ko berem tole temo, bolj me je strah, ker toliko kompliciranja in težav ko sem prebral tukaj za eno osnovno zadevo kot je ogrevanje hiše/vode nisem videl že dolgo časa. Vložek je tudi zelo visok in vse to naj bi bilo v nekem imenu nižje končne cene in višjega udobja. Poleg tega ne gre le za menjavo sistema, ampak tudi prebijanje bajte, okolice,...

Imam dobro izolirano hišo in ogrevanje na olje, porabim okoli 1400l olja na 1 leto. Imam tudi 3 kolektorje za gretje vode. Tak sistem vklopim, več ali manj pozabim (razen nekaj stvari, ki so posledice slabega načrtovanja, ne vira ogrevanja) in to je to. Deluje že 14 let. Sedaj sem sicer v postopkih, da se preveri opcija glede sončne in drug tip ogrevanja, ampak to je le preverba, da vidim opcije.

A je res toliko problemov s temi novotarijami, kot se bere tukaj? Ljudje imajo že veliko težav pri novogradnji, kaj bi bilo šele, če se menja ogrevanje na starejši hiši, ki že ima star način ogrevanja.
Ni nobenih problemov, vklopiš in pozabiš da imaš.

• Všeč mi je
Reactions: KStoner in sajkek

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Kako pa je s sončno samo. Obstaja opcija, da shranjuješ pridobljeno elektriko sam v recimo akumulatorje in jo porabljaš ko potrebuješ ali te opcije ni/ni ekonomična? Večina ima verjetno sistem, ki je priklopljen na omrežje in "odveč" elektriko vrača v omrežje, potem pa kuriš iz omrežja nazaj ko jo rabiš in tvoja sončna ne deluje (zima, oblačno..)?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Rabiš "baterijo" tako ali drugačno, če nočeš, da gredo momentalni viški - ko nek moment pridelaš več, kot rabiš - v luft. Najcenejša (zastonj) in najboljša (neomejeno velika in ne zahteva nobenega vzdrževanja in bilokake dejavnosti s tvoje strani) trenutno je omrežje, zato vse leti na letni netmetering, dokler je še možen. Baterijo doma imeti je pa - drago kot pes in mala je...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Kako pa je s sončno samo. Obstaja opcija, da shranjuješ pridobljeno elektriko sam v recimo akumulatorje in jo porabljaš ko potrebuješ ali te opcije ni/ni ekonomična? Večina ima verjetno sistem, ki je priklopljen na omrežje in "odveč" elektriko vrača v omrežje, potem pa kuriš iz omrežja nazaj ko jo rabiš in tvoja sončna ne deluje (zima, oblačno..)?
Ja, trenutno se še ne splača kupovat baterij, ker npr 20kWh baterija, te pride 14k€ pa še to je samo za kak deževen dan za poštukat. Če bi hotel biti povsem offgrid bi rabil vsaj enih 200kWh...
Trenutno nas večina fura netmetering kar pomeni, da vse viške oddajaš v omrežje in jih koristiš ponoči in pa seveda pozimi, ko SE ne pridela toliko energije...

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Rabiš "baterijo" tako ali drugačno, če nočeš, da gredo momentalni viški - ko nek moment pridelaš več, kot rabiš - v luft. Najcenejša (zastonj) in najboljša (neomejeno velika in ne zahteva nobenega vzdrževanja in bilokake dejavnosti s tvoje strani) trenutno je omrežje, zato vse leti na letni netmetering, dokler je še možen. Baterijo doma imeti je pa - drago kot pes in mala je...
"dokler je še možen". Se pripravlja teren, da to ne bo več možno? Kaj bo potem alternativa?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
stroškovno ne gre skozi. Baterije so drage. Še vedno.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Kot je rekla Jabe, dokler nimaš možnosti spremljanja vseh parametrov sistema je vse v redu. Tudi jaz do letos nisem vedel, da mi delovanje obtočne črpalke za en del hiše toliko znižuje temperaturo sanitarne vode. Ponoči, ko črpalka ni v obratovanju se temperatura sanitarne vode v 8 urah zniža za 9°, ko pa črpalka deluje je to znižanje temperature skoraj trenutno.
1668155431756.png
1668155464425.png

B81

22. jul 2007
37.652
10.948
113
Meni cirkulacija tople vode zelo ohlaja sanitarno vodo, tam v treh urah pade za 5 stopinj in jo začne ponovno greti.

Spremljaj še temperaturo v kurilnici, ta del tudi vpliva na hitrost padanja - bi rekel da takrat ko se talno vklopi je prostor hladnejši in se voda hitreje ohlaja. Ko pa se talno izklopi pa je verjetno prostor segret in se ne ohlaja tako hitro.
V čem je fora cirkulacije tople vode? ne začne topla tečt po 20 sekundah?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Kot je rekla Jabe, dokler nimaš možnosti spremljanja vseh parametrov sistema je vse v redu. Tudi jaz do letos nisem vedel, da mi delovanje obtočne črpalke za en del hiše toliko znižuje temperaturo sanitarne vode. Ponoči, ko črpalka ni v obratovanju se temperatura sanitarne vode v 8 urah zniža za 9°, ko pa črpalka deluje je to znižanje temperature skoraj trenutno.
Poglej priponko 60839Poglej priponko 60840
Še eno stvar sem se spomnil, ki lahko vpliva na zniževanje temperature v bojlerju sanitarne vode...

Tripotni ventil ima namreč 2 položaja... En položaj je Ogrevanje, drugi je Sanitarna voda....
Ko je TČ ugasnjena je fino, da je položaj tripotnega ventila parkiran na Ogrevanje...tam so nižje temperature in ne pride do kroženja vode med izmenjevalcem v notranji enoti in izmenjevalcem v bojlerju....
Različne TČ imajo različno upravljanje tripotnih preklopnih ventilov... ene ga znajo "parkirat", druge ga enostavno pustijo v "zadnjem" položaju...
In če imaš slučajno Notranjo enoto pozicionirano višje od izmenjevalca v bojlerju dobiš hidrostatični potencial in ti lahko voda termosifonsko zaokroži in pohladi vodo v bojlerju do višine izmenjevalca....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
"dokler je še možen". Se pripravlja teren, da to ne bo več možno? Kaj bo potem alternativa?

Letni nemetering bo samo za tiste, ki so pridobili soglasje do konca 2023 in priklopili SE v omrežje do konca 2024, potem pa so govorice take, kot sem v tisti temi napisala. Govorice, ker nobeden še točno ne ve ničesar, samo da bo nekaj drgač. Tudi sicer se malo po tisti temi sprehodi...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Potem pa bomo šli offgrid pa je. megleni dan boš pa pokril z honda generatorjem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
V čem je fora cirkulacije tople vode? ne začne topla tečt po 20 sekundah?

Komoditeta, ki pa v teh časih postaja precej draga.

Jaz sem ob prenovi potegnil dodatno cev za cirkulacijo, realiziral na koncu nisem, ker ne vidim smisla..pri nas je topla voda v 10ih sekundah (če si pač prvi)...in zadeva pride prav zgolj zjutraj, ko celo noč noben ne porablja vode. Tekom dneva se jo skozi po malem nuca in je topla skozi 'pri roki'..ker za pranje roke je praktično ne rabiš (mlačna zadošča), torej kvečjemu za tuširanje..tam pa spet..teh par sekund ne igra vloge.

Ob kakih ekstremno dolgih povezavah, bi bilo modro razmisliti o uporabi le te, pa še to, da daš obtočno črpalko na timer in ujameš navade ljudi.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Če obtočna ne lavfa se mi sanitarna voda ohladi za 1 stopinjo v 7 urah:

1668156387958.png

Tole je graf od danes ponoči ko med 11 in 6 zjutraj obtočna črpalka ni pošiljala vode na okoli...
Ko pa obtočna dela se pa shladi za 5*C v 4 urah.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Komoditeta, ki pa v teh časih postaja precej draga.

Ob kakih ekstremno dolgih povezavah, bi bilo modro razmisliti o uporabi le te, pa še to, da daš obtočno črpalko na timer in ujameš navade ljudi.

Jaz bi takoj imela, pa sem se dala prepričati, da ne, ker je ful potratno pa noben več ne nuca... Zdaj ne vem, kaki grad ima philips oziroma ma speljane rore na princip talnega, da traja 2min, ampak pri naših 20m+ rabi 31s. Drugje so povezave na pipe krajše in je tudi hitreje. Vseeno bi mi pasalo.

Nazadnje urejeno: