Katero toplotno črpalko

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
To nima smisla. Tč so praviloma inverterji, ki svojo moc prilagajajo potrebam. S tem omogocas v vsakem danem momentu najnizjo T dviznega voda, kar je nujnost za optimalno delovanje in porabo TČjk.

Tle se ne gremo sistema kot je pri drvih ko nalozis m, da zahajca potem pa pocasi porabljas. Cik vecji zalogovnik pa T na 60 (in nekateri se vec, ampam pustimo to), da se dejansko zaloga naredi, da ni treba prevec(krat) delati. metoda "kurjenja" je ravno obratna. Pri TČ kuris sproti, nic na zalogo.
Tamle mal višje imaš en članek, kjer lepo piše, da se v nekaterih primerih tudi pri TČ svetuje zalogovnik, seveda pa ne 2 kubika. Očitno pa tud TČ ni na on in off, kot oljni plamen recimo, potrebuje nek minimalen pretok, al kako.
To mešat z drvi je itak brezveze.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Tamle mal višje imaš en članek, kjer lepo piše, da se v nekaterih primerih tudi pri TČ svetuje zalogovnik, seveda pa ne 2 kubika. Očitno pa tud TČ ni na on in off, kot oljni plamen recimo, potrebuje nek minimalen pretok, al kako.
To mešat z drvi je itak brezveze.
Premocna TČ, kjer ni problem pretok, ampak minimalna moc, ki je se vedno premocna za potrebe. Jim potem taktira. Vsi gledajo samo maximum, koliko zmore, pol je pa jajc vecino leta z minimumom, ki pac ni nula. In je treba potem resevati s takimi "resitvami". Jaz te tezave nimam.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Jaz te tezave nimam.
Ker imaš nizkoenergetski objekt..... Redno pozabljaš, da niso vsi objekti taki, ampak so svakokaki. Dej si tvojo hiško predstavljaj kot prizidek ene stare hiše, ki se ogreva kot ena izmed treh vej skupne TČ. Pol je pa že mal bolj kompleksno vse skupaj, ker pri tebi je zelo enostavno, še špic nimaš, ker jih nimaš od kje imet, ker enostavno nimaš izgub.
Ko sem študiral od TČ za našo bajto, pridem čez z nizkotemperaturno sam za svoj štuk, ki je dodatno izoliran. Za oba štuka bi morala bit visokotemperaturna. Tud krivuljo mam zgoraj kar nekaj nižjo kot spodaj. Tko da bi tud mene za našo bajto TČ koštala mal več kot tebe, že če pumpe in pogone sešteješ, si hitro na 1000 plusa. Ne morš teh dveh stvari primerjat niti pod razno.

• Všeč mi je
Reactions: igi

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.419
113
Pomurje
Trenutno kurim s Tč moči 17kw. Na vsake 2 uri ponoči cukne cca 2kw čez dan skoraj nič.
Bi bilo boljše/ceneje segrevat s klimo moči 5kw?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.333
2.427
113
termostat pride prav v prehodnih obdobji tudi s TČ. Ne vem kako je pri drugih, ampak moja TČ stežka gre pod 24stC...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Ne!!! Tebi nekako ne gre, da ene stvari niso od tega odvisne, ker ne dajes enake masine na vdako bajto, ampak glede na porabe bajto razlicno dimenzionirano.

Imas bajto, ki rabi v prehodnih obdobjih toliko moc, v povorecnih zimskih dnevih toliko in pri -20 toliko. Izberes TČ na podlagi tega... kaj in koliko naj pokriva?

In zakonitosti TČ Z/V so:
1. dela z neko maksimalno mocjo, tu se pri nas vse zacne pa neha in ta del je vecinoma vsem jasen
2. predimenzionirane bodo manj "obremenjene", bodo manjkrat defrostale in bo zaradi tega poraba manjsa. Res je, ampak bi bilo fino to podkrepiti s ciframi. Je ta visja poraba marginalna ali ogromna. Defrost porabi toliko in toliko, in je povsem neodvisno od tega, kaka bajta je zadaj. Za uparjalnik odtajat mora iti toliko kwh in fertik.
3. vsaka TČ zahteva nek minimalni pretok
4. vsaka TČ bo zahtevala minimalno T povratnega voda ogrevalnem sistemu, ker ahta sama sebe in svoj komoresor, ce je prenizka, bo prizgala grelec (če ga ima)
5. vsaka TČ nima samo maximumalne moci omejen, ampak ima tudi minimalno. Ce lahko dela z minimalnim odjemom 1kW, potem bo od sebe dala 3kW. Ce bajta tok rabi, super, ce ne imas tezavo. Večja je TČ, večji bo minimalni odjem in oddaja. Nimajo vse enakega minimuma, tako kot ne maksimuma.
6. Marsikdo ne ve, ker izkusnje so enake nič tudi pri monterjih. TČ, ki si v extremih pomaga z grelcem, ne bo nikdar terala komoresorja na 100%. Pri 80% je konec in to naj bi tudi bila neka zgornja meja baje, ko se zacnemo pogovarjati o preobremenjenosti materialov in dejansko krajsanje zivljenjske dobe masine. Torej nikdar TČ ne tera prevec. Ce grelca ni, pa izbire nima. Ceprav redkokdaj, bo terala VEČKRAT kot tista, ki ima grelec

In kaj se zgodi mnogo pogosteje kot -20. TC je premocna, ker se je dimenzionirala na -20. da od sebe vec kot rabis in se nonstop ugasa/priziga (tocka 5). Hoces spustiti T v ogrevalnem krogu, ampak nizje, kot ti dovoli ne gre (tocka 4), potem zapres malo ventile in gre v napako (tocka 3). Potem pustis nazaj na tocki 5, pa naj žmiga ali dodas zalogovnik, kjet bos pac z minimumom dogrel in potem bo dalj casa stala. Se pravi si preplacal TČ, in potem dodajal in placeval dodatno optimizacije, da sploh dela taako kot je mišljeno in pri tem prihranil na racun defrostov... Koliko smo rekli? 2 platoja pira na leto?

Pri vsej tej zgodbi je povsem vseeno kako je potraten objekt. Gre za razmerje med tem, a bos izbral TČ ki bo pokrivala maksimum, pa vse prej slabse ali recimo 2/3 pa bo vecino zime delala BP, z grelci bo pa dogrela tam do 2% porabe. 2% je lahko 35€ ali pa 350€ v 8 letih. Lahko se vzame moje procente za referenco, čeprav so ravno zaradi varčnosti hiše višji kot pri potratnih. Jaz začnem ogrevati šele, ko se že defrosti začnejo in ugasnem tudi, ko so še kdaj ponoči.

Se pravi ce ne porabis 250€ na leto za ogrevanje, kot jaz, ampak recimo jurja, potem bos porabil 50€ za defroste vec, pa 20€ za dogrevanje. 70€/leto pri nizji investiciji kar nekaj jurjev.

In plasticno.
Jaz imam PH, pa sem izbrala 5kw namesto 9Kw.
Nekdo, ki ima potratno pa lahko na princip enakega razmisljanja da 11kw namesto, ne vem, 16kw. Ali pa 20 vs 16, saj je vseeno (izvzevši navitih verzij znotraj iste mašine - kakih 11 vs 14kW, ampak to je druga debata, ne se begati sedaj s tem, čeprav matematiko podira še bolj). Za princip razmisljanja gre.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
In pri vsem tem pisanju še zmer nismo prišli do tega, kje in kdaj je smiselno prigradit zalogovnik in koliko litrov....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
In pri vsem tem pisanju še zmer nismo prišli do tega, kje in kdaj je smiselno prigradit zalogovnik in koliko litrov....

Na kratko:
ko je edino, kar je bilo res kvalitetno in na visokem nivoju narejeno, zajeb. Razlog je lahko v "posteni" ali neposteni napaki monterja.

Na dolgo:
Najprej je bil odgovor zmeraj. Potem, ce je talno ni treba. Potem, ce je radiator pa inverter zadaj ni treba. Potem sem nehala slediti, ampak on/off so itak na poti ven, pa tudi ni treba, ce TČ vsaj neko osnovno regulacijo ima (kar pa vse razen kakij cudnih z aliexpressa, imajo). Evolucija pac, baby steps, previdno. Logicno in razumljivo, ampak to obdobje je mimo. Danes se v bistvu rabi, ce se je prej vse pravilno zajebalo, pa se doda zalogovnik in pol dela kot šus, kot se spodobi za tako drago kurilnico. Kak je poraba napram temu ce bi se optimalno dalo - ja klinc, kaj pa ves, nimas s cim primerjati. Sigurno je pa bistveno ceneje kot prej na peci z oljem, ki se je praviloma ven metala. Ce gre za novogradnjo, pa se te reference nimas. In pa drugi razlog - pri vsaki vgrajeni zadevi nekaj kapne v zep tudi monterju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Hvala družba - sedaj vem več.
Se oglasim spet kakšen "teden" po montaži, ko bodo na vrsti vprašanja iz poglavja "krivulje, urniki in termostati" :p

Zalogovnik in TČ..kakor hitro ga imaš, moraš posledično dvigniti temperaturo v njemu, da je kak efekt od njega, pri TČ, pa dviganje temperature pomeni nižanje izkoristka.
Če že, z zalogovnikom dosežeš večji volumen na radiatorskemu delu, kar bo pomenilo da se bo masa vode počasneje ohlajala medtem ko bo TČ grela drugi krog - to je talno gretje (da ne TČ stalno preklaplja nazaj na dogrevanje vode v radiatorskemu delu).

Itak je modro s TČ (sploh v neizoliranem objektu) greti 24h dnevno, kar bo imelo za posledico mnogo nižjo temp. dvižne vode, kot jo imaš sedaj.

Jaz imam pri sebi to podvajanje (talno + radiatorji) rešeno na način, da imam zalogovnik (1.000 litrov) s potopljenim bojlerjem za SV (sanitarne vode). Tako da mi TČ načeloma greje ali talno ali pa preklopi na segrevanje SV. SV imam v povprečju nastavljeno med 43 in 45 stopinjami (po urnikih se spreminja tekom dneva), v radiatorje pa gre voda s temp. dvižnega voda med 35 in 38 stopinjami (kakor pride ven iz zalogovnika - ker se zajema niže). Prostori v tem nadstropju pa so regulirani prek termostata, ki izklopi gretje ko je želena temperatura dosežena (ločen termostat, ki izklopi mešalno enoto z obtočno črpalko - na kateri imam omeje dvižni vod na 40 stopinj).
Sicer zakomplicirano, ker imam več sistemov v enem (hm..skoraj vse) a zadeva funkcionira.
Talno pa je regulirano preko delovanja TČ - urniki, znotraj njih pa auto krivulja, glede na zunanje temperature (spet..urniki zato ker sem cvikal in vzel 11 kW model, ki je totalni overdose za našo hišo...torej TČ cca 14 ur dela, in 10 počiva - mešano na žaru, tekom dneva).

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Sicer se primeri razlikujejo, vendar lahko iz izkusenj povem, kaj mi je bilo svetovano, ko sem iskal ponudnika hlajenja s TC.

en tip mi je ponudil poleg konvektorjev se 300l zalogovnik za mrzlo vodo, ki bo skrbel za hlajenje.

Sem mu takoj pokazal izhod iz bajte.
Hlajenje pa dela BP brez zalogovnika. TC vklopi kompresor, ko naraste temperatura v povratnem vodu. Simpl ko pasulj.

Tak, da premislite kam tiscite zalogovnike, ker so sama izguba energije.

pronet

Pripravnik
18. sep 2007
70
25
18
Jaz imam tudi TČ brez zalogovnika, imam pa dve veji, talno in radiatorje.
Zaenkrat dela vse BP.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.677
2.747
113
Ajde vesoljni Alter - konkretno:
- trenutno nova (tri leta stara kondenzacijska) plinska peč Vaillant s pretočnim grelcem sanitarne vode;
- ravnokar montiramo SE;
- ideja zaradi viška štroma pač TČ;
- prostora za zalogovnik sanitarne vode nimamo, oz. ga še nisem pripravljen žrtvovat, oz. bi bil v prostoru kjer ne bo notranja enota TČ (zaenkrat gre na mesto sedanje peči v kopalnico nad pralni stroj). Zalogovnik bi lahko dal v drugo kopalnico, kjer imam seveda priključek hladne in tople vode + radiator.
- ogrevanje je radiatorsko - enocevni krožni sistem 1/2", ventil na radiatorju zapira samo ta radiator - logično.

Vprašanje oz. dileme:
- ali pustiti obstoječo plinsko peč in samo vzporedno postavit TČ za ogrevanje. Ali je možna preprosta priključitev monoblok TČ v krog ogrevanja pri najbližjem radiatorju? Tako bi imel od zunanje enote do radiatorja cca 5 metrov max. Predvidevam, da v takem primeru plinsko ogrevanje itak po defoltu izklopi, ker je topla voda v sistemu - subvencija 1.000€
- ven dat plinsko peč in it popolnoma na TČ (vprašanje ali je možno pretočno ogrevanje sanitarne vode - mislim da ne) z večjim posegom v drugem prostoru - subvencija 2.500€
- zamenjat obstoječo peč z novo hibridno TČ, ki ima plinski grelec (namesto električnega) za pretočno (možnost zalogovnika) ogrevanje sanitarne vode + dogrevanje TČ v špicah - subvencija 2.500€

Seveda najbolj sede zadnja varianta, ampak črvek v glavi vseeno pravi, da sem vseeno vezan na plin - vsaj delno.

Kaj pa vi mislite?

PS1: na podlagi "pomoči" Jabe je dovolj 6kW.
PS2: dobrodošle tudi konkretne ponudbe dobave in montaže na MB koncu.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
Ajde vesoljni Alter - konkretno:
- trenutno nova (tri leta stara kondenzacijska) plinska peč Vaillant s pretočnim grelcem sanitarne vode;
- ravnokar montiramo SE;
- ideja zaradi viška štroma pač TČ;
- prostora za zalogovnik sanitarne vode nimamo, oz. ga še nisem pripravljen žrtvovat, oz. bi bil v prostoru kjer ne bo notranja enota TČ (zaenkrat gre na mesto sedanje peči v kopalnico nad pralni stroj). Zalogovnik bi lahko dal v drugo kopalnico, kjer imam seveda priključek hladne in tople vode + radiator.
- ogrevanje je radiatorsko - enocevni krožni sistem 1/2", ventil na radiatorju zapira samo ta radiator - logično.

Vprašanje oz. dileme:
- ali pustiti obstoječo plinsko peč in samo vzporedno postavit TČ za ogrevanje. Ali je možna preprosta priključitev monoblok TČ v krog ogrevanja pri najbližjem radiatorju? Tako bi imel od zunanje enote do radiatorja cca 5 metrov max. Predvidevam, da v takem primeru plinsko ogrevanje itak po defoltu izklopi, ker je topla voda v sistemu - subvencija 1.000€
- ven dat plinsko peč in it popolnoma na TČ (vprašanje ali je možno pretočno ogrevanje sanitarne vode - mislim da ne) z večjim posegom v drugem prostoru - subvencija 2.500€
- zamenjat obstoječo peč z novo hibridno TČ, ki ima plinski grelec (namesto električnega) za pretočno (možnost zalogovnika) ogrevanje sanitarne vode + dogrevanje TČ v špicah - subvencija 2.500€

Seveda najbolj sede zadnja varianta, ampak črvek v glavi vseeno pravi, da sem vseeno vezan na plin - vsaj delno.

Kaj pa vi mislite?

PS1: na podlagi "pomoči" Jabe je dovolj 6kW.
PS2: dobrodošle tudi konkretne ponudbe dobave in montaže na MB koncu.
še mojega problema nismo rešili - pa lej koliko si svojih natresel ;)

subvencije za TČ so še?