Katero toplotno črpalko

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Kdo je zavezanec za plačilo omrežnine:

6. člen
(zavezanci za plačilo omrežnine za prenosni oziroma distribucijski sistem)
(1) Omrežnino za prenosni oziroma distribucijski sistem plačujejo uporabniki sistema, ki iz omrežja prevzemajo elek- trično energijo na posameznem prevzemno-predajnem mestu. To so:
– končni odjemalci, priključeni na prenosni oziroma dis- tribucijski sistem;
– uporabniki sistema, ki shranjujejo energijo in jo ponovno oddajajo v sistem.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek je zavezanec za plačilo omrežnine tudi dobavitelj, ki po distribucijskem vodu, ki prečka državno mejo, oskrbuje z električno energijo odjemalce zunaj Republike Slovenije. Elektrooperater obračunava omrežnino glede na evidentirane količine prevzete električne energije iz sistema na prevzemno-predajnem mestu.
(3) Proizvajalci kot uporabniki prenosnega oziroma dis- tribucijskega sistema ne plačujejo omrežnine za prenosni ozi- roma distribucijski sistem, razen kadar prevzemajo električno energijo iz sistema.
(4) Uporabniki sistema ne plačujejo omrežnine za tisti del električne energije, ki je bila proizvedena za prevzemno-pre- dajnim mestom in porabljena za lastni odjem.

Samooskrba:

19. člen
(določitev obračuna omrežnine za samooskrbo)
(1) Elektrooperater končnemu odjemalcu, ki ima namešče- no proizvodno napravo za samooskrbo za prevzemno-predajnim mestom, obračuna omrežnino v skladu s 15. in 16. členom tega akta glede na dogovorjeno in presežno moč ter prevzeto delovno energijo po obračunskem intervalu.
(2) Elektrooperater končnemu odjemalcu, za katerega se na podlagi 72. člena Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 121/21, 189/21 in 121/22 – ZUOKPOE; v nadaljnjem besedilu: ZSROVE) uporabljajo določbe 315.a člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 60/19 – uradno prečišče- no besedilo, 65/20, 158/20 – ZURE, 121/21 – ZSROVE, 172/21 – ZOEE, 204/21 – ZOP in 44/22 – ZOTDS), obračuna omrežnino za prenos oziroma distribucijo tako da:
– obračuna omrežnino za moč v skladu s 15. in 16. čle- nom tega akta ali v skladu s 17. členom tega akta za tiste konč- ne odjemalce, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo;
– obračuna omrežnino za energijo v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 17. člena tega akta, pri čemer za prevzeto energijo uporabnika sistema (cenm) uporabi neto prevzeto de- lovno energijo v ustrezni merilni točki na prevzemno-predajnem mestu v obračunskem obdobju za samooskrbo v skladu z Ured- bo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov ener- gije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE)
.

Vse od tukaj: https://www.uradni-list.si/files/RS_-2022-146-03624-OB~P001-0000.PDF

VESELO BRANJE in računanje.
Torej je odgovor DA. Pizdajimmaterna...

Ja nič grem računat:
1704881317407.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
Kaj DA?

Omrežnino za preneseno elektriko plačaš po obračunu - za nas enkrat letno!, če si v minusu plačaš za tisti del, če si v plusu pa nič - zaenkrat. ;)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Kaj DA?

Omrežnino za preneseno elektriko plačaš po obračunu - za nas enkrat letno!, če si v minusu plačaš za tisti del, če si v plusu pa nič - zaenkrat. ;)
No ... pa to me je begalo :)... Jasno mi je da za manjko plačam ... Ker na trenutk sem pomislil, da bom plačeval omrežnino tudi za ves čas, vsak dan, ko ne zaugam elektrike direktno iz lastne sončne elektrarne. V to razmišljanje pa me je pahnil testni izračun, kjer niso dodali še ene kljukice, "sem lasnik SE z netmeteringom". Ok, zdaj je vse jasno. :)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Upam, da ti ta šok ni požrl dveh dni življenja.
V bistvu bi bilo najbolje, da SE kar dol odmontiraš. Tak te ne bodo več mogli je...
Ne ni mi, nič bat. Včasih pa rabim razlog, da popljuvam malo tukaj po Alterju. Pa z številkami se kdaj rad poigram, če le ni treba v roke vzet enačbe, ki sem jo nalepil zgoraj :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
no, -7 i TČ rabi 1,5kW in 3kW spet za defroste. Ima torej še 0,5kW lufta, zaradi mene bi pa lahko že grelec pomagal...

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
ja, moja ja... tukaj en sprašuje po različnih zunanjih situacijah in kočno je malo zahladilo. in je malo drugače in poročam. Kaj bo s temi podatki ne vem, ampak evo jih...

• Všeč mi je
Reactions: trance0

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
ja, moja ja... tukaj en sprašuje po različnih zunanjih situacijah in kočno je malo zahladilo. in je malo drugače in poročam. Kaj bo s temi podatki ne vem, ampak evo jih...
Pa sej je jasna stvar, da maš ti v nizkoenergijski hiši nobrainer. Soloh ne vem kje si se našla zgoraj.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
:zmaga:
zjutraj jih je lepo oprhalo, +7°C potem pa v nagel minus, jaz sem jo izklopil in ostaja tako, počasi poženem drugi vir
pred kakšno uro sem peljal svoje domov, iz strani je neslo, pod napuščem na jugu mi jo je prav zasulo

first1

Fizikalc
19. mar 2018
329
161
43
Nasa je ravno okoli 9 ure prenehala z defrosti za 8 ur, ker smo ostali brez stroma. Sedaj se vedno lovi 22,5 stopinj, zre pa trenutno 2kW (imam omejeno na 65%) in tako bo verjetno celo noc in jutro.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
A jo furas na vremensko krivuljo?
danes je temperatura padla hipoma za skoraj 6 stopinj, zjutraj
Na vremensko krivuljo ja. Sem pa ob prihidu domov ugotovil da je iz zadnje strani in ob strani samo se zgornjih 10 -20cm gledalo izpod snega, saj je veter naredil zamet in jo je zasulo.