Kateri žar?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Ok hvala za izkušnje. Sam nisem še probal z ogljem, bom pa mogoče v prihodnosti, sem mislil da ga prej pobere vsaj glede na izkušnje z ostalo peko. Smoker mislim da imava isti (proq?).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.493
113
Več ali manj kvalitetni briketi niso spojeni s kemijo ampak nekim naravnim vezivom (recimo škrob). Je sicer res da to ni optimalno, ima pa določene druge prednosti.

Za smoker uporabljaš oglje? Za low'n'slow? To potem vsake tri ure nabašeš par skrbno izbranih palčk oglja ali kako? Oglje prvič ni enake oblike (težko nadzirat gorenje), gori mnogo prehitro in daje preveč temperature ter polsedično prehitro zgori. Za žar/grill je ok ga tudi sam preferiram, za smoker pa no-go.

Smoker mi recimo drži poleti z celo košaro briketov med 12-14h kar pomeni da lahko zvečer zakurim in drug dan za kosilo je stvar narejena brez da bi moral kaj nadzirat.
Smoker se z lahkoto nadzira na oglje. V bistvu nič dosti drugače kot na brikete.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Na domače oglje ali tisto profi oglje? Ker sam nabavljam domače oglje in je kot prvo v vseh možnih dimenzijah v vreči od celega drva do "vejic" in se mi zdi že konstrukcijsko zahtevno spravit v košaro enako in enakomerno količino oglja napram briketom (razen če stolčem večje kose in prebiram da imam potem idealno postavljeno).
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.474
5.766
113
Mislim da v treh do 4 letih kupil zdaj že tretji čip žar, ker za Webra pa on itak ne peče zadost......

tak sem jaz mel kaj je Kingstone al kaj iz Bauhausa. dve sezoni. S tem da je drugo sezono že en gorilec prerjavel. Zdaj je weber že 10 sezono. Enkrat se mi je vžgal, ko sem pozabil vkloplenega po peki (to tak da se mi je par cm v plastiko spodaj zatopil not.
Vse kaj je bilo treba sem letos menjal rešetke, ker se je emajl začel luščit. aja žar je zunaj na odprtem nepokrit. par krat tednsko rablen.

Tak, da kaj se mene tiče vedno weber.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.554
4.707
113
Na domače oglje ali tisto profi oglje? Ker sam nabavljam domače oglje in je kot prvo v vseh možnih dimenzijah v vreči od celega drva do "vejic" in se mi zdi že konstrukcijsko zahtevno spravit v košaro enako in enakomerno količino oglja napram briketom (razen če stolčem večje kose in prebiram da imam potem idealno postavljeno).

Tale moj "profi" oglje tudi pride v kar velikih kosih in moram kake kose razbiti. Tudi smoker imam majhen (ProQ Ranger) in je tudi košara manjša, se je treba prilagajat malo. V teoriji bi tudi meni briketi bolj ustrezali, ker bi košaro lahko bolje zapolnil, ampak jest sem bral, da so vsi več ali manj sumljivi kar se tiče kemije in sem raje šel na oglje. Če pa so kakšni res preverjeno brez kemije in dobri za dolge peke pri nizkih temperaturah, se pa priporočam za znamko.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Sam uporabljam Weber brikete že par sezono in so ok kar se tiče peke. Piše pa da so 100% naravni, brez dodanih kemikalij (TUV certificiran les, karkoli že to pomeni) samo oglje + škrob + voda + prešano v končno obliko. Jih rabim pa res samo za smokanja, za vse ostalo kot rečeno imam oglje. Za 12-14h peke (zvečer ob 8-9h zakurim, drug dan za kosilo ob 12h je ready) dam briketov poravnano na višino roba košare (od oka je to okoli 2kg briketov).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.493
113
Na domače oglje ali tisto profi oglje? Ker sam nabavljam domače oglje in je kot prvo v vseh možnih dimenzijah v vreči od celega drva do "vejic" in se mi zdi že konstrukcijsko zahtevno spravit v košaro enako in enakomerno količino oglja napram briketom (razen če stolčem večje kose in prebiram da imam potem idealno postavljeno).
Sem mel par let zaplansko oglje. Na žalost je dec, ki ga je kuhal pokojni. Mam še dve vreči, pol bo treba pa novega ponudnika, kjer ne bo vse razdrobljeno poiskat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.493
113
Tale moj "profi" oglje tudi pride v kar velikih kosih in moram kake kose razbiti. Tudi smoker imam majhen (ProQ Ranger) in je tudi košara manjša, se je treba prilagajat malo. V teoriji bi tudi meni briketi bolj ustrezali, ker bi košaro lahko bolje zapolnil, ampak jest sem bral, da so vsi več ali manj sumljivi kar se tiče kemije in sem raje šel na oglje. Če pa so kakšni res preverjeno brez kemije in dobri za dolge peke pri nizkih temperaturah, se pa priporočam za znamko.
To oglje je pa itak najboljš, kar lahko dobiš.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.493
113
Sam uporabljam Weber brikete že par sezono in so ok kar se tiče peke. Piše pa da so 100% naravni, brez dodanih kemikalij (TUV certificiran les, karkoli že to pomeni) samo oglje + škrob + voda + prešano v končno obliko. Jih rabim pa res samo za smokanja, za vse ostalo kot rečeno imam oglje. Za 12-14h peke (zvečer ob 8-9h zakurim, drug dan za kosilo ob 12h je ready) dam briketov poravnano na višino roba košare (od oka je to okoli 2kg briketov).
Za to varianto, set and forget so pa seveda nujni kvaltetni briketi, kar webrovi definitivno so.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Sicer pa večina veziva gre ven z briketov, ko jih segrevaš/zakuriš. Ko tllijo je vse že mimo.
Problem je lahko le, če potem dodajaš sveže brikete med pečenjem.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Glede briketov - tu je samo naravna kemija. Les je narejen iz celuloze in lignina. Brikete delajo tako, da žaganje pod visokim pritiskom iztisnejo skozi rešetko, pri tem se zaradi pritiska ustvari visoka temperatura in lignin zlepi žaganje v briket.

Kvaliteta briketov je odvisna samo od izbire lesa.
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Zdravo , sem dobil oglje doli od Kočevja. Občutna razlika do kupljenega v Tuš, tangštelu, Jagru, mercaturju,.... Me je presenetil, da se se podal na indirektno z njim. So pa kosi res večji , veliki in mali.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.094
449
83
45
dolenska
Nisem videl al pa se ne spomnim, da bi kdo kaj omenjal električne žare. Ena oseba me sprašuje kaj se splača od električnih in da so pocen. Na oglje noče, ker je to za na balkon v bloku. Za plin ni nič omenil. Kaj menite oz priporočate. Če se mi kaj sanja Weber za 300€ je preveč. Velikost ne rabi bit fi 60.
 

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Jaz večkrat na balkonu priklopim kar "toaster" oziroma kontaktni žar Tefal OptiGrill +. Jasno ni to proper žar, je pa meni čist ok za sem in tja kakšne čevape, ražnjiče, steak ali patty za humberger gor vržt. Predvsem je za nas, ki se nam s kuharijo ne da toliko ukvarjat, simpl za uporabo (sploh s temi avtomatskimi programi pečenja, pritisniš tipko za taprav program, vržeš not in potem piska za rare/medium/well-done glede na debelino mesa) in čiščenje (vržeš plate v pomivalca in čao). V prvi vrsti sem itak iskal zgolj malo bolj orng toaster, ampak ga sedaj še največ za meso uporabljam, tako da se mi tud teh 130€ ne zdi prehuda cena. Mogoče bi edino za ta namen raje vzel XL verzijo.

Najlbližje proper žaru je vrjetno res kak električen Weber, ampak če je 300€ preveč, potem vprašanje kaj še dobiš.