Kater kotel na drva izbrati???

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Velikost zalogovnika je odvisna od tvoje zahteve po obiskovanju kurilnice. Ce hoces v najvecjem mrazu iti enkrat dnevno v kurilnico, potem rabis 50kw pec pa 3000 zalogovnika. Ce pa si pripravljen cel dan kurit in rabis zalogovnik samo da ti 5 ur ponoci pregura (pa se takrat ne bos jezen ce kaka C pade) bo pa dovolj 20kw pa 1000 zalogovnika. Z obem se da najbrz greti 200m2. Ti dam primer na avtu. Imas avto z 20l rezervoarjem in 100l rezervoarjem. Oba imata 200 konjev, oba gresta 200, samo s prvim se ustavis na vsaki crpalki, z drugim pa na vsaki peti. Jasno?

NAPAKA!
peči imajo najboljši izkoristek takrat ko delajo z max. močjo! nakup premočne peči je prej - kot +

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Velikost zalogovnika je odvisna od tvoje zahteve po obiskovanju kurilnice. Ce hoces v najvecjem mrazu iti enkrat dnevno v kurilnico, potem rabis 50kw pec pa 3000 zalogovnika. Ce pa si pripravljen cel dan kurit in rabis zalogovnik samo da ti 5 ur ponoci pregura (pa se takrat ne bos jezen ce kaka C pade) bo pa dovolj 20kw pa 1000 zalogovnika. Z obem se da najbrz greti 200m2. Ti dam primer na avtu. Imas avto z 20l rezervoarjem in 100l rezervoarjem. Oba imata 200 konjev, oba gresta 200, samo s prvim se ustavis na vsaki crpalki, z drugim pa na vsaki peti. Jasno?
najprej moraš vedeti sploh kako veliko peč rabiš
drugo zalogovnik rabiš na 1kw- 50l vode si zopet preračunaj
to kaj si napisal je pa velika zmota,v starih časih si pač kupu peč katero si imel na izbiro ker so ni nič računalo ,sedaj so drugi časi drugačne zahteve ,kurjava draga... velika napaka je če imaš preveliko peč že zatadi tega da ti peč ne dela z polno močjo nakar se v peči ustvarja kondenz in peč gre hitro v k**** . Pol dosti skuriš ni pa efekta.
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Zakaj napaka? Ce sem pripravljen pec v hudem mrazu kurit 24/7 najbrz ne rabim zalogovnika oziroma ga rabim minimalno(rabim ga za prehodno obdobje!). Ce pa hocem biti gospod in bom sel enkrat na tri dni v kurilnico nalozit pol prikolice v pec, pa rabim zalogovnik v velikosti druzinskega bazena. Ali sodobne peci lahko gorijo samo en cikel (cca 5 ur na dan). A je kaj narobe ce bo gorela 24/7 ko bo zunaj -20C? V obeh primerih lahko pec gori na polno. Za prehodna obdobja pa res rabis nek zalogovnik, vendar ce te nihanje T za nekaj C ne moti, potem imas spet lahko precej manjsi zalogovnik. Bos pac zakuril popoldne po sluzbi ko bo hisa imela 17C, in jo bos do vecera nagnal na 21C. Tako kurjene ti odnese precej zalogovnika, je pa res da ni "udobja" stalen temperature

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
tista primerjava z avtom zgoraj ni najbolj posrecena.
Imas dva enaka avta. En ima 1.6 motor(20kw pec) in 20l rezervoar (500l zalogovnik. Drugi ima 3.0 motor (50kw pec)in 100l rezervoar(2000l zalogovnik). Z obema prides po omejitvah kamorkoli, samo s prvim si pogosteje na pumpi (v kurilnici) pa nov bo cenejsi kot tisti 3.0. Glede na to da danes nekateri ogrevajo hise z 10 kw TC, je res malo cudn postavljat 30+ kw peci v bajte. Razen ce ti res ne znese vec kot enkrat na dan iti v kurlinico.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
stupid-1.gif

Ni ti jasno par zadev. Bi že držalo, če računaš samo na to, da ma 50kW peč večje kurišče se pravi gre notri več drva drugače pa ne drži.

Če je peč dovolj za trenutne potrebe pri -10 potem je prav dimenzionirana (pa ponavadi dajo še več iz sebe te 20kW peči). Pri nas v vsakem primeru že sproti polni zalogovnik, se pravi je peč premočna ampak malenkost, ker ko so potrebe velike ali pa je zakurjeno na prazen zalogovnik in prazne radiatorje samo počasi polne zalogovnik. Ko pa so radiatorji topli pa začne samo na polno šopat v zalogovnike in se kar hitro napolnijo. Peč 30kW stalno gori na nazivni moči, ker gledam, da zalogovnikov ne šopam pretirano (nad 90%). Čas gorenja je od 3 do tudi 7 ur če je polna peč drv, ampak to pri nas pride v poštev samo ko je res hladno že čez dan zunaj.

Zakaj bi bilo dobro, da mam 50kW peč? Da pogori v treh urah namesto v petih?
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ne bom prevec pameten, ker ti imas pec doma , jaz pa ne. Gledam obcasno grafe na ingeniumu, pa ima pri mrzlem zalogovniku T dima 220(zakaj ze?)ko pa enkrat segreje zalogovnik pa pec zmanjsa T dima na cca 150. Kdaj ima pec vecjo izgubo me pa zanima. Vem samo da prodajalci tekmujejo kdo bo napisal nizjo T v kataloge.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz imam Tdmax na 205, ker se mi je še bolje obneslo (enkrat so se mi zapacal turbolatorji pa sem še dvignil Tdmax da bi ja vse "skurilo" pa ni pomagalo, potem pa sem naložil lepa drva, dal na 210 max. in se je spucalo samo vse skup od takrat pa nikoli več problemov).

Meni pri hladnem zalogovniku stalno drži od 180-200 dimne pline, v delno moč mi gre zlo pozno bi moral bit že krepko nad 90% polni zalogovniki, mogoče imam kaj slabo nastavljeno.

Pri moji Buderus SFV 30 ima delna moč celo boljši izkoristek kot polna (malenkost), izkoristek je pa seveda najboljši ko so temperature dimnih plinov najnižje, ostanek kisika pa še vedno optimalen.

Glede izkoristka teh "mercedesov" maš TUV teste na netu in po literaturi sodeč se mesec ukvarjajo z enim kotlom, toliko je podatkov ipd. ti podatki pa potem gredo v brošure proizvajalca, kar pomeni da ma za izkoristek dokaz, je pa res da so doma potem verjetno nižji, če so npr. razmere manj kot idealne.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Tdp spusti, ker gre v delno moč. To je normalno, če so zalogovniki polni trenutni odjem pa manjši od nazivne moči peči. Se pa s tem po moje ni smiselno obremenjevati, ker so te peči zelo doterane. Kolikor vem je Mihael po dveh letih eksperimentiranja okrog dodatnega izboljšanja izkoristka vse nastavitve vrnil na tovarniške. Tudi zato se jih jaz na svoji eti 30 sploh nisem dotikal. Bolj kot izkoristek me npr. matra to, da priklop na računalnik ni že po defaultu omogočen.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jah nekako bi morali Mihaela podkupit da začne prodajat software pa bo.
smile-1.gif

Sicer pa je omogočen zakaj ne bi bil? Si uporabil tist SW od ETE?

Kakšne so tovarniške Tdp pri ETI? Sem na buderuski že nekajkrat spremenil tko da ne vem.
rolleyes-1.gif
Trenutno super funkcionira na 205 Tdmax.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Pozabil si najvažnejše-koliko ima denarja...

In da je kurišče veliko "za eno karjolo" in predvsem dolgo cca. 55cm.
cool-1.gif

Meni Orlan25 odlično služi
aplauz.gif

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Ok, omogočen je že samo port ni zmontiran. Vsaj pri meni ne. S tem se imam namen pozabavati spomladi, ko pride mimo vzdrževalec (je pa že on sam jeseni omenjal nek nov sw, ki naj bi bil "kmalu" na voljo).

Tdp max je 220, min pa 150.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Zakaj mi pri peternelu zadnje dni ne rise grafov? Je kaj z mojim racunalom narobe ali ima ingenium kake tezave s posreodanjem podatkov na net?
Ideja o conektorju za posreodanje podatkov na net, gsm, bi najbrz izdelovalcu dvignila trznoi delez, si nastimas alarm na email, gsm ko je zalogovnik na nastavljeni nizki vrednosti (0,10,20%....) in te opomni da moras iti zakurit, sicer se ti bo hisa zacela ohlajat.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, je že večkrat omenil, da ma en mali bug pa mora "resetirat" vsake toliko časa da spet deluje.

On ma to že tako dolgo in mu je samoumevno, vse mu funkcionira tko da ga pomoje boli k**** za piroman voyearje.
tongue-1.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Me zanima pri vseh vas z zalogovniki - kako kaj funkcionirajo sistemi pri teh temperaturah? Kurite 2x dnevno/pustite žerjavico in dolagate ali je kljub temu dovolj kurjenje na 24 ur?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Trenutno dvakrat, imamo veliko, slabo izolirano hišo, je pa res da se veliko prestorov ogreva minimalno. Velik "problem" je tudi, ker cevi v kotlovnici nimam nič izoliranih in je notri lahko 35°C al pa še clo več.
tongue-1.gif
Je pa tko, da že celo sezono kurimo razne "odpadke" in butrce, kar pomeni, 5,6 polen spodaj, potem pa ena mala butrca na vrhu in to je to. Če bi natlačil pol kotel polen bi blo mogoče celo preveč glede na 30kW peč.

Je pa to stvar izračuna, vsaka hiša je unikat. Če narediš izračun toplotnih izgub boš prišel do zelo točnih cifer, kako dolgo ti bo držal zalogovnik.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
zmaga.gif

To me je mal begalo, ker je toliko različnih.

To pol velja za vse cevi, ni važno kako vroče so? Ali je treba kje uporabit kaj posebnega? Recimo kotel -> zalogovnik je konkretno vroča cev.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
vsi proizvajalci kotlov na polena priporočajo vgradnjo zalogovnika toplote da lahko kotel normalno dela z polno močjo .Pogoj pa je da je hranilnik pravilno vezan na sistem.
pozdrav.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Če bi pobrskal po linku, bi videl, da je do 95 st. C.

Priznam pa, da okoli peči jih še nisem nataknil. (Oj lenoba, lenoba, zvest ti bom do groba.
grin1.gif
)

Vzel sem najdebelejše, pa me je potem mal matralo pri montaži, ker je premalo prostora med cevmi.

Aja, pa ko ti bodo dostavili (če boš naročil pri Instalu), preštej, ker pri meni so se zmotili, in sem šel potem iskat v trgovino.

Pa nad 100€ je brezplačna dostava, tako da je bolje naročit kak meter viška, če si na meji.
evil.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
S kakšno debelino na kakšno cev? V enem predračunu sem videl za 35 mm baker 19 mm izolacije. Pa kolikor vidim so 19 mm kar redke na trgu.