Kater kotel na drva izbrati???

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Jaz bi kupil tisto peč za jurja. Boš pa pokuril 16m namesto 15m, kot bi jih pri tisti peči za 6 jurjev.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik drvar pravi:
Da malo obudim temo...

Zadeva je sledeča. Sam imam podobno težavo. Sedaj kurim na olje. Ogrevam 250 kvadratov bajte. Imam nova okna, 8 cm izolacije, pa kljub temu skurim letno 2500 litrov olja. Meni se to zdi preveč in če bo šlo tako dalje, bom bankrotiral.

Najbolje bi bilo, da presedlam na drva. Tast itak ima gozd, bomo pač sekali. Drva potem niso tak problem.

Drugo je peč. Pred sabo imam menda ducat ponudb. Od viadrusa, vitoliga, buderusa, orlana, frölinga, kwb... Izbira je velika in cene gredo od nekaj jurjev pa tja do 13.

Ne razumem, zakaj je tako velik cenovni razpon med vsemi temi pečmi. Če grem v merkur, lahko kupim tam litoželezno peč za slabega jurja, buderus pa mi prodaja peč za 6 jurjev.

NigelM, za ETA še nisem nikoli slišal. Lahko malo poveš o kvaliteti in seveda o ceni?
smile-1.gif

Dodatek:

Na googlu mi vrže ven prvi zadetek na enem drugem forumu: http://www.podsvojostreho.net/...c5a0d06cb67b94b

Malo sem prebral tisto temo. Nek tip si je res lepo naredil kurilnico... Skoraj prelepo. Je temu za zaupat, kar tam piše?

ETA, KWB ipd. so špica, temu primerne so tudi cene.

Na drva lahko kuriš s pečjo za 1.500 EUR (kje je krmiljenje?) ali pa s sistemom za 10.000-12.000 EUR.

Če si prebral temo od dedalusa na PodSvojoStreho, ti je najbrž marskija jasno, v grobem sta skrajnosti taki:
- v običajno peč nalagaš večkrat na dan, vsak dan čistiš pepel, previsoko temperaturo peči pa preprečuješ z dušenjem gorenja, kar pomeni bistveno manjši izkoristek = večja poraba drv
- uplinjevalna peč je obvezno povezana z zalogovnikom (1,5-2 m^3), zakuriš jo, ko temperatura v zalogovniku pade pod uporabno vrednost. Celotna količina drv zgori takoj z visokim izkoristkom (lambda sonda) in segreje vodo v zalogovnikih. V prehodnih obdobjih to pomeni, ta peč zakuriš enkrat na nekaj dni!

Seveda obstajajo tudi vmesne možnosti. Pri kurjenju na drva se uporaba zalogovnika absolutno izplača. Seveda se da to povezati tudi s cenejšim kotlom in krmiljenje izvesti v lastni režiji. Za dolgoročno uporabo bi se sam v tvojem primeru (če finance seveda omogočajo - glej tudi kredite EKO sklada) odločil za uplinjevalni kotel z lambdo....

V mojem primeru sem se odločil za pelete (ETA PE11). Kratkoročno je res dražje kot Biodom ipd. na dolgi rok naj bi bilo bolje (upam).

drvar

Zelenc'
4. jan 2009
2
0
1
Hvala NigelM. Bom moral še malo brati in spraševati, ker imam občutek, da je potrebno zadevo malo bolje naštudirat.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
v običajno peč nalagaš večkrat na dan, vsak dan čistiš pepel,

Ah daj no. Jaz čistim pepel 1x tedensko, pa se ogreva čez 200m2, KOB peč z bojlerjem, 35kW.

Samo nalaganje tudi ne predstavlja nekega problema, greš na cigaret pa še vržeš tista drva v peč.

V novogradnji bo pa obvezno zalogovnik in peč za jurja.

Razmišljati, kako se ti bo povrnila investicija za dodatnih 10-14 jurjev v desetih letih mi ne sede. Sploh ker bo do takrat na vrsti že kako vzdrževanje.

Aja, mene stane kurjava bencin in olje za motorko.
evil.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik thorens pravi:
Ima kdo morda že tako peč?

Ne in je tudi ne bom imel. Firma, ki oglašuje na tak prikrit način, je sposobna prikrit še kaj drugega. Takih firm se jaz na široko izogibam.
Podobno si mislim tudi o vaših izdelkih. Brez, da bi jih imel priložnost videti.

thorens

Zelenc'
27. dec 2011
15
0
1
Ok no eni pa očitno res pretiravate. Res nisem nič slabega mislil s tem postom. Le vprašati sem hotel. Ampak eni pač tako odreagirate. Sem pač našel tale forum in vprašal, ampak na takem forumu več ne mislim sodelovati, kjer brez kakršnih koli dokazil napadate ljudi.

Katastrofa kam gre ta svet
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

thorens

Zelenc'
27. dec 2011
15
0
1
ok se opravičujem no. Nimam namena oglaševat rad bi le izvedel ali kdo od vas ima kotle znamke Sarkany in ali je z njimi zadovoljen?
Ker se mi zdijo cenovno zelo dostopne.

Nazadnje urejeno:

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Pa se zavedaš kakšen kotel je to? Nekaj takega smo pri nas letos (sicer po dvajsetih letih delovanja na kurilca) poslali na smetišče.

thorens

Zelenc'
27. dec 2011
15
0
1
Sicer se ne razumem preveč, zato vas sprašujem. Ampak dvomim, da je takšen kot tvoj 20 let star. Saj baje ustreza vsem najnovejšim standardom. Ima tudi TÜV, ter on varnostni hladnilnik kotla, ki preprečuje, da se voda pregreje.
V ceni dodajo tudi polnilni ventil, regulator vleke pa še neke malenkosti. Kakšna oprema je potem pri kotlih pomembna? Na kaj naj bom pozoren?
Meni ni važna oblika, sam funkcionira naj.

Nazadnje urejeno:

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Daj se raje malo pozanimaj o kotlih preden karkoli kupiš. Če iščeš spodoben low-cost kotel poglej raje npr. kakšen Stadler Central ali Stadler HS od VWterma.

Lahko bi tudi napisal kaj pravzaprav želiš (kaj in kako boš ogreval; imaš lastna drva itd.).

thorens

Zelenc'
27. dec 2011
15
0
1
hvala Clueless, bom preveril.

Lastna drva za nekaj sezon imam. Ogreval bi cca. 200 kvadratov v kombinaciji z zalogovnikom (ki ga baje vsi priporočajo)

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Če nimaš zalogovnika boš cel dan skakal v kurilnico in metal v peč po par polen (še posebej, če je hiša slabo ali celo neizolirana). Če to ni problem in imaš dostop do lastnih / poceni drv potem je v osnovi vseeno kakšno peč imaš. Prihranek pri peči boš pač nadomestil z večjim vložkom časa in drv. V tem primeru je lahko tudi kurilnica zelo enostavna.

Alternativa je kurilnica, ki ti omogoča več komforta. Tam naložiš enkrat ali dvakrat dnevno in pozabiš na vse skupaj. Za to rabiš zalogovnike, regulacijo, črpalke itd. Glede na skupen strošek vsega tega je meni nesmiselno v tako kurilnico postaviti tako enostavno peč.

Predlagam, da pogledaš še na dva foruma, kjer je več stručkotov za kurilniško tehniko:
- Ingenium:prometej ,
- PodSvojoStreho - Energijski viri.

thorens

Zelenc'
27. dec 2011
15
0
1
Sem preveril tele Stadler in pa tudi one KOB ko jih je nehče prej omenil in pri nobenih ne najdem tega varnostnega hladilnika kotla, ki pa je zame pomemben. Ker imamo pri hiši babico, ki občasno tudi nalaga drva in ne spremlja temperature in se nam dogaja da se vode segreje do 120°C. Zato bi pa rad tale varnostni hladilnik, ki pri nekaj čez 90°C vode iz vodovoda pripelje hladno vodo v neko za to izoblikovano posodo v peči, da stvar ohladi.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik thorens pravi:
Sem preveril tele Stadler in pa tudi one KOB ko jih je nehče prej omenil in pri nobenih ne najdem tega varnostnega hladilnika kotla, ki pa je zame pomemben. Ker imamo pri hiši babico, ki občasno tudi nalaga drva in ne spremlja temperature in se nam dogaja da se vode segreje do 120°C. Zato bi pa rad tale varnostni hladilnik, ki pri nekaj čez 90°C vode iz vodovoda pripelje hladno vodo v neko za to izoblikovano posodo v peči, da stvar ohladi.

ja to pa moraš dokupiti.
malo sem prebiral te poste pa mi ni skoraj nič jasno kaj bi kdo želel in koliko je kdo pripravljen financirati v kurilnico. prvo je kaj bi sploh rad imel v kurilnici; drugo pa je koliko si pripravljen vložiti v kurilnico.Čehočeš imeti vse avtomatizirano te pride zelo dobra kurilnica piši okrog 12-15 tisoč € če pa želiš samo klasiko peč na drva pa dosti manj.razčisti najprej sam sabo kaj bi želel pa se lahko pogovarjamo naprej.sem ned prazniki na voljo ti pa študiraj
sprasujem se.gif

thorens

Zelenc'
27. dec 2011
15
0
1
Ravno to ugotavljam, da ni potrebno 12-15 tisoč za avtomatiko. Tele peči, ki sem jih omenil stanejo, recimo 30kW nekje okoli jurja.

Pa ima izoblikovano posodo za hladno vodo (brez tega "rezervarja" baje nimaš kam priključiti tale termični ventil, ker se voda nima kje ohladiti)
Pri teh pa samo dokupiš in dodaš tale termični ventil, ki preprečuje pregretje peči (stane med 50 in 60 eur)
Imajo na spletni strani (ne bom dal linka, da me ne bo spet kdo obtoževal da reklamiram)

pa en recimo 800L zalogovnik stane maksimalno jurja in sem z 2 tisočakov dobil "avtomatizirano" low cost kurilnico. Saj dobim kotel, ki se zaradi tega ventila ne more pregreti, "odvečna" topla voda, ki je sistem ne potrebuje gre v zalogovnik, če se peč ohladi kroži iz zalogovnika itd..
In me ne skrbi če bom skuril 3 metre drv več, kot če bi imel neko 2-3x dražjo opremo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Tisti jladilnik se dokupi in ni v peči, ampak ob oz. za njo.

Pa fajn je, če imaš kam speljan odtok iz njega.
evil.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Ne drži čisto. Kotel ki si ga pripel, "ne zna" polnit zalogovnika, niti ga praznit, niti nima kakšne vremenske regulacije. Je treba dokupit tudi to. Skupaj kotel (poceni klasični) zalogovnik in vsa preostala navlaka bi naneslo enih 4k€. Potem moraš pa računat še na montažo (hidravlično - po domače cevi in električno - zvezat senzorje, pumpe,.. s centralno pametjo ki vse to fura). Tko na uč (če nimaš dveh levih rok in tudi kaj sam postoriš) si hitro na 5 ali 6 k€ (minimalno da se razumemo).

Za dodatnih par sto ojrtov imaš pa v sistemu lahko že kakšnega od poceni vplinjevalnih kotlov (ni pa nujno seveda).