Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
KSZ
2. člen ZVCP pravi:
(1) Udeleženec oziroma udeleženka (v nadaljnjem besedilu: udeleženec) cestnega prometa mora ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno.
(2) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah.
Zakaj nikogar ne kaznujejo po 2. členu oz. zakaj sploh ni nobene kazni za kršenje tega člena?
Zato ker nič od tega ni dokazljivo. Vse bi bila subjektivna ocena policaja in potem ni se vsi skupaj veselo vlačili po sodiščih. Odvetniki bi mastno služili, policaji bi namesto na cesti ždeli v sodnih dvoranah, davkoplačevalci pa bi vse to plačevali.
Samo poglej kakšna štala je z neprilagojeno hitrostjo (voznim razmeram ali lastnim sposobnostim). Za 90 odstotkov nesreč lahko napišejo da je kriva neprilagojena hitrost iz tega ali onega vzroka. Če bi hoteli, da se lahko naredi zares realna statistika vzrokov nesreč (bi morale tudi zavarovalnice imeti interes, vendar njim je lažje imeti nespremenjene razrede zavarovanja že 50 let in samo dvigovati premije), bi morali vse policaje poslat na eno šolanje logičnega sklepanja in prepoznavanja zunanjih dejavnikov.
Če bi policaji svoje delo opravili tako kot je treba in pri tem uporabljali svoje možgane, potem bi statistika izgledala precej drugače. Verjetno bi še vedno vodila prevelika hitrost in vinjenost, vendar bi vsaj dobili realno sliko, kaj vse se skriva za terminom neprilagojena hitrost.
Primer - zunaj +5 stopinj in suha cesta. Omejitev 90, ti voziš 70. Prideš do enega mostička čez potok, gor je led in tebe odnese v graben, pešca, nasproti vozeči avto,.... Policaji bistrumno ugotovijo, da nisi prilagodil hitrosti voznim razmeram. Pridejo cestarji in nobenemu nič jasno. Ko staknejo glave in nekaj dni opazujejo tisti odsek ceste pa dobijo pravi odgovor. Na tistem delu ceste, kjer je mostiček občasno močno zabrije leden veter. Zaradi potoka je na mostičku vlaga, veter pa poskrbi, da ta vlaga zmrzne.
Pa ne mi govorit, da sanjam, saj poznam dejanski primer, ki se je zgodil na tak način. Enostavno je tukaj kriva narava in tega ni mogel nihče pričakovati. Ker pa gre še tisoče podobnih primerov v statistiko kot nepilagojena hitrost (katero nekateri z največjim veseljem enačijo s prehitro vožnjo ali celo divjanjem) pa imamo stanje, kakšrno je.
Lahko dam še en primer, ki se je zgodil meni osebno, pa sem ga tudi že nekajkrat opisal. Stojimo na semaforju, se prižge zelena in vsi speljemo. Ker mi je pri tem nekaj zarošljalo sem pogledal dol. Ko sem čez dobro sekundo pogledal gor, so vsi pred menoj stali in kljub polnemu zaviranju sem počil eni babi v rit (na mojo žalost je mela kljuko gor, saj drugače ne bi nihče utrpel škode). Ko so prišli policaji so meni izročili položnico za povzročitev prometne nesreče (to je že po default-u) in ker sem jim sikal, da nesreče s posledicami sploh ne bi bilo, če ženska ne bi imela gor (snemljive) kljuke (prekršek po ne vem katerem členu s predpisano kaznijo) mi je policaj zinil, naj vrnem položnico, saj bo dal predlog sodniku za prekrške. Razlog - prehitra vožnja. Ko sem se mu začel smejati v faco in mu ponovno razložil potek nesreče je svojo tezo spremenil v neprilagojeno hitrost. Seveda sem ga po tem začel pošteno je..ti v glavo, dokler ni njegova kolegica skočila vmes in mu rekla naj se neha zaje..vat.
Torej, nesreča je nastala zaradi moje nepazljivosti, ker nisem gledal na cesto. Avto je bil pa stolčen,ker je imela baba kljuko gor (njenega odbijača se niti dotaknil nisem). V statistiko bi vse skupaj šlo spet kot neprilagojena hitrost.