Kapičarji

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
A ti moram slikat kako zgleda klasičen kapičar? Ob močnem sneženju ti ne bo noben policaj težil, če bo tvoj avto zgledal kt na slikah zgoraj. Če boš pa 30 centi snega na streh prevažal, po možnosti še cel teden, pol pa že.

Malo heca mora bit! ;)

Ampak vseeno po katerem ključu objektivno preosodijo ali te oglobijo. Razumem 30 cm 5 dni po sneženju ne,a 25 tud ne, 15 tudi ne 10 pa že imaš lahko če sneži? Kako pa policist ve da nisi ravno prišel aus karavankentunel kjer na drugem koncu močno sneži. Ali pa iz neke vukojebine kjer je snežilo pa v lj kjer te ustavijo sije sončece. Drugače je zakrita tablica eksplicitno prekršek, medtem ko sneg na vozilu ni eksplicitni prekršek.

Zakon pravi:
(2) Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Skratka če se vrnem na moj prvi post ko sem imel 3cm primrznjenega snega zalepljenega na streho nisem bil v prekršku ker se ta sneg v trenutku moje vožnje ni raztresal z vozila. Se pa raztresa vsake toliko iz vozil policije ki sem jih prilepil kot primer.

Drugače po mojem mnenju so bolj kot kmeti s 30cm svežega snega na strehi nevarni kamionarji ki jim pomrzne cerada. To se dogaja celo zimo in ne samo v sneženju, dovolj je malo rose in se na ceradi nabere voda ki postane šipa ledu in to ko pade dol BP ubije koga. Tega ne vidiš od daleč, moraš na streho in preverit. Druga stvar so pa ponavadi kamioni ki se jim sneg nabere v kolotekih in potem še stojijo par ur da zamrzne. Sredi AC pade potem ta četrt kubika ledu na cestišče in predstavlja resno nevarnost/oviro na cesti. Tudi tega se ne preverja, vsi gledajo samo belo kapo na strehi in če tega nimaš je ok.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
V Ljubljani redkeje sije sončece kot pa v vaših vukojebinah, to je eno, drugo pa, nisem iz Ljubljane. :fredi: ;)

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Tovornjak je kar težko očistiti. Blizu mene imajo na enem zasebnem parkirišču za tovornjake en masiven podest za čiščenje vozil. Vprašanje pa je, kako je na poti. Kjer ni infrastrukture, očistiti streho tovornjaka ni kar tako. Za odmetati je cca 40 (?) m2. Z lojtre to ne bo hec, če je snega solidno veliko. Predvidevam, da ni nujno, da cerada zdrži, da bi človek hodil po njej. Marsikdo ima samo malo več dvorišča in ima frezo za tistih 3x / 5 let, ko pade sneg.
V Sloveniji seveda infrastrukturo imamo, lani ali predlani smo lahko brali, da so na enem počivališču ob avtocesti (DARS?) v Prekmurju naredili podest. Nekaj pa je.
Ti leteči projektili so tudi test, kako varnostno razdaljo imaš. Če ga dobiš z vozila pred tabo, je bodisi nekaj lahkega in nenevarnega ali pa imaš premajhno varnostno razdaljo.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.703
113
pri taščici
Plahta ledu lahko pri 90kmh odleti dalec, lahko tudi na prehitevalni pas kjer se nekdi pelje malenkost za kamionom. Ne zelim si tega dobiti na avto.
Kako bi se obnesli "portali" ki bi bili nastavljivi po višini da bi s sleperja odpluzili sneg preden zapusti počivališče?

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in ncnifrej

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
No ne zdaj mešat v to kamionov in kamionarjev, ki res mal težje očistijo zadeve, sploh če jih zasuje na pavzi vse dokler ne bo infrastruktura urejena. Že na kamper plezat, k ma tri metre je mal težje. Govorimo o osebnih avtomobilih, ki po sneženju še par dni prevažajo kape na strehah, pol se pa to lepo iz dneva v dan topi in je na strehi taka lepa ledena pošča, ki jo potem fašeš v šipo. Vzrok za tako ledeno ploščo pa ni v ničemer drugem, kot v lenobi voznika.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.734
15.776
113
Plahta ledu lahko pri 90kmh odleti dalec, lahko tudi na prehitevalni pas kjer se nekdi pelje malenkost za kamionom. Ne zelim si tega dobiti na avto.
Kako bi se obnesli "portali" ki bi bili nastavljivi po višini da bi s sleperja odpluzili sneg preden zapusti počivališče?

Nekaj takšnega bi morali imeti pa počivališčih pa bi lahko očistili sneg z vozil vseh velikosti :D
&

• Všeč mi je
Reactions: tony

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Tega pri avtodomu ne moreš uporabljat - okna na strehi, antene, dimniki, zračniki.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.734
15.776
113
A j3bat ga pol. Bi bilo pa uporabno za vse ostale, avtodomarji se boste (oz. upam, da bom lahko čimprej rekel bomo) pa morali zanašati na ročne sposobnosti :p