Kapičarji

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.864
6.520
113
Daj no... Noben, ki lahko osebni avto vozi, ni tok majhen, da če dvigne roko, da ne more vsaj v horizontalo metlo poravnati pri katerekoli osebnem vozilu...

• Všeč mi je
Reactions: model1a

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Daj no... Noben, ki lahko osebni avto vozi, ni tok majhen, da če dvigne roko, da ne more vsaj v horizontalo metlo poravnati pri katerekoli osebnem vozilu...

Če imaš 1.5 in dvigneš roke 50cm nad glavo si na 2m višine, pa da lahko roke funkcionirajo morajo bit nižje. Torej uporaben doseg pravokotno do strehe je mogoče 30cm nad višino človeka. Torej avti z višino 1.7 in več niso dostopni za čiščenje strehe. Če doodaš pa še da ima avto strešne sani (večina jih ima) bi moral pa za doseg sredine strehe imet še malo večji kot od 90 stopinj kar pomeni še več višine. Dan e rečemo da če zapade 50cm mokrega snega se višina za toliko dvigne, ker ga ne moreš odstranis iz sredine ampak iz vrha.

Skratka obstajajo tehnične omejitve pri čiščenju strehe! :valjamse:

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
avto je se v redu - vidim, da ima sneg na strehi.. pa mu pustim "en meter" več lufta.. šleparji s cerado so mi večji problem.. tam odleti dejansko led (ker se nabere voda).. prleti z večje višine.. in prileti ponavadi znenada

• Všeč mi je
Reactions: tony

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Če imaš 1.5 in dvigneš roke 50cm nad glavo si na 2m višine, pa da lahko roke funkcionirajo morajo bit nižje. Torej uporaben doseg pravokotno do strehe je mogoče 30cm nad višino človeka. Torej avti z višino 1.7 in več niso dostopni za čiščenje strehe. Če doodaš pa še da ima avto strešne sani (večina jih ima) bi moral pa za doseg sredine strehe imet še malo večji kot od 90 stopinj kar pomeni še več višine. Dan e rečemo da če zapade 50cm mokrega snega se višina za toliko dvigne, ker ga ne moreš odstranis iz sredine ampak iz vrha.

meter pa pol velika z visokim SUV ima ponavadi zraven vsaj 1.85m velikega "sugar daddyja".. nej njega ven poslje pucat :p

• Všeč mi je
Reactions: model1a

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
A vi resno verjamete, da meter in štopl visoka s SUVom hodi po snegu do avta, pa si šipe puca,... Taki avti so v garažah!

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
nekam veliko lastnic(ali lastnikov) je pri nas na cesti ki so 1.5m. sploh če vzameš v obzir da je povprečna višina ženske 166cm in moškega 180cm

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.699
9.480
113
Se ne vozim po AC, tako da mi ni treba pametovat. Če kaj pade dol, pade pri meni v prvem ovinku, če ne takrat pa po stotem kolikor jih imam do prvega uvoza na AC. Vmes je še vsaj toliko udarnih jam ki tudi pospešijo razkroj snega in ledu.

Drugače lahko znalci pridete v moj konec recimo jutri zjutraj pa vnaprej povem da je 80% avtov neočiščenih (ostalih 20% jih je pa iz garaže). Pač drugo kultura, druge ceste in se noben s tem ne obremenjuje. Pri 50km/h na uro snegec ne bo nobenega ubil, sicer pa če vidiš da ima nekdo pred tabo 0.5 snega na strehi voziš z ustrezno varnostno razdaljo.

Glede pručk in stopanja na pragove pa lahko pridete tudi do mojega parkirišča ki je cca. 20-25% v klanec pa da vas vidim kako mi opucate streho SUVa brez da se ubijete! ;)
Dec nimaš ravno prav. Če lohk jest kamper spucam, boš pa še ti SUVa ometel. V naših hribih že dva dni ni padal, pa se je še našel kak as s kapco. Če še nekak razumem sneg na strehi zjutri, ga žal dva dni po padanju pač ne.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Ajd ne se sedaj zapenjat v 1.5 visoko žensko. Pa recimo 1.7 tip z 130kg. Dvomim da dvigne roke toliko da popraska streho svojega SUVa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Dec nimaš ravno prav. Če lohk jest kamper spucam, boš pa še ti SUVa ometel. V naših hribih že dva dni ni padal, pa se je še našel kak as s kapco.

Sej nič ne trdim, pa sam realno vedno spucam avto preden grem na cesto. Sem pa bolj redek pojav ko vse sneži, vidiš tudi take ki imajo 50cm na strehi pa v šipi spraskan okenček da pridejo čimprej do bifeja zjutraj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.864
6.520
113

Če imaš meter devedeset, potem ti je oproščeno tole teoretiziranje. Jaz kot ženska pa vem, da moram včasih ne samo roke močno dvigniti, ampak tudi na prste stopiti. Ni komot, ni za vsak dan za 8h, šiht mi to ne bi mogel biti, ampak za dvakrat na leto avto spucat, pa gre...

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.369
2.555
113
Kako očistiti sneg?

17. člen

(izločitev vozila iz prometa)

(1) Pooblaščena uradna oseba prepove nadaljnjo vožnjo in izloči iz prometa motorno ali priklopno vozilo:

1. ki v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme ali če je na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega ali če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista;

(4) Pooblaščena uradna oseba, ki izloči iz prometa vozilo iz prvega ali drugega odstavka tega člena, lahko odvzame registrske oziroma preizkusne tablice, skladno z določbami zakona, ki ureja motorna vozila.

18. člen

(čas trajanja izločitve vozila iz prometa)

(1) Izločitev vozila traja toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila odrejena, ali se pridobi ustrezno dovoljenje.

(2) Lastnik vozila mora odstraniti izločeno vozilo s ceste v roku 24 ur. Če tega ne stori, odstrani vozilo na njegove stroške izvajalec rednega vzdrževanja cest, skladno z določbami zakona, ki ureja ceste.

(3) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik ali lastnik vozila, ki ravna v nasprotju z določbo drugega odstavka tega člena.

(4) Z globo 1.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju z določbo drugega odstavka tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 40 eurov. Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki ravna v nasprotju z določbo drugega odstavka tega člena.

Nazadnje urejeno:

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Se ne vozim po AC, tako da mi ni treba pametovat. Če kaj pade dol, pade pri meni v prvem ovinku, če ne takrat pa po stotem kolikor jih imam do prvega uvoza na AC. Vmes je še vsaj toliko udarnih jam ki tudi pospešijo razkroj snega in ledu.

Drugače lahko znalci pridete v moj konec recimo jutri zjutraj pa vnaprej povem da je 80% avtov neočiščenih (ostalih 20% jih je pa iz garaže). Pač drugo kultura, druge ceste in se noben s tem ne obremenjuje. Pri 50km/h na uro snegec ne bo nobenega ubil, sicer pa če vidiš da ima nekdo pred tabo 0.5 snega na strehi voziš z ustrezno varnostno razdaljo.

Glede pručk in stopanja na pragove pa lahko pridete tudi do mojega parkirišča ki je cca. 20-25% v klanec pa da vas vidim kako mi opucate streho SUVa brez da se ubijete! ;)
pol pa prodaj avto, če ne moreš zanj poskrbet, da je varen v prometu. Pametuješ v covid temi na široko, poln si neverjetnih znanosti o virusu, strehe avtomobila pa ne zmoreš spucat?
in tukaj druga kultura, 20% klanci in podobno niso izgovor, da ne spučeš strehe. navadna lenoba je to in nič drugega.
pokrij avto čez noč z plahto in ti ne bo teba pucat s pručko na 25% klancu tvojga SUVa.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Jaz, ob menjavi kompleta letnih gum za zimske, dam v avto ročno metlico, strgalo za led ter otroško izvedenko lopate za sneg (mogoče smešna na pogled, a te marsikdaj reši).
Če se mi zgodi da avta nimam pod streho in zapade sneg je zame prva stvar da omedem sneg z avta - nimam izgovora (otrok, nimam rokavic, sej sosed tud ni, večerna molitev,...).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
pol pa prodaj avto, če ne moreš zanj poskrbet, da je varen v prometu. Pametuješ v covid temi na široko, poln si neverjetnih znanosti o virusu, strehe avtomobila pa ne zmoreš spucat?
in tukaj druga kultura, 20% klanci in podobno niso izgovor, da ne spučeš strehe. navadna lenoba je to in nič drugega.
pokrij avto čez noč z plahto in ti ne bo teba pucat s pručko na 25% klancu tvojga SUVa.

Brezveze debatirat z meščani ki pokrivajo avto v snegu. Pri nas ko zapade 50 cm snega se gremo vozit malo za zabavo (malo za potrebo), če vmes pada je itak vseeno kako čistiš ker je čez pol ure isto vsaj 5cm snega na avtu. Pa ni samo na avto je tudi pod avtom, ne boš verjel da je to isto če ne celo bolj nevarna stvar.

Potrebno je razumet da snegec je samo naravna stvar in da pade kdaj kakšna kepica tudi z drevesa, ali pa celo drevo na avto in ti ga uniči. Aja tega ni na AC, tako da res ne moreš vedet kako je to. Ti povem da pri nas padajoo tudi kamni, pa osebno jih poznam kar nekaj takih ki so dobili skalo ali pa drevo ali pa plaz s smreke na avto, pa zanimivo da nobenega ki mu je snegec ki je padel s strehe drugega vozila kaj uničil. Če pade z drugega avta ravno nate je sicer neprijetno, ampak se zgodi. A bomo sedaj dlakocepili pa bili vsi doma ko sneži, ali bomo ustavljali ob AC zato da bomo sproti pucali snežinke s strehe? Jasno da ne. Nepredstavljivo za nekoga iz mesta ki ima avto pokrit z dekco v ogrevani garaži da se ga snežinkica ne dotakne.

Drugače Kalbo je ciljal na to da se je nekdo še 3 dni po koncu sneženja vozil s polno streho snega, kar je jasno nekaj drugega. Stvar je jasno tudi zakonsko prepovedana. Ampak kot rečeno komplicirat sedaj za vsako snežinkico ki se oprime pleha pa tudi ni vredno.

• Jezen sem
Reactions: ales85

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Jaz, ob menjavi kompleta letnih gum za zimske, dam v avto ročno metlico, strgalo za led ter otroško izvedenko lopate za sneg (mogoče smešna na pogled, a te marsikdaj reši).
Če se mi zgodi da avta nimam pod streho in zapade sneg je zame prva stvar da omedem sneg z avta - nimam izgovora (otrok, nimam rokavic, sej sosed tud ni, večerna molitev,...).
pohvalno, tudi sam sem dokler nisem imel garaže vedno očistil sneg s stehe, pa čepav sem bil skoraj edini, ki je to počel. če ti ni težko, pač to narediš, če si pa lene sorte, pa iščeš izgovore.

• Všeč mi je
Reactions: ales85