Kam nalimati vinjeto?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A ni mogel narisati malo lepše?
tongue-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Southpark... poleg zakonov (ti si navedel ZJC-C) je potrebno gledati tudi podzakonske akte.
V tem primeru uredbo, katere izvleček je že prilepljen v tem temi.
Ta uredba še ne obstaja (ker pač še ni bila objavljena v UL).

Ta uredba je bila objavljena v UL.št. 62/2008 z dne 20.06.2008 (povezava).

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sicer ste pravno pokriti - uredba še ni veljala, uradna izjava dars-a pa je bila, da se lahko lepi k ogledalu. Tak da če/ko boste dobili kazen lahko po sodni poti zahtevate povračilo kazni. Lahko pa da kontrolerji ne bodo tako strogi in ne bo problema, če boste samo razložili, da niste vedeli kam jo nalepit.

ne-ne-1.gif

Ta tvoja razlaga pravne pokritosti pa bogato šepa in seveda ne drži vode.
Vseeno pa tudi sam upam, da zaradi lokacije ne bodo preveč komplicirali... konec koncev si ne želijo nezadovoljstva in kritik. Tako mislim, da bodo raje pogledali skozi prste kot pa težili.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sicer je pa še en hakelc: Darsu je precej več do tega, da imajo vsa vozila vinjeto, pa če je nalimana tako ali drugače, važno da je bila plačana in nalimana. Namreč, denar od kazni gre naravnost v proračun in državi, ne pa Darsu. Visoke kazni so bolj strašilo, da narod zares kupi vinjeto. Zato imam filing, da bo že od prvega dneva uvedbe polno kontrol vsepovsod, predvsem zaradi tujcev (še pri nobenem nisem videl vinjete)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.212
1.384
113
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Southpark... poleg zakonov (ti si navedel ZJC-C) je potrebno gledati tudi podzakonske akte.

Vsaj preberi če že davaš linke ...

22. člen

(začetek veljavnosti)

Ta uredba začne veljati 1. julija 2008.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jaz bom pa lepo počakal, da se prah uleže in bom kupil vinjeto čez nekaj tednov*
cool-1.gif

* - oziroma takrat, ko bo dejansko kaka avtocesta v bližini odprta
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

ZVCP določa tudi naslednje

Citat:

ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega ali če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista;

In še kaj.
Mene vinjeta v spodnjem levem kotu ali zgornjem kotu moti pogled oziroma me ovira, zato sem jo nalepil kakor tudi avstrijsko na sredino pod vzratno ogledalo.

Pri avstrijski vinjeti je na skici več možnosti kam lahko nalepiš.

p.s. noben Zakon ne določa kje mora biti vinjeta
smile-1.gif
to bi lahko urejal le kakšen pravilnik.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tut pravilnike je potrebno spoštovati saj določene podrobne stvari iz zakona določajo pravinlki (Ponavadi že zapisano v zakonu da določa pravilnik oz. pristojni minister)

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Če se prav spomnim pišeš neresnice...

Kazni od neuporabe vinjet gredo direkt Darsu.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
ksz
kot sem že napisal jaz jo imam nalimano levo zgoraj in po 200km prevoženih z vinjeto je sploh ne opazim več. Upam pa da veste kako visko se sedi v Fiat Stilu MW (kot v kombiju).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sprva je bilo res tako mišljeno, kasneje pa je bilo sprejeto, da gredo kazni direkt v proračun kot prekršek. Verjetno zato, ker morajo (najbrž, nisem siguren) vse denarne kazni iti v proračun RS.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Aha...

Sam verjetno še skoz po nekem ključu preidejo na dars oz. vsaj delno. Kazni bi moral tudi biti za en spoštljiv znesek, saj smo balkanci.
stupid-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pozdravljeni

Kako so narejene vinjete za motor? Tako kot na vozilu, torej je lepiljiv del na tisti strani kjer je označena veljavnost vinjete ali je zadaj?
Kam jo prilepit na motor? Jo lahko prilepim pri motornih vilicah? Namreč rezervar je lahko snemljiv ( 1 min dela ) , pa še lak bi se uničil ob zamenjavi vinjete.

Hvala
Lp

Spoštovani!
Po besedah Ministrstva za promet lahko vinjeto nalepite tudi na vilice. Vas pa prosimo, da se za točne informacije obrnete na g. Leskovška na Ministrstvu za promet: 01/478-80-00.

Lepo pozdravljeni!

Romana Duša
Služba za komuniciranje
DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d.
sedež: Celje, Ulica XIV. divizije 4
izpostava: Ljubljana, Dunajska 7
tel.: 01/300-99-18, faks: 01/300-99-33
web: http://www.dars.si

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Lahko pa da je tudi ena varovalka, torej da se Dars dejansko trudi, da vsi kupijo vinjete, ker le od njih lahko poplačujejo kredite. Kazni pa gredo v proračun. Malenkost se mogoče res vrne na Dars, ampak kot proračunskega porabnika, večina pa gre za penzije, plače uradnikov, zdravstvo, šolstvo ... Če bi ključ vračanja denarja od pobranih kazni res obstajal, mora biti javno objavljen v ustreznem predpisu. To pa ni.

Recimo pri Avstrijcih je pa drugače, Asfinag šerifi nimajo milosti, v enem šihtu poberejo tudi po 50.000 evrov kazni. Večinoma keša, vse pa gre na Asfinag.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Vsaj preberi če že davaš linke ...

22. člen

(začetek veljavnosti)

Ta uredba začne veljati 1. julija 2008.

On trdi, da uredba ne obstaja, ker ni bila objavljena. Jaz sem mu pokazal nasprotno.
In to nima nič skupnega z datumom začetka veljavnosti - le ta določa le od kdaj naprej se je potrebno določil držati. Torej hruške in goveji zrezki...

Anonim

Pripravnik
12. nov 2007
66
0
6
Copy/paste z Darsove strani:

>....Vinjeta je veljavna le takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu. Po odstranitvi zaščitne folije vinjeto nepoškodovano namestite na levo notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smete namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno ali na stransko okno vozila.

Prosimo, da pred namestitvijo vinjete natančno preberete navodila za lepljenje, ki se nahajajo na hrbtni strani vinjete. Pred namestitvijo nove veljavne vinjete vedno odstranite predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. .....

Zadnja posodobitev 03:32 26.06.2008
DARS d.d. | O spletni predstavitvi | 1997 / 2007 DARS d.d., Slovenija<

Vozim škodo octavio, ki ima zgoraj tonirano/zatemnjeno vetrobransko steklo, cca 10 cm širok pas. Po navodilih torej ne smem nalepiti vinjete na ta pas, ampak pod njega, kar pa je že kar nizko in moti pogled. Levo spodaj je še slabše. Tako bi tudi jaz (kot mnogi na tem forumu) najraje nalepil vinjeto za oz. pred vzvratnim ogledalom, levo od sredine ogledala - gledano z voznikove strani., ker jo med vožnjo sploh ne bi videl, od zunaj pa bi bila dobro vidna tako z leve kot z desne.

Pa preidimo k bistvu: kaj se razume kot leva notranja stran vetrobranskega stekla? Jaz to razumem tako, da je to celotna leva polovica stekla, torej je nalepka pravilno nalepljena, če se nahaja na levi polovici vetrobranskega stekla, pa magari tik ob namišljeni sredinski črti. Drugače bi seveda bilo, če bi uredba oz. navodilo predpisala lego na skrajnem levem robu vetrobranskega stekla.

Prosim za vaša pritrdilna ali nasprotna mnenja o moji teoriji.

Lp, Anonim

erikson

Guru
25. avg 2007
22.345
6.145
113
Tako je. Pomembno je, da je vinjeta veljavna, "jasno vidna od zunaj" in zaradi lažje kontrole na levi notranji strani.

Skratka, glavno je, da jo sploh imaš.

Macola20

Pripravnik
17. sep 2007
286
2
18
V začetku nas je bilo več mnenja, da lahko vinjeto namestiš ob ogledalo. Tako je bilo namreč zapisano tudi na DARSovi spletni strani in tako sem jo nalepil tudi sam.

Potem pa je tekst, ki je na DARSovi spletni strani govoril, da ni nič narobe, če je vinjeta levo spodaj ali v bližini vzvratnega ogledala čudežno izginil, ampak le tisti del, ki je govoril o bližini vzvratnega ogledala.

Na zadnji strani imamo navodila, da se vinjeto nalepi na zgornjo levo stran in pa odgovore na vprašanja z DARSove strani, ki dopušča, sedaj samo še, levo spodaj. Ampak tega vprašanja z odgovorom danes na njihovi spletni strani ni več.

Tako, da ti svetujem, nalepi levo zgoraj (edit:kot v navodilih), da ne boš imel problemov, kot jih bomo lahko imeli mi.

Lahko pa počakaš še par dni, če se ne boš vozil po AC in verjetno se bo stvar razjasnila.

Nazadnje urejeno: