Kako učinkovito zakuriti roštilj (žar) ?

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Oglje+bele kocke+brener je čisto enostavna in učinkovita varianta. In če so prave kocke tudi čisto nič ne smrdi.
Najhitreje pa gre seveda s tekočim kisikom, samo tistega ponavadi nimamo ravno na zalogi...
 

jezek

Guru
24. jul 2008
3.457
1.456
113
Jaz sem v Bauhausu kupil že dve kitajski kopiji Webra. Za 27eur (manjši) in 46eur (večji) sta top nakup (če jih še imajo). Je pa res, da je po treh letih konstantne uporabe (cca 40krat na leto) spodnja mrežica (za oglje) začela pokat. Če uspem dobit nadomestno sem zmagal. Je pa po mojih izkušnjah v večini primerov manjši bolj uporaben, saj se pri večjem razvije že kar previsoka temperatura in se tako uporaben čas za peko prepolovi. Včasih sem kuril na brikete, vendar vonj ni pravi (pomoje vsebujejo neke drobce aluminija), in še po 6 urah prah seva kot Černobil. Sedaj samo še bukov les + oglje, oziroma samo bukov les. Če imaš lepe kose (dobivam ostanke od mizarja) se ogenj lepo prime v eni minuti. Brez kock ali tekočin. Ima pa Bauhaus ene zanimive ekološke kocke, ki so brez vonja (izgledajo kot klobučevina prepojena z voskom).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Oglje+bele kocke+brener je čisto enostavna in učinkovita varianta. In če so prave kocke tudi čisto nič ne smrdi.
Najhitreje pa gre seveda s tekočim kisikom, samo tistega ponavadi nimamo ravno na zalogi...
Tekoči kisik ja, da ti zgori žar in še kaj okoli, če imaš malo smole pa še lepo eksplodira
evil.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik virtuoz pravi:
Najbolj enostavno je roštilj zakuriti z namenskim špiritom za te zadeve.
V merkurju in na nekaterih črpalkah ga imajo. Streseš oglje na žar, pospricaš s tem špiritom, počakaš pol minute in prižgeš. Pustiš malo goreti, nato popihaš in že imaš pripravljeno za peko.

S starter sprejem za vilicarje
evil.gif


Ce je samo spirit (nizji alkoholi, vecinoma etanol ali metanol), je neskodljiv (zgori v CO2 in vodo in konec zabave, brez skodljivih stranskih produktov). Ce je denaturiran spirit (torej da je grenak in ne samo strupen zaradi dodanih drugih alkoholov in ketonov), potem bi pa morda res lahko nastalo kaj fino rakotvornega po segrevanju tistega mnogociklicnega hudica ...

Tole me je spomnilo: v filmih frajer nalije whiskey v Zippo in ga uporablja. Meni se je enkrat Zippo ispraznil in ni bilo drugega, kot razredcilo za lak (ne nitro - mislim da je bil kolomin). No, zadeva je gorela, torej je opravila svojo nalogo, ampak kadilo se je pa tako crno, kot vcasih za TASovimi Golfi II z atmosferskim dizlom. Znanci kadilci so bili ... preseneceni, milo receno, nad "aromo" njihovih cigaret
hysterical-1.gif
Tudi pri hrani ga ne bi biksal s takimi packarijami.
 

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Nasut oglje in prižgat z ročnim plinskim gorilnikom.. zagori v eni minuti, pripravljen za peko je v 10ih minutah.. brez nekih eksplozivnih substanc
smile-1.gif