Kako učinkovito zakuriti roštilj (žar) ?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ene 2x sem ga videl v Hoferju, pač menjajo to robo in je med sezono to na voljo. Ubistvu še 15€ ne vem če je bil, funkcionira pa tko kot Webrov za kolk že...35€?

Ne vem zakaj tega nimajo drugi roštilerji v ponudbi oz. ene ponaredke pač.
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Če drugje ni, poglej na speci.si
wink-1.gif
 

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
ta kos pleha je 25 eur?
z namenskim fenom se tut takoj zakurjo, brez ognja.
Samo brikete greješ
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
jaz sem tudi vedno zažigal kot v prvem postu opisano, samo sem zdaj iznašel boljšo varjanto, ki je 100% ziher da ogenj ne umre in še hitrejša je. vzamem papir, okrog papira naložim deske (približno enake dolžine, ne pretanke, ne predebele) pokončno v obliko piramide. zgleda ko tisti indijanski šotor
smile-1.gif
vmes pa stražim z brenerom če je ki treba malo dodatno podkurit

kurim pa na tistem webber kot na sliki. enakrtna zadeva! sem pa lani probaval malo z zažigalnimi kockami, pa ni to to. ni tisti pravi filing
ima kdo kaki pametni recept za pucanje rešetke? ali je drotpiršna edina varjanta?
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Steve in Malecky eno vprašanje za vaju.

glede na to, da uporabljata Weber grill, kakšne so kaj vajine izkušnje z omenjeno zadevo. na internetu jih vsi hvalijo, tako da kar se kvalitete tiče smatram da je ok. bolj me zanima glede velikosti. je 47 cm dovolj, ali se splača stegnit za večjo izvedenko. pa še to: one touch silver ali one touch gold? ali je pri goldu vredno plačat več za tisti zbiralnik pepela ter termometer, ali je še kakšna druga bistvena razlika med modeloma?

lp, as
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Weber je taglavna znamka kar se tiče takih "american" style grilov in je tudi najbolj kvalitetna in seveda najdražja. Roba se mi zdi da je še vedno made in USA, kar nekako ne poceni zadeve.

Dobi se polno dodatkov za te žare, kar je zelo pomembno (rezervne dele tudi) princip pa je tudi že dolgo preverjen da deluje. Si je pa treba vzet čas in večkrat v enem tednu zakurt, pol pa po ene 14 dneh eksperimentiranja že obvladaš zadevo....je malo mučenja če nisi vajen (prevroče, prehladno, dimljenje....ipd.)

Jaz sem se v štartu mučil z briketi in to original weber pa mi niso všeč....pečeš lahko sicer za 20 oseb, ker tako dolgo držijo sam vonj pa potem okus pa meni ni pravi in je treba dobit žakelj pravega slovenskega oglja (poljanska ali sevška dolina se še ukvarja stem).

Meni se je zdel tavelik okrogli weber res res velik in sem se bal da ga nikakor ne bom izkoristil in mislim da sem se prav odločil. Ko je enkrat temperatura prava se grilla zelo hitro, čene pa je itak treba uporabljat pokrovko in indirektno toploto (da je oglje na straneh ali pa na drugi strani od hrane).

Gold ima posodo za pepel....ne vem, če bi pihalo bi verjetno prišlo prav, jaz jo na silverju še nisem pogrešal. Sem pa kolebal še med CharQ 260, kateri mi je bil še bolj všeč pa se ne spomnim zakaj ga nisem vzel, mogoče cena.

Sicer pa vsi ameriški kuharji oz. spletne strani vidiš samo te weber grille, pač stvar ni tako draga kot je večna in se ne sekiraš za par eurov v štartu.

Sem pa zadnjič popiz**, ker mi je uspelo 3 bučke spustit skoz rešetko! Pri tretji sem skoraj degažiral grill in sebe.
uf-1.gif
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
hvala, si dobil 5* za pomoč

še vseeno pa sem malo v dilemi, bom mogel še malo razmislit kaj točno rabim oz. hočem.

vrjetno bo kar one touch gold, sem ga gledal v bauhausu za 200 eur. če je pa kje kaj ceneje se pa priporočam za info
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
samo tale model mi izgleda čist premajhen, pa še kupovanje preko ebaya mi nekako ne diši najbolj
redface-1.gif
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
jaz imam silver. ne vem čemu bi mi koristila tista posoda pri gold. mogoče če je roštiljada z 10 rundami? jaz več kot 3 še nisem spekel in je nisem pogrešal.
me pa dvigne pri tem grilu dejstvo, da je mreža, kamor naložiš les in oglje, z precej velikimi luknjami. kar pomeni da če nimaš oglja velikih kosov, padejo skozi
rolleyes-1.gif

sem pa se namatral da sem se navadil na njega. prej sem pekel na zidanem, kjer si lahko prilagajal višino rešetke. tega tu ni in če ne trofiš dobro temperature, so šnicli takoj hrustljavi
smirk-1.gif
ampak vaja dela mojstra, tak da zdaj gre

glede velikosti, če vaš je več kot 2, vzemi večjega, verjemi da ti ne bo žal. si ne znam predstavljat da bi se z tamalim zajebaval pri roštiljadi za 4-6 ljudi
 

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
V obiju so cenejši...vsaj moj je bil....One Touch Gold 57....je bil za 30 eur cenejši....
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
hvala za info.

bo treba ta vikend malo na obhod po trgovinah, pa pretehtat vse možnosti.
 

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
Jaz sem z mojim neverjetno zadovoljen....bil sem skeptičen, ker so mi vsi govorili, da je jeba zakurit oglje in podobno.....s tistim "kaminčkom" od webra je pis of kejk...porabim 20 min da je oglje žareče....dam pa kombinacijo briket in tistega "navadnega" lesnega oglja, da potem hrana dobi okus po dimu......

na kratko, roštilj je zakon....enostavno se čisti, lahko ga prenašaš kamorkoli in hrana je neverjetno okusna....
 

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Najbolj enostavno je roštilj zakuriti z namenskim špiritom za te zadeve.
V merkurju in na nekaterih črpalkah ga imajo. Streseš oglje na žar, pospricaš s tem špiritom, počakaš pol minute in prižgeš. Pustiš malo goreti, nato popihaš in že imaš pripravljeno za peko.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik virtuoz pravi:
Najbolj enostavno je roštilj zakuriti z namenskim špiritom za te zadeve.
V merkurju in na nekaterih črpalkah ga imajo. Streseš oglje na žar, pospricaš s tem špiritom, počakaš pol minute in prižgeš. Pustiš malo goreti, nato popihaš in že imaš pripravljeno za peko.

pa tudi najbolj strupeno