Kako prizimiti limonovec -Limono

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Zanima me ali ima kdo izkušnje z prezimovanjem limone ,ki je posajena v loncu in je bila celo leto zunaj na soncu.
Prejšnje leto sem jo pustil v garaži in so odpadli vsi listi.Kako naj jo prezimim letos.?

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Uf, ful dobro vprašanje, ker imam podoben problem.
Podvprašanje: nekam podivjal je.
Ali se to kako obrezuje? Kje obrezati, koliko obrezati....

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Nisem strokovnjak za to, vem pa samo, da je za prezimljanje potreben hladen prostor v hiši, garaži (torej zaprt prostor).
Na cca vsakih 14 dni jo je treba poškropiti z vodo.

Tole pa sem našla med "nasveti za rastline":
Prezimiti jo je treba v hladnem in sončnem prostoru. Takrat se je radi lotijo kaparji. Če ji kaj ne bo odgovarjalo (prevelike temperaturne spremembe, premalo svetlobe) bo odvrgla liste. Toda tudi v tem primeru ne obupati, saj bo pomladi, ko jo boste spet postavili ven, pognala nove mlade liste. V istem prostoru ne smete shranjevati jabolk. Etilen, ki ga oddajajo jabolka namreč tudi povzroča odpadanje listov pri limonovcu.

Dosti uspeha!
Za obrezovanje in nasplošno gojenje pa si NUJNO preberite tale link: http://www.slonep.net/vrt.html...=2992&podr=

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Mi jo imamo pozimi v zimskem vrtu, tako da ima res veliko svetlobe, ker pa se sonce upira, je tudi precej topleje kot zunaj.
V garaži pa bolj slabo uspeva zato, ker ima premalo svetlobe?

Imamo pa poseben sistem (beštja je velika 2,5 m in težka kdo ve koliko), namreč lonec je na podstavku s koleščki, potem pa jo dvakrat na leto selimo tako, da moramo izprazniti najprej cel zimski vrt in jo po neverjetnih ovinkih spraviti noter.

Limona je
zmaga.gif

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Soseda ima tudi tako velik limonovec :) Cca2,5metra sigurno ... posajen v velikem loncu na kolesih, tako da ga vozijo pozimi v zimski vrt. Cveti pa dolgo in obrodi polno limon.

Naša limona je predlani zmrznila, ker smo jo prepozno spravli pod streho.

Imamo pa letos bogato letino na pomaranči :) Sadike imamo v loncih s kolesi, tako da pozimi pospravimo pod streho. (sicer odprt prostor, samo v zavetju z dovolj svetlobe)

Očitno imamo na obali res velike citruse :)

LP

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Če bo preveč na temnem, bo odvrgla liste - po lastnih izkušnjah. Predlani smo jo imeli v eni sobi, bolj kot ne hladno, temno, je odvrgla liste, lansko leto pa v garaži, zraven okna, temperatura skozi okrog 10, pa so limonice lepo počasi rastle, listje je ostalo, spomladi pa smo jo obrali, preden smo jo dali ven.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Jaz svojo limono postavim v klet, sicer v prostor kjer je kar nekaj svetlobe. Vcasih odvrze liste, vcasih pa ne, ampak je ze 20 let stara in je vsako leto zelena in polna kot "nova"
smile-1.gif

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Kaj potem predlagate svetl prostor npr garaža pri oknu in temperatura cca 10 stopinj.
evil.gif

Meni so pri limoni lansko leto odpadli vsi listi ,potem pa so se naredile kao neko bodice.
Letos poleti je sicer ozelenela ni pa naredila niti enega cveta oz ploda.ZAto sprašujem ,da ne naredim še enkrat iste napake.

Nazadnje urejeno:

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Jah, še boljše bo če bo več kot 10 stopinj. Rastlina je pač taka, da ne pozna sezone, če bi lahko bi celo leto cvetela, delala plodove. Če pa je prehladno in temno gre pač v standby.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Danes sem jo sicer še pustil zunaj prekrito z eno zaščito ,zvečer jo pa vtaknem v garažo in upam da spet ne bom kaj zamočil.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
Mi jo tudi damo v garažo čez zimo. Naša je tudi velika nekje 2m. Letos jo je sicer toča dobla, ampak si bo že opomogla

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Limona kar lepo prezimuje v garaži na cca 10 stopinj na svetlem prostoru.

Tudi listi so še vsi ,ne tako kot lani ko so mi vsi odpadli.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Bom poslal slike

Včeraj sem opazil ,da mi je začela kriviti liste ali je mogoče presuha ,potem sem jo malo zalil.

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Ali jo zalivaš s tekočim železom, najboljši je od Agrolit Litija in sicer 2x mesečno pozimi, poleti pa vsak mesec oziroma odvisno koliko ima cvetov in plodov. Pognoji jo z granulami za citruse in sicer zdaj marca jo že lahko pognojiš , nato sredi poletja in še jeseni.
Granul naj bo za eno veliko žlico če je premer lonca cca 30cm.
Če se ukrivljajo listi poglej, če nima kakih uši, kaparja ali rdečega pajka.
Preventivno jo lahko umiješ list za listom vsakega posebej in deblo tudi in sicer tako , da v vodo kaneš par kapljic čistila za pomivanje posode , umiješ list , splakneš krpo in tako ponavljaš dokler ne umiješ vseh listov in stebla.
Te nasvete je napisala gospa, ki ima limono že 20 let, niti 1x ni bila škropljena, samo gnoji jo in zaliva s tekočim železom. Če je bolana ji liste umiva, nikdar je ne šprica proti škodljivcem.
Pozimi naj bo limona na svetlem prostoru med 5 do 10 stopinjami, če je kdaj premrzlo v tem prostoru, zemljo prekrij s časopisnim papirjem, limono pa ovij s kopreno.
Meni sta se dve limoni ponesrečili, ker nisem prav ravnala z njimi, sedaj sem nabavila novo upam, da mi ta uspe, kajti sedaj se bom držala navodil, ki jih je dala gospa, ki ima limono že 20 let in ji lepo uspeva.
Zalivanje limone po potrebi, ko je suha jo zaliješ, poleti je zalivanje potrebno redno vsak dan, limona naj stoji nekje na prostoru kjer ima poldneva senco pol dneva pa sonce.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Ne vem???

Napiši v google ???

Eno sadiko limone sem v bistvu zamočil ravno zaradi prezimovanja prenesel sem jo namreč v dnevno sobo ,kjer so vis listi odpadli .Naslednje leto so sicer pognali listi vendar brez cvetov.
Naslednjo pomlad sem kupil novo sadiko to je ta na sliki in jo prezimuje v garaži ob oknnu tem je okoli 10-14 stopinj

Gnojim jo z enim tekočim gnojilom za limonovce ,ki ga vmešam v vodo.Zalivam po občutku ,včasih še malo poškopim po listih z pršilnico.Voda je baje najboljša deževnica ne iz pipe.

Upam ,da bom letos dobil za en čaj limon.