Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
brez parcele, ampak s papirji - načrte narisal bolj kot ne sam, ker ne prenesem (revijahiše-nepraktičnih bajt z galerijami in neuporabnih prostorov) zato je prišel papirnati del dost ugodno,se hitro da prišarati 5kilo.
Bazen ni upoštevan.
Kuhinja je že (16kilo), kavč je že (2,5kilo).postelja ostala, jogi bo nov, nekaj vgradnih oamr in kopalniških omar je tudi (skupaj cca 1,5 kilo) otroška soba je ikea, ker nismo dejansko našli uporabne - dovolj modulne pri nas, rang 0,8 kilo vse skup itd. nekja omaric je ostalo od prej, pa si tam. bo še pa par malenksoti v rnagu vse skupaj 5 kilo.
pač excel ne laže. Pa še to...nikjer nisem skoparil,ampak smo že v štartu z olbiko hiše naredil praktično in cenovno ugodno potem tudi za naprej. Če narediš recimo hišo v L si ga že naribal, če narediš neke balkone in frčade si ga že naribal itd. si takoj par jurjev zreven...itd.
Sicer pa lahko še doda kakšno kater "samograditelj", ki je tudi kaj sam naredil. Kako pa kje je iskal dodano vrednost.
Lepo, hvala za pojasnilo.
Dejansko si ZELO veliko stvari sam naredil in je bil po mojem mnenju tvoj prihranek bistveno večji kot ga tudi sam ocenjuješ. Kot prvo si delal hišo bolj v vukojebini (sorry izrazu) kot ne, kar pomeni avtomatsko tudi, da je verjetno povprečni osebni dohodek okoliša nižji, posledično tudi izvajalci manj stanejo. Pa še enkrat, po vsem napisanem sodeč se mi zdi, da si ogromno sam naredil.
Sam sem postavil bajto 190 kvadratov, vse samo bivalna površina (razen pralnice in kurilnice nič drugih servisnih prostorov), pa sem z vso notranjo opremo in delno urejeno okolico trenutno 260k+ k €. To je cena brez parcele, zajema pa tudi vso dokumentacijo in prispevke (slednji so bili cca. 25 k €). Če bi naredil hišo bolj enostavno, bi prišparal ene 20-25 k €, to priznam.
Hiša je "zanimiva", kakor sva si jo pač z ženo zamislila, po parih letih življenja v njej bi zelo malo (ali praktično nič) stvari spremenil.
Materiali so vsi kvalitetni (zanalašč ne uporabim izraza nadstandardni), vse kar je lesenega v hiši (razen otroških sob) je bilo narejeno po meri, ni pa nobeno preseravanje v stilu jacuzzija, bazena ipd..
Naredil pa nisem NIČ sam.
Imam pa to srečo, da sem iz komercialnih vod in sem za vsako fazo poklical vsaj 5 morebitnih ponudnikov storitev ali blaga, ter jih potem po svoje zvijal in izbral najbolj primernega za dobro ceno. Pa bolj kot povprečen človek srednjih let se znajdem na internetu in sem nekaj stvari naročil tudi iz tujine (predvsem kopalniška oprema je gor občutno ceneje, pa tudi ostale stvari).
Ampak ne ti sajkek ne Jabe nista merilo za povprečnega kupca / graditelja hiše, ker sta sama naredila res precej več kot smo naredili vsi ostali. Pa povprečen človek srednjih let se dodatno verjetno še manj znajde v pogajanjih in iskanju na internetu, tako da tudi sam nisem merilo za povprečje.
Se pa da tudi poceni marsikaj naredit, poznam primer bajture 220 kvadratov, narejena je vrhunsko, prišla ga je cca. 130 k €, ampak je res tudi ogromno (ampak res ogromno, če ne večino) sam naredil.
Jaz sem pa raje v službi, pa delam svoje delo, popoldan oz. zvečer sem pa z otrokoma in ženo
.
Zato tudi še vedno trdim, da je v okolici Ljubljane praktično nemogoče postavit hišo za 200 -250 k €, ker te stane samo parcela hitro 100 k €, potem so papirji in dovoljenja 25 k €, potem pa še sama hiša z opremo vred zelo hitro med 150 in 200 k €.