Kaj sledi, če zbiješ na cesti tujca?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.241
113
www.adriamedia.si
Kdo je kriv je itak že napisala policija v zapisniku ...

Kar pa še ne pomeni, da se bo enako odločila tudi zavarovalnica. Lahko bi ga (če bi bili kaki hudi stroški) tudi na opisan način stisnila, da ne bi bilo treba plačati polne odškodnine. Vsaj včasih je bilo tako (da je zavarovalnica o porazdelitvi krivde v nesreči in polsdično odškodninah) odločila drugače kot policija. Lahko pa si se seva toćil z njimi, če ti ni bilo všeč.

Ne vem pa, kaj se npr zgdi (toretično), če:
- poliija odloči, da je kriv voznik OA
- zavarovalnca zaradi okoliščin (npr kolesar brez luči, v temnih oblačilih) odloči, da je krivda npr 50:50 in ne da odškodnine (vsaj ne celotne)

Lahko kolesar mimo zavarovalnice za razliko toći voznika? Kolikor vem, ne ampak vprašam? In kaj se zgodi v tukaj opisanem primeru s stroški zdravljenja, ker kolesar nima zavarovanja. Jih zavarovalnica še vedno v polni meri regresira zdravstvu ali ne? Če ne, kdo krije razliko?

Vsakič mo kako tako debati slišim/berem si rečem, da moram te stvari preveit pri pravnikih, pa vedno potem pozabim ...

Edit: sem že eno stran naprej našel odgovor, hvala.

Še bolj specifično. Pogoji zavarovanja avtomobilske (podobno je za splošno) odgovornosti vsebujejo besedilo, ki je bolj ali menj enko temule:
Zavarovalnica je dolžna preučiti odškodninske zahtevke tako po temelju kot po višini, poravnati upravičene zahtevke v rokih, določenih s predpisi odškodninskega prava ter poskrbeti za obrambo zavarovanca pred neutemeljenimi ali pretiranimi odškodninskimi zahtevki. Če zavarovalnica krši to svojo obveznost, ki jo ima proti zavarovancu, mu je odškodninsko odgovorna, še zlasti pa ni upravičena zneska zamudnih obresti, ki jih je treba plačati od glavnice, vračunati v zavarovalno vsoto ali njen preostanek.​
Zavarovalnica je pooblaščena, da v imenu zavarovanca daje vse izjave, ki so po njenem mnenju potrebne glede povračila škode ali obrambe pred neutemeljenimi ali pretiranimi zahtevki.​
Torej v najslabšem primeru - tožbi oškodovanca - zavarovalnica poskrbi za pravno zastopanje.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Šibkejši v prometu je biciklist in močnejši v prometu je avtomobilist in po defoltu kriv - tako so meni razložili - tudi če biciklist vijuga, ga nimaš kaj zbit. In nabijanje za vsaj deljeno krivdo je brez veze; če je on kaj narobe naredil bo že dobil svoj plačilni nalog. Tedensko so na določenem križišču v MB nesreče ko avto nabaše kolesarja, ki se po kolesarski pripelje v kontra smeri - vedno kriv avtomobilist za nesrečo. ;)

Kaj pa če je punca po telefonu štrckala? Zelo velikokrat videno v živo.
ja itak potem vsakič ko ti pešec steče na cesto si ti kriv ker si z avtom:bonk::bonk:
kolesarji bi kot šibkejši morali biti še toliko previdnejši ker tudi če niso sami krivi jim to na britofu prav nič ne pomaga.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Kar pa še ne pomeni, da se bo enako odločila tudi zavarovalnica. Lahko bi ga (če bi bili kaki hudi stroški) tudi na opisan način stisnila, da ne bi bilo treba plačati polne odškodnine. Vsaj včasih je bilo tako (da je zavarovalnica o porazdelitvi krivde v nesreči in polsdično odškodninah) odločila drugače kot policija. Lahko pa si se seva toćil z njimi, če ti ni bilo všeč.

Ne vem pa, kaj se npr zgdi (toretično), če:
- poliija odloči, da je kriv voznik OA
- zavarovalnca zaradi okoliščin (npr kolesar brez luči, v temnih oblačilih) odloči, da je krivda npr 50:50 in ne da odškodnine (vsaj ne celotne)

Lahko kolesar mimo zavarovalnice za razliko toći voznika? Kolikor vem, ne ampak vprašam? In kaj se zgodi v tukaj opisanem primeru s stroški zdravljenja, ker kolesar nima zavarovanja. Jih zavarovalnica še vedno v polni meri regresira zdravstvu ali ne? Če ne, kdo krije razliko?

Vsakič mo kako tako debati slišim/berem si rečem, da moram te stvari preveit pri pravnikih, pa vedno potem pozabim ...

Edit: sem že eno stran naprej našel odgovor, hvala.
Delam 10 let na zavarovalnici in še nisem naletel na primer, da bi zavarovalnica odločala v nasprotju s polucijskim zapisnikom. So pa bili primeri, da se stranka ni strinjala z zapisnikom in v tem primeru je napotena na sodišče, da dokaže drugačns dejstva oz. okoliščine.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Delam 10 let na zavarovalnici in še nisem naletel na primer, da bi zavarovalnica odločala v nasprotju s polucijskim zapisnikom. So pa bili primeri, da se stranka ni strinjala z zapisnikom in v tem primeru je napotena na sodišče, da dokaže drugačns dejstva oz. okoliščine.
Mene zanima ali je pomemben zapisnik o ogledu prometne nesrece ali odlocba o prekrsku. Na zapisniku je namrec dolocena deljena krivda. Nato pa sem dobil obvestilo, da sem v postopku samo jaz. Tako, da bom globo najverjetneje jaz placal

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
ja itak potem vsakič ko ti pešec steče na cesto si ti kriv ker si z avtom:bonk::bonk:
kolesarji bi kot šibkejši morali biti še toliko previdnejši ker tudi če niso sami krivi jim to na britofu prav nič ne pomaga.
Kriv nisi, da je pešec stekel na cesto. Si pa (morda) (so)odgovoren za nastale posledice, česar si se nedvomno zavedal že zjutraj, ko si stopil v avto.
Glede na zadnji stavek bi sicer rekel, da se ne zavedaš, pa naj ponovim: posebna previdnost se pričakuje od in nalaga tistemu, ki nevarnost povzroča. Pešec lahko cel dan pleše po cesti, pa (neposredno) ne bo nikogar ubil. Kdor pa za to, da se premakne na cilj, v gibanje spravi tono ali dve pleha, no ta pa ima morilski potencial. In s tem veliko odgovornost. Ki je daleč od 1:1 s cestnoprometnimi predpisi.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Torej 10+5 let nazaj sodnica za prekrške na moje direktno vprašanje:
- vozim čez Titov most v MB (štiripasovnica, dvojna neprekinjena črta, omejitev 50) 40 in mi pešec steče čez cesto (pogost pojav pri Evroparku) in ga povozim, ali sem kriv?
odgovori:
- v vsakem primeru je potrebno voziti tako, da se nesreča lahko prepreči - torej si kriv!

Se pa strinjam, da v normalnih (demokratično in civilizacijsko nerazvitih) državah šibkejši v prometu pazijo na svoje zdravje in življenje! Pri nas (tudi večina EU) pa štrckamo po telefonu s slušalkami v ušesih in hajdi čez štiripasovnico.

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Mene zanima ali je pomemben zapisnik o ogledu prometne nesrece ali odlocba o prekrsku. Na zapisniku je namrec dolocena deljena krivda. Nato pa sem dobil obvestilo, da sem v postopku samo jaz. Tako, da bom globo najverjetneje jaz placal
To, da si ti naredil nek prekršek ima neko težo potem pri razmerju deljenja krivde.
Konkretni zadnji obravnavan primer. Kolesar se pelje po kolesarski stezi v napačno smer. Voznik mu pri vključevanju na cesto odvzame prednost. Voznik vozila je kriv do 2/3, kolesar pa do 1/3, ker je tudi sam naredil prekršek.
Ali pa podobno, če se kolesar zapelje čez cesto po prehodu za pešce, kjer ni kolesarske poti, pa ga kdo naloži ...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kaj v praksi pomeni 2/3 vs 1/3?

Recimo biciklist se malo potolče (nič resnega), obravnava pri doktorju 150€, pa bicikl ostane nepoškodovan, pade pa na haubo, katere kompletno popravilo bo stalo 500€?

A pol mora kolesar krit 1/3 skupnega zneska al kak gre to?

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Kaj v praksi pomeni 2/3 vs 1/3?

Recimo biciklist se malo potolče (nič resnega), obravnava pri doktorju 150€, pa bicikl ostane nepoškodovan, pade pa na haubo, katere kompletno popravilo bo stalo 500€?

A pol mora kolesar krit 1/3 skupnega zneska al kak gre to?
Kolesar kriv 1/3. Avtomobilist kriv 2/3.
To pomeni, da mora kolesar 1/3 škode na vozilu kriti iz svojega žepa ali zavarovanja kakšne od oblik civilne odgovornosti. 2/3 škode na vozilu si krije avtomobilist sam.
Za stroške zdravljenja kolesarja pa bo njegov lastni strošek 1/3 vseh stroškov zdravstvenih storitev, v kolikor nima sklenjenega ustreznega zdravstvenega zavarovanja. Ostali 2/3 pa bo šli iz zdravstvene blagajne, v katero se že ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti odvaja del premije po zakonu o obveznih zavarovanjih v prometu.

• Všeč mi je
Reactions: jekleni

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Naslednjič ga mirno nabašem na havbo - mogoče se bo potem kdo spametoval.