Kaj kuhate?

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Evo po nekaj mesečni pavzi je čas, da spet zakurim kotle, Bliža se moj rojstni dan in imam v mislih, da bi naredil nekaj enostavnega, da bo vsem všeč in da bo približno podobno Union pivu. Največ imam Aurore na zalogi in sem sestavil nekaj takega.

2,50 kg Pale Malt (2 Row) MD (9,0 EBC) Grain 3 55,6 %
2,00 kg Vienna Malt (6,9 EBC) Grain 4 44,4 %
10,00 g Aurora [10,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 11,1 IBUs
10,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
30,00 g Aurora [10,00 %] - Boil 5,0 min Hop 7 6,6 IBUs
60,00 g Aurora [10,00 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 9 -

Est Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,5 %
Bitterness: 17,7 IBUs
Est Color: 10,2 EBC

Vaše mnenje?
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
Men pa zadnje čase Angleži dišijo, sem včeraj kuhal ESB.

Se prav:
8,2 kg pale ale
0,6 kg Cara red x
0,6 kg cara hell
0,2 kg cara special x
0,3 kg Kosmičev
Slad je vse Bestmaltz by Pivovarium

Mash 65 stopinj 60 minut single infusion

50g Aurora 60 min
30/30 g Styrian golding/ Aurora 15 minut
30/30 g Styrian golding/ Aurora flame out

Mogoče gre mejčkn goldinga v dry, samo še ni odločitve o tem.

Kvas : Wyeast london ESB

OG 1052
Batch size 40l
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Test kvasa, ciljano na okoli 20l pira:

2,3 kg pšeničnega sladu.
2,9 kg pale
Pljunek hmelja
Munich classic

Fermentacija na okoli 20 stopinj.

Pa da vidim kaj bo
tongue-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
V soboto spacal Barley wine. 100% maris otter, 5 urc boila, OG 1104, že veselo brbota.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
Ne, sem na mojem sistemu dobil s 60 minut boila že OG 1112.

Pri tem konkretnem pivu je dolg boil zato, da skarameliziraš zadevo, ker tradicionalni Barley wine vsebuje samo maris otter karamela pride pa od dolgega boila. Komot bi se šel barley wine s specialnimi sladi, samo sem pač hotel tradicijo, zato tud maris otter. Not je pa romal Wyeast London III kvas štartan tristopenjsko.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ne, sem na mojem sistemu dobil s 60 minut boila že OG 1112.

Pri tem konkretnem pivu je dolg boil zato, da skarameliziraš zadevo, ker tradicionalni Barley wine vsebuje samo maris otter karamela pride pa od dolgega boila. Komot bi se šel barley wine s specialnimi sladi, samo sem pač hotel tradicijo, zato tud maris otter. Not je pa romal Wyeast London III kvas štartan tristopenjsko.

OG si torej imel že predviden, pa si pač dodal toliko več vode zaradi boil off-a?

Zanimivih reči se lotevaš
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.

Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.
 

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Jaz se matram zvariti približek: The 3rd Pill (IPA) - SLO proizvajalca..(ne delam reklame)

Če ga je kdo že poskusil bi mi znal pomagati s recepturo? Zelo mi ugaja močno hmeljan okus, katerega se ne približam - nisem ekspert.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Še zdaleč nisem probal vseh slovenskih piv, sploh sedaj, ko rastejo kot gobe po dežju, sem jih pa že kar precej in to od različnih pivovarjev, pa moram rečt, da je Pelicon eden izmed teh, ki me še ni razočaral, česar ne morem trdit za ostale (seveda ne vse). Nekateri na etiketo napišejo sestavine, vključno s hmeljem. Razmerje pač pogruntaš. Mislim pa, da Pelicon res ne piše sestavin
smile-1.gif


Jaz še nisem probal, a menda se udeležba na kakih organiziranih srečanjih/ekskurzijah/tekmovanjih/sejmih itd. in obisk stojnice priljubljenega pivovarja lahko obrestuje
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Mal update pa mal testiranja
smile-1.gif


Saaz Mangrove Jack M84 Pils (18.3.2017)

Boil Time: 60 min
Batch Size: 23 liters
Boil Size: 26 liters
Efficiency: 86%

3910g Pilsen
295g Acid Malt

90 g Saaz 60 min
30 g Saaz 15 min
30 g Saaz 1 min

OG: 1.048
FG: xxx
ABV: xxx %
IBU: 30
SRM: 3
BU/GU: 0.62
Mash: 5.19 pH
Yeast: Mangrove Jack - Bohemian Lager Yeast M84
Mash temp: 66°C




Saaz Saflager W-34/70 Pils (18.3.2017)

Boil Time: 60 min
Batch Size: 24 liters
Boil Size: 26 liters
Efficiency: 87%

3860g Pilsen
335g Acid Malt

90 g Saaz 60 min
30 g Saaz 15 min
30 g Saaz 1 min

OG: 1.047
FG: xxx
ABV: xxx %
IBU: 29
SRM: 3
BU/GU: 0.61
Mash: 5.09 pH
Yeast: Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Mash temp: 67°C


Da mal primerjam Fermentis pa Mangrove
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Meni se pa zadnje čase pije Witbièr.
Tokrat sem malo bolj grenkega naredil cca 16IBU in to milo grenčino uravnavam z začimbami..

3kg PILS (65%)
0,65kg Home made Pšenični slad (14%)
0,65kg Pšenica (14%)
0,3kg Pšenični kosmiči (6,5%)

15g Perle @90'
10g/5g Striss / Perle @45'
3/3g Striss/ Perle @0'

6g/20g/20g BIO Kamilce / Baseball koriander / Pomaranča Sevilla @2'

Sok 1 1/2 Pomaranče Sevilla @0'

Mangrove Jack M21 300dcl "kvasine" iz prejšnje kuhe @20°C

Predhodno posebej 20 min kuhal pšenico in jo dodal glavnemu mashu.
Mash: 20min @ 50°C
40min @ 63°C
20min @ 69°C
10min @78°C

Vretje 90 min.

OG 1.052 / 24l
FG 1.008 / 22l - po izkušnjah ima ta kvas 84% attenuation

Karbonizacija 3.0 oz. cca 180g sladkorja za 22 l.

Prvi dve kuhi sta bili pitni tako da produkcija ne dohaja potreb. Bo treba začet 40 litrske batche kuhat, sploh sedaj ko prihaja poletje in ga ni čez ledeno hladno pšenično (belgijsko) pivo... Stvar okusa:).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Včeraj prvi poizkus visokotemperaturnega lagerja.

95% pale
5% munich
40g bobka na 60min, ter 20g bobka na 15min.
21l v fermentor, OG 1,046
Paketek mangrove M54, pacalo se bo na okoli 18 stopinjah.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Po moje bo OK. M54 je po mojih izkušnjah dober. Vseeno pa ga poskusi držat raje na 18 kot proti 20.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Včeraj prvi poizkus visokotemperaturnega lagerja.

95% pale
5% munich
40g bobka na 60min, ter 20g bobka na 15min.
21l v fermentor, OG 1,046
Paketek mangrove M54, pacalo se bo na okoli 18 stopinjah.

Poročaj ko ga boš poizkusil, ker me zanima tudi tvoje mnenje
smile-1.gif