Izbrana kakovost ali kako nategniti slovenskega potrošnika

Ne, mleko ni isto. Pravzaprav v večini sira iz spina sploh ni nikoli bilo mleka. Tako, da ti predlagam, raje stisni zobe in vseeno pojej tisti domač sir "brez okusa".
mojih 5 c. Siri iz Eurospina so okej primerljivega okusa kot če bi kupil npr mercatorjevega ali pa šparovega (njihova znamka). So pa siri tudi znotraj istega branda lahko delani v različnih sirarnah/mlekarnah. V bistvu v taistih obratih se proizvaja tudi druge verige ala coop, famila itd tako za njihove znamke, kot tudi za blagovne znamke sira. Imam možnost primerjat naš slo Eurospin pa Ita Euriospn. Slednji so bolje založeni, dobijo se izdelki ki se pri nas ne dobijo in v Ita je Eurospin trgovina ranga hofer pri nas. So cenejši ker imajo več ali manj zgolj svoje brande, so pa ti prav tako kakovostni. Na izdelkih so tudi navedeni izvori surovin (npr mleko za jogurte), kar je pri nas bolj loterija.

PS nekatere kave za eurospin proizvaja Kimbo, ki mimogrede dela tudi za znamko DeLonghi.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Tudi jaz imam precej dobre izkušnje z Eurospinom. Cene imajo pomoje lahko nižje, ker nabavljajo za cel italijanski trg, poleg pa še za slovenskega in hrvaškega. To lahko vidiš po deklaracijah, ker jih v drugi jezikih ni, kar verjetno pomeni, da se prodaja isti izdelek na vseh treh trgih. Siri so na splošno dobri, jaz običajno vzamem take z geografsko označbo porekla, kar imaš pri Pecorinu, Grana Padanu in Parmigianu Reggianu. Prav tako so dobre nekatere mesnine s takšno oznako, tudi cenovno so ok. Testenine so na splošno boljše v Spinu kot od Barille, jogurti so tudi dobri in kremasti, kar mi paše. Včasih kupim kapsule za Dolče Gusto, pa kakšne vložnine in konzerve, od tune, koruze, fižola. Svežega mesa pa že sicer ne kupujem, ker ga dobim v izobilju pri tastu na kmetiji.

So pa nekatere ugotovitve o tem, kako kmetje delajo in kako goljufajo, res komične. Če ne bi sam pomagal pri veliko kmečkih opravili, bi mogoče komu take pavšalne ugotovitve še verjel, ampak tako se pa vidi, da nekateri kmetije niti še od daleč niso videli. Skratka, ki ga čez domača ocvrta jajca z domačimi ocvirki. Malo nas je še takih srečnežev, ki lahko jemo tako kvalitetno hrano, ki je prepotovala 0 kilometrov. Precej rednih strank to ve, zato se vsako leto vračajo, ko so na vrsti koline ali govedina, nekajkrat letno piščanci ali po domače pasterizirane sokove, ki so na voljo samo omejen čas jeseni.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe, B81 in 8888

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
Jaz se spomnim slovenskih zacetkov eurospina in njihove ponudbe sirov. Top shit v primerjavi s konkurenco, izbira primerljiva z italijo. Potem pa po pol leta najdem samo ementalca in co. Kaj pa ostalo, kdaj pride zaloga? Ja nimamo vec, veste ne gre v promet in smo opustili.
 
  • Žalosti me
Reactions: Hanzi

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Kakorkoli obrnemo, ljudje diktiramo z dejanji, kaj bomo imeli na voljo. Osebno se izogibam kupovanja "zgodb". Od eko zgodbe naprej.
Naša širša družina pridela precej sama. Od zelenjave, mesa do jajc.
Poznam pa ljudi, ki si lastijo ha kmetijske zemlje okrog hiše, so celo že v penziji, ne vedo, kaj bi počeli, nimajo pa niti kure, ker so do zadnjega cm dali v najem.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.843
1.686
113
Iskajoč brata
Poznam pa ljudi, ki si lastijo ha kmetijske zemlje okrog hiše, so celo že v penziji, ne vedo, kaj bi počeli, nimajo pa niti kure, ker so do zadnjega cm dali v najem.
Žal gre že toliko daleč, da bodo počasi morali plačevati za obdelavo zemlje, ker bo zmanjkalo malih kmetov, ki bodo želeli obdelovati zemljo.
Če pa se ne obdeluje, bo se pa zemljišče v parih letih zaraste.. Jaz imam letni dvoboj z robido na parceli
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.802
2.605
113
Siri.
Tuje je omenjenih vsaj 5 različnih imen. Pač za vsak okus nekaj.
In tako so tudi prodajalci, proizvajalci, pečenice, krvavice, meso, ...

Domače je domače!
Me res zanima, ali se tvoj/vaš tako opevan družinski meso, ne skrči pri peki?
Ne men govorit, da tudi ''domač'' pridelek ni sfriziran!

p.s. pečenice in krvavice so za mene od Antuna. Za mene!
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Meso se pri peki krči. Mlajše je, bolj se krči, odvisno pa je tudi od kosa.
Kupljeno meso se pogosto bolj krči še zato, ker je marsikateri kos šel skozi postopek injiciranja vode. To so taki stroji z veliko iglami, ki v meso vbrizgajo vodo (običajno slano). To je v bistvu bolj zdravo, od vode se ne redimo :evil:. Ne si misliti, da tak kos hitro prepoznate in da bo iz njega kar tako tekla voda.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Zaradi takih in drugačnih postopkov masne bilance, kjer bi primerjal vhod v obrat in izhod samo po masi, niti niso tako enostavne. Že naravni izplen varira za par % glede na kvaliteto vhoda, potem pa je odvisno, kako meso obdeluješ. Cele kose lahko sušiš in izgubi vodo, lahko jo injiciraš in dodajaš. Razlike za več 10 %. Če delaš izdelke, je izdelek iz samega mesa, vode, ledu in nekaj malega začimb velika redkost. Marsičemu so dodane rastlinske sestavine.