Izbrana kakovost ali kako nategniti slovenskega potrošnika

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
Glede na to, da so dodatki razen kakšnih desetih v vinu prepovedani - pa še marsikje drugje tudi.

RES zanimivo, da vsi vedo kako nekvalitetno in polno dodatkov je pri "drugih", ampak nihče nikogar ne prijavi, niti ne poimenuje z imenom.
Samo "nekvalitetni" ponudniki in uvozniki kvarijo ugled... veš kaj vse dajo not... vsi to vemo... "kdo točno?" "mah.. ne bomo povedal, saj vsi vejo".

Aja, pa siri so brez mleka... pa vse iz drugih držav je slabo... čeprav so testi ugotovili, da imajo vse zahodne države bolj kvalitetno meso v trgovinah kot mi... čeprav je pogosto cenejše... pa po mitih in legendah obdelano z vsem bogom, barvo, hormoni in kemijo...

Ne piši o tem, o čemer nimaš pojma. Enološka sredstva niso prepovedana in jih večine ni treba navajati na etiketi.
 

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.628
722
113
Samo cena in posledično dobiček, pa sploh ne gre za med ampak razne druge sladke stvari. Tudi pri nas imata Lidl in Hofer občasno "med" po 3-4 evre za 900 gramov, medtem ko je za pravi med proizvodna cena okoli 11 evrov, prodajna pa od okoli 16 evrov dalje. Tako da se ga izplača kupovati direktno pri čebelarjih, na praktično vsakem sejmu ali tržnici so.
Pri čebelarju, ki ga poznaš!

Poceni med olje repice, se mu malo primeša domači in prodaja kot cvetlični.

Kako veš kdo? Tisti, ki komaj kaj panjev in ima konec zime še tone zaloge.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.999
6.173
113
Ne vem od kje jemljete take? :valjamse:
Pri sirih je podobno kot pri medu, samo hvalabogu še ne tako masovno. Med v megamarketih je redkokdaj prispel iz želočkov kranjske čebele. Tako so tudi siri nekateri samo generični pripravki. Je pa res da v Eurospin res nikoli ne zahajam. Lahko da so tam siri celo Ok. Da pa so boljši od domačih, pa je najbrž kriv kak ojačevalec ali kaj podobnega.
Osebno prisegam na domače sire, za v topli sendvič ipd pa zgolj roblek.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Pri čebelarju, ki ga poznaš!

Poceni med olje repice, se mu malo primeša domači in prodaja kot cvetlični.

Kako veš kdo? Tisti, ki komaj kaj panjev in ima konec zime še tone zaloge.
Ko te kmet/čebelar povabi na grunt, da se oglasiš in enega spijeta, veš, da lahko od njega kupiš karkoli :fredi: Jaz kupujem kostanjev ali hojev med, če je na voljo. Cvetlični je res lahko karkoli...
 
  • Všeč mi je
Reactions: B81

jezek

Guru
24. jul 2008
3.679
1.531
113
V Slo so pomoje samo se dve ali tri (resne) sirarne. Celjska, Planika in pa Pomurske. Ljubljanske so siri vsi iz tujine, mislim da je zadnja sirarna (Kočevje?) zaprla par let nazaj.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
V Slo so pomoje samo se dve ali tri (resne) sirarne. Celjska, Planika in pa Pomurske. Ljubljanske so siri vsi iz tujine, mislim da je zadnja sirarna (Kočevje?) zaprla par let nazaj.
Planika se mi dopade, npr: T'minc, čeprav je domači še boljši. Orešniki imajo tudi sirarno...če se že gremo lokalno, domače, zdravo, ekološko...imajo vrhunsko ponudbo.

Aja, ne vem kaj pomeni resne? Po kapaciteti? Al sranju, ki ga proizvajajo? :zavijazocmi:
 

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.670
2.740
113
T.i. malih sirarn je polno - tudi Čuš iz Orehove vasi (so relativno veliki, ker so njihovi jogurti in siri tudi v velikih trgovinah - tudi Eurospin!) pa recimo za kozje mleko Frešer s Kopivnika.
 
  • Všeč mi je
Reactions: MrDaco in B81

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Ko te kmet/čebelar povabi na grunt, da se oglasiš in enega spijeta, veš, da lahko od njega kupiš karkoli :fredi: Jaz kupujem kostanjev ali hojev med, če je na voljo. Cvetlični je res lahko karkoli...
Hojev pa ne more biti karkoli?
Ta je nekaj podobnega kot akacijev. Sladka (gosta) voda. Edini plus je dodatek iz kozlanja čebel.
 

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Še vedno ne vem zakaj so domači za en drek. Po okusu in za uporabo v kulinariki. Bom pa vesel kakšnega namiga. Prav, Roblek je dober za v sendvič. Še kaj?
Sem že večkrat na stojnicah po sejmih poskušal dobiti sire v stilu pekorinota, grana ali parmezana za kuhanje, pa mi do sedaj ni uspelo. Cene vseh teh pa krepko nad dvajset eur. Pa cena ni (tak) problem. Sploh jih ne dobim, vsaj takih da se lahko primerjajo (pa da ne rata kar nekaj ko jih dam v omako ali na testenine). Vesel vsakega priporočila... (raznorazni mohanti me ne zanimajo, tak "sladokusec" pa nisem).
 

B81

22. jul 2007
37.652
10.948
113
Še vedno ne vem zakaj so domači za en drek. Po okusu in za uporabo v kulinariki. Bom pa vesel kakšnega namiga. Prav, Roblek je dober za v sendvič. Še kaj?
Sem že večkrat na stojnicah po sejmih poskušal dobiti sire v stilu pekorinota, grana ali parmezana za kuhanje, pa mi do sedaj ni uspelo. Cene vseh teh pa krepko nad dvajset eur. Pa cena ni (tak) problem. Sploh jih ne dobim. Vesel vsakega priporočila... (raznorazni mohanti me ne zanimajo, tak "sladokusec" pa nisem).
Zakaj bi domaci bli zaen drek? Pac po vezah, zlahti, kolegih malo pobrskas, da dobis "robo" :)
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
Pri siru veliko naredi staranje. In še kaj, kar pa ne poznamo.
Če greš do sirarn, ki so na pašnikih, kjer lahko ponekod enkrat na dan vidiš, kako naredijo sir iz mleka, potem tak sir v osnovi mogoče ni tako "dober" kot v trgovini. Na planini (vsaj tam, kjer sem jaz zraven gledal) so v sir dali samo mleko, sirilo in dovajali energijo, da so mleko ogreli. Lahko je nekaj malega razlike v temperaturi, v sirilu, v mikroorganizmih iz okolja. Ampak osebno močno dvomim, da bi to prineslo take razlike.
So pač recepti z dodatki takimi in drugačnimi.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Še vedno ne vem zakaj so domači za en drek. Po okusu in za uporabo v kulinariki. Bom pa vesel kakšnega namiga. Prav, Roblek je dober za v sendvič. Še kaj?
Sem že večkrat na stojnicah po sejmih poskušal dobiti sire v stilu pekorinota, grana ali parmezana za kuhanje, pa mi do sedaj ni uspelo. Cene vseh teh pa krepko nad dvajset eur. Pa cena ni (tak) problem. Sploh jih ne dobim, vsaj takih da se lahko primerjajo (pa da ne rata kar nekaj ko jih dam v omako ali na testenine). Vesel vsakega priporočila... (raznorazni mohanti me ne zanimajo, tak "sladokusec" pa nisem).
Domači sploh niso za en drek.

Jaz med drugim poznam Orešnike, ki delajo izdelke iz kozjega mleka. To je vrhunska roba za moje pojme. Poleg kozjih (in mešanih ) sirov, ti kozlička tudi nasekajo :fredi: Od njih ne pričakujem parmezana...so pa določeni siri zelo podobni kakim italijanskim staranim, tako po okusu kot tudi strukturi. Občasno tudi eksperimentirajo in lahko dobiš kak poseben sir, imajo pa reblušona v stalni ponudbi, pa razne variacije skute (ricotta), jogurtov ipd.

Če rabiš pekorino je morda primerljiv kak Bovški sir ali drugi ovčji sir? Meni je tudi starani Tolminec zelo dober približek.
Drugače ima dobro ponudbo IT sirov pekorino/grana padano/reggiano delikatesa Toskana (Lj, Logatec, Celje mislim da tudi...).

Po drugi strani pa prave domače Ruandske potice tudi ne boš najdel...pa sredi Bosne ne naročiš morske rižote ipd.:evil:
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
posnetki društva AETP zmontirani, da se nekatere podrobnosti ne skladajo z notranjostjo njihovega hleva
Bi jim kar verjel.
Po drugi strani me zanima, kako so in bodo uradni organi, ki bi naj skrbeli za našo varnost, odreagirali na dejstvo, da so tuje osebe vstopile na območje reje živali za prehrano, kjer vstop vsakemu načeloma ni dovoljen. Sploh pa ne v obdobju širjenja ptičje gripe. Se to preiskuje, ali bodo zamižali na obe očesi? Torej podobno kot če bi pri prometni nesreči dali pihati samo povzročitelju, oškodovancu pa tega ne bi bilo treba, čeprav mogoče celo kaže znake nezanesljivega vedenja.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
V siru dejansko ni mleka, vsaj v tapocen sirih ne. Poglejte malo dnekleracije. Rastlinske maščobe itd.
Taprave domače pečenice bo redko kdo z veseljem pojedel. Ker razpadajo so blede barve, če meso/mascoba ni res kvalitetno so brez okusa... Zato dodajajo aditive. Da o ceni ne govorimo. Jaz sem imel možnost da sem bil poleg ko je tehnolog delal taprav kebab in je bil strošek proizvodnje tako visok da je bil nezanimiv za prodajo. Ni šans konkurirati "doner" kebabu. Pica šunka je šunka samo po imenu. Mesa je za vzorec (če ga je). Hrenovke so pa nasprotno od splošnega mnenja iz kvalitetnega mesa, hotdog hrenavke so pa nekvalitetne (zato dvojno poimenovanje).
O dvojnih stalah se je pa govorilo že 15let nazaj ampak samo govorilo. Dejansko je to preveč dela da bi nekdo dvojno vzrejo fural.
Goljufa se pa dosti. Pač denar je sveta vladar. Na žalost.
Meso iz tujine ni nujno slabo. Imaš pač različne klase. Načine vzreje. Imajo tudi Madžari, Poljaki, Španci vrhunsko svinjino (lahko tudi boljšo kot našo) ampak je cena temu primerna. Mi kot pravi balkanci bi vse zastonj. Vsi so "cigani" ki želijo kakšen euro več...
Aja, velikost svetovnih mlekarn je neprimerljiva s slovenskimi. Ali pa recimo njive krompirja v Holandiji. Zato je cena na enoto mere pač nižja. Enako je tudi s trgovinami. Če ena "vaška" trgovinica pokriva par 10.000 ljudi je drugo kot pri nas ko nas je vseh skupaj 2mio... Obseg je v tujini neprimerno večji kot pri nas. Zato imajo lahko nižje cene v trgovinah.
Je pa tako,da bo globalni trg kmalu pojedel malega domačega proizvajalca. Najbrž se nam bo to čez leta maščevalo (kot se avtomobilski industriji maščuje sedaj "poceni delovna sila" na Kitajskem)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Če rabiš pekorino je morda primerljiv kak Bovški sir ali drugi ovčji sir? Meni je tudi starani Tolminec zelo dober približek.
Treba je vedet kaj je pekorino, ker potem veš zakaj ga pri nas ne boš dobil. To so siri ki so izredno veliki in ustvarjeni za "zorenje" oz. morajo zoret ker drugače niso ok. Za tak sir gre 500l+ mleka, od neke bovške ovce pa na dan dobiš pod 1l .... ker jasno mleko za sir rabiš sveže je kalkulacija potem taka da bi za en sir rabil par 100+ ovc in takega rejca pri nas ni, sploh pa ne da bi delal en velik kolut sira, ker rabiš še opremo dimenzionirano za tako velikost. Pa potem staranje pa logistika, enostavno ni kalkulacije ker bi kila sira morala stat 100 eur da bi se splačalo. In koneckoncev to itak ni tradicionalno, siri pri nas so majhni oz. lahko rečemo miniaturni in to je tudi potem lokalna posebnost.

Parmezan je isto sranje. Tu sicer bi se dalo pokrit potrebe po mleku, samo zorenje od 1-2 leta pomeni konkretno zorilnico. Pa ker se da domač sir z geografskim poreklom prodat precej drago noben ne bo plačal ekstra cene zorjenega. Za recimo tolminca, tam 3kg hleb, ki ima dober potencial staranja do pol leta se "dobre" primerke prodaja sveže (na planinah) in jih folk potem stara doma če rabi staran pridih. Sam sem že postaral par komadov. Vsekakor po staranju 3kg sira, dobiš po pol leta trdoto/gostoto 2 leti staranega parmezana, ni pa enak po okusu/aromi, ker majhen sir precej več diha kot nek 30kg parmezan in dobiš precej več "arome" ki je iz zunanjosti in ne od notranjosti (kar je načeloma smisel velikih trdih sirov).
 
  • Všeč mi je
Reactions: Feniks