Iz cevi zabrni

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Sem v bloku, staremu 4 leta (skoraj novogradnja ;-) in se je zadnje čase v steni za plinsko pečjo začelo pojavljati občasno trenutno brnenje.

Z malo testiranja sem ugotovil, da če na hitro odprem hladno (ne tople (torej ne prihaja iz peči)) vodo, da za tisti trenutek, ko odprem zabrni. Domnevam, da ko zabrni, ko jaz NE odprem hladne vode, da to zabrni, ko kak drug sosed odpre hladno vodo.
Upam, da je zadnji staevk razumljiv.

Kar hočem povedati je to, da vsake nekaj časa zabrni. Ko hladne vode ne odprem jaz pa zabrni, zabrni verjetno, ker jo odpre kakšen sosed. Zabrni pa tudi, ko jaz odprem hladno vodo (tako sem ugotovil, da je vzrok v cevi za hladno vodo).

Živim pa v Domžalah, kjer je v vodi kar nekaj peska. Vsake par mesecev moram menjati perlatorje, ker se zamašijo in ko jih odprem, je v njem tudi drobni pesek. Ko sem še živel pri starših v Lj, ni bilo take vode.

Kaj bi povzročalo to brnenje (ki je le trenutno - v trenutku ko se odpre hladna voda. Ko teče, brnenja ni.) iz cevi za hladno vodo?

Hvala za morebitne odgovore.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
zna biti:

pri enoročajnih pipah prihaja do močnih razlih v tlaku (orej ko ti v trenutku odpreš pipo) pride do take spremembe tlaka, ki jo je čutiti na inštalaciji (tlak pa seveda najprej udari v eno smer, nato v drugo,,,) kar povzroči vibracijo (verjetno na kakem kolenu) . In ker sklepam da je stena kjer tečejo inštalacije montažna,...kar zgoj pomeni da so inštalacije 'v zraku' oz. samo fiksirane s kako objemko.

tako da...sam bi sumil najbolj na kaj takega (ne glede tudi če je sosed - pač vibracije se prenašajo v vse smeri).

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Aha, hvala za odgovor.

Torej, razen, da se odpira steno, se verjetno ne da nič narediti?