Čudežne ozdravitve ne obstajajo. Pika. In laganje v obraz na smrt bolnim, da "mogoče bo pa bolje", se mi zdi najmanj podcenjujoče za njihovo sposobnost dojemanja svojega življenja, če ne že kaj hujšega.
Obstajajo spontane remisije. Povprečen človek v teku življenja po nekaterih raziskavah zboli za nekje med 10 in 20 različnimi oblikami raka. To je VSAK človek, da ne bo pomote. Zagotovo se najmanj enemu bralcu te teme sedaj nekje v telesu (ne glede na njegovo starost) kuha zametek nekega malignega obolenja. Milijoni let evolucije in state-of-the-art imunski sistem poskrbijo, da se z veliko večino takšnih podivjanih celic hitro in neboleče opravi, ne da bi se človek sploh zavedal, da je kaj narobe. In točno to je razlaga za VSE čudežne ozdravitve.
Bodisi se spremeni imunski odziv, bodisi pa evolucija malignoma zavije v slepo vejo in rak propade sam od sebe.
Kako pogosto se dogaja, da klinično manifestna bolezen izzveni sama od sebe? Praktično nikoli in prav zato je izjemno neodgovorno, če bi zdravniki polagali tovrstne lažne upe v zavesti terminalnih pacientov.
Če si lahko dovolim eno primerjavo. To je popolnoma enako, kot če bi namesto socialne pomoči začeli deliti loto srečke. Vsakemu eno na mesec. Mislim... glavno je upanje, a ne?
Tvojega komentarja o inferiornosti današnje znanosti pa raje sploh ne bi komentiral. Upam, da nisi naravoslovec, ker sicer te je po mojem lahko sram.
Povej mi eno stvar na velikostnem nivoju od 1E-9 metra do 1E+9 metra, za katero niso pojasnjene fizikalne osnove in kjer nas trenutno pri razvoju ne ovira samo nezadostna računska moč za ustrezne simulacije.
A ti resno misliš, da bodo v prihodnosti odkrili neke izjemne novosti, ki bodo pomenile revolucijo na velikostni skali človeka? A imaš vsak kakšen indic, ki bi namigoval na to?
Znanost se razvija dalje predvsem na izjemno majhnih (subatomski delci) in izjemno velikih (astronomija) skalah. Kar se tiče sveta, v katerem živimo, pa samo še čakamo dovolj močne računalnika, da lahko simuliramo najkompleksnejše mehanizme (3D struktura molekul, vreme, nevronske mreže) na tem planetu in to je to. Revolucija na naši velikostni skali je končana. Novi fizikalni zakoni so zgolj lepotni popravki, ki svojo pravo moč pokažejo izven naše domene delovanja (npr. kvantna mehanika).
Seveda je en kup kvazi-argumentov tipa "What if...". Temu jaz pravim wishful thinking in nesposobnost sprejemanja realnosti.