Prolaznik u Zagrebu pretukao vozačicu tramvaja koja je naletjela na pješakinju
OZLIJEĐENOJ vozačici je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Utvrđeno je da je teško ozlijeđena.www.index.hr
Balkan in the nutshell
- baba koja prelazi cestu preko crvenog
- vozacica koja ne pazi
- krkan koji mlati zene
ne po Italijanih pluvat, po turističnih mestih sem se se vedno uspel zmenit po angleškoSe hecaš? To je, kot da kirurg ne bi znal šivati. Tuji jeziki so osnova takega poklica, pa tudi nasploh, ne morem verjeti da (razen italijanov in madžarov) še obstaja v 2023 nekdo, ki ne zna nobenega tujega jezika
Jah...to je približno isto kt če bi v ljubljano klical....al pa v Izolo. Pa v Velenje, Kranj..itd itd...Kličem turistični center na Hrvaškem. Seveda govorim slovensko.
Deklica je zamrznila. Ni znala niti nemško, niti angleško. Slišati je bilo, kako zadaj išče pomoč. Nič.
Vprašam za prenočišče. Ja, je samo ceno izustila - osamdeset eura - in zopet zastoj v komunikaciji.
Zato pa so v McDonald's u naredili avtomat za naročanje in vsi ostali so sledili..Jah...to je približno isto kt če bi v ljubljano klical....al pa v Izolo. Pa v Velenje, Kranj..itd itd...
Slovensko že malo kdo razume.
suzi...velenkovac...tam pričaš albanksi ili srbohrvatski i svi te znajoJah...to je približno isto kt če bi v ljubljano klical....al pa v Izolo. Pa v Velenje, Kranj..itd itd...
Slovensko že malo kdo razume.
To je tako kot da bi ti z manjso razpocno rano prisel do male ooeracijske, tam ugotovil da kirurg ne zna sivati in iz tega naredil tako dramo da na koncu tudi flajstra ne bi dobil. Ja, kirurg ne zna sivati, ti pa bos mel malo vecjo brazgotino, ker te tud zalimat ni mogel na koncu.Se hecaš? To je, kot da kirurg ne bi znal šivati. Tuji jeziki so osnova takega poklica, pa tudi nasploh, ne morem verjeti da (razen italijanov in madžarov) še obstaja v 2023 nekdo, ki ne zna nobenega tujega jezika
Jaz imam ravno obratne izkušnje. Čakam na Hrvaškem na recepciji in lepo švabi po svoje, Francozi po svoje in gre. Ko pridem na vrsto, lepo slovensko vprašam. In deklica lepo zajame sapo in mi v čisti slovenščini brez naglasa odgovori. Po mojem je bila ali Slovenka ali pa je vsaj študirala v Sloveniji. Jaz bi bil sicer povsem zadovoljen tudi, če bi me vsaj približno razumela in mi odgovorila ali v hrvaščini ali angleščini. Raje v hrvaščini kot angleščini, ker se mi zdi malo mimo, da z uporabo jezika lezemo v rit največjim zavojevalcem v zadnjih stoletjih.Kličem turistični center na Hrvaškem. Seveda govorim slovensko.
Deklica je zamrznila. Ni znala niti nemško, niti angleško. Slišati je bilo, kako zadaj išče pomoč. Nič.
Vprašam za prenočišče. Ja, je samo ceno izustila - osamdeset eura - in zopet zastoj v komunikaciji.
Če nekdo ne razume angleško ali nemško v turizmu, je meni to nesprejemljivo, menjaj poklic. Kdo je karkoli sploh govoril o slovenščini? Slovenec se je hotel pogovarjati v nemščini in angleščini, ne v svojem jeziku. Čeprav hrvati in srbi razumejo slovensko... ne razumejo vseh besed, vedo pa bistvo kaj si hotel povedati.To je tako kot da bi ti z manjso razpocno rano prisel do male ooeracijske, tam ugotovil da kirurg ne zna sivati in iz tega naredil tako dramo da na koncu tudi flajstra ne bi dobil. Ja, kirurg ne zna sivati, ti pa bos mel malo vecjo brazgotino, ker te tud zalimat ni mogel na koncu.
A ko poklices v hotel na dunaju tudi slovensko govoris? In se cudis ker turisticni delavec ne zna jezika ki ga govoris? Al pa v francijo? Jih steras nekam ko zmrznejo ko se probas slovensko pogovorit?
dej ne s temi omejenimi forami ven skakat. Domoljubje je vse kaj vec kot egocentricno pricakovanje da se bodo tujci tebi prilagajali.
ce nekdo v turizmu ne govori niti enega tujega jezika pa bo verjetno hitro propadel. Ampak znanje slovenscine ga ne bo resilo.