Hamburger ?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.050
-8.701
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Jeb.....ti svet, a bo nehal kej srat to vreme, roštilj bo ta teden zapel
nahrung002.gif
Malo off...
Kdaj pa je bil mraz in slabo vreme ovira za roštilj?
Glavno da imaš tist meter strehe, pa je stvar rešena
grin1.gif
 

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Včeraj hotel iti na "hood" burger pa sta dejala majstra v prikolci da nimata nič več za prodati, da bo šele v ponedeljek; da je bil naval PREVELIK - > reklama iz dela.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Tudi v Mladini, Konzum, so jih ocenili.
Trenutno jima medji namenjajo precej pozornosti, ni čudno, da jima zmanjkuje robe.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
evo bil v Hoodu in v Bunkerju.....bom napisal svoje subjektivno mnenje in vnaprej povem, da precej svojega navdušenja od prej jemljem nazaj. Še vedno pa zagovarjam ločitev med hamburgerji in pleskavicami.

Hood Burger

Pridem na lokacijo, robo so še imeli in gužve ni bilo. Naročim double Le Brie. Vnaprej dobim priporočilo, da predlagajo medium, pečeno meso, samo da nekaterim ne paše niti malo roza in je well done kar težko spečt. OK, jaz bi še malo manj od medium prosim+krompirček. Vmes dobim v roke Mladino in berem. Malo visoka ocena se mi zazdi ampak zaupam in upam dalje. Mojster vzame bombetko, prereže, namaže s stopljenim maslom obe strani in hop na ploščo. Fino....do tukaj super. Potem pa se iz hladilnika prikažeta dve predoblikovani WTF??? hladni polpeti in se takoj pridružita polovičkam bombet, prej pa še dobita vsaka malo posipa iz popra in soli. OK pomislim, sej bo v redu. Kruh je že, mojstra vmes izmenjata par napotkov en drugemu in od nekje se prikaže rukola in brie. Vmes se polpetki obrnejo in na njih mojster razporedi še brie. Rukola že počiva na spodnji polovički bombetke in kmalu sledita obe polpeti z brijem, rezina paradajza in mensezdi še neka omaka. Distanca pač, mal bi rad pozabil. Preboden s večjim zobotrebcem roma burger v klasično burger papirnato vrečko. Kul.....krompirček se še peče ampak ga ne čakam in hitro zagriznem. Sledi pa.........hladen tuš, čeprav je že itak mrzlo.
Najprej naj spomnim, da naj bi bil ta koncept burgerja naslonjen na prave ameriške okuse. Več mesecev se je iskalo in testiralo prave mešanice mesa in razvijalo lastno originalno omakco in bombetko. Well my dear boys.....BULLSHIT!!!!!
Strike one: burger ima premajhno razmerje med maščobo in mesom in je zato brez pravega OKUSA.
Strike two: mleto meso za burgerje se ne oblikuje predhodno. S čim manj stiskanja se oblikuje ohlapna kroglica iz tiste mase, ki pride iz mašine, se jo fino posoli in popopra s črnim poprom in spusti na razbeljeno ploščo z malo masla. Kepo se pusti par sekund in z enkratnim gibom lopatke stisne in splošči v burger. Tako se omogoči žepke v mesu, kjer se zbere božanski sok mesa. Med tem se na spodnji strani rojeva glavna komponenta okusa. Kot posledica karamelizacije se ustvari nezgrešljiv okus pečene "seared" govedine in obenem se površina zapre. Burger se obrne in počaka minutko preden se ga obloži s sirom, vzame pokrov in doda na ploščo za dve žlici vode ter pokrije za minuto, da para kremasto stopi sir. Potem se odkrije, burger zloži in postreže. NOTHING REMOTELY SIMILAR HAPPENED HERE!!!!!!!
Strike three: kruh, čeprav domač oz. posebej pogruntan ,je daleč od prave hamburger bombete. Omake in sira, ter izostanka čebule v klasičnem hamburgerju pa sploh ne komentiram.

Hamburger ni to, kar sem pričakoval. Postaja pa očitno razvpit, ko sem jedel so prišle še tri ali štiri stranke, ki so prebrale ali videle predstavitve v medijih. Fanta sicer vedno poudarjata, da imata željo po učenju in moje skromno mnenje je da lahko nadaljujeta z učenjem. Prvi korak je, da si vzameta HD paket pri Telemachu, ki vsebuje program FOOD NETWORK HD. V enem dnevu lahko večkrat zasledita postopke priprave hamburgerjev, ki so si zanimivo, vsi v osnovi skoraj enaki in obenem zelo različni od njunega.

Toliko o znamki Hood Burger.
-------------------------------


Bunker Beer Concept in njihov Irish Black Angus burger - Gospodarsko razstavišče(vhod skozi paviljon Jurček)

Tu bom kratek. Meso je res izjemno. Pravilno razmerje maščobe in mesa. Močan, morda za nevajene lahko tudi premočan okus Black Angus govedine. Žal niso vprašali po stopnji pečenosti in jaz nisem vprašal. Karamelizacija je delno uspela, hamburger pa bi bil boljši, če bi bil nekje med medium in začetkom poti do well done. In zdaj glavna stvar......nažalost v Bunkerju koncepirajo hamburger kot opečen sendvič s ciabbato ali pa gre za razmontiran hamburger, z vsemi sestavinami na krožniku, lahko tudi s pečenim krompirjem, a kruh je zraven le za prilogo-narezana francoska štručka. Bunker Beer Concept je gostilnica, ki bazira na vrhunskih pivih predvsem Belgije in hrana je bila vsekakor dobra, pivo pa je pasalo zraven ko ata na mamo. Žal mi je, da nimajo v ponudbi klasičnega hamburgerja in cheeseburgerja, ker bi bila to lahko dih jemajoča izkušnja za naše razmere.

Toliko o Bunkerju.
-----------------

Kratko za konec.......ni vse zlato kar se sveti in bolje vrabec v roki, kot golob na stehi.

Adios!!
 

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Zanimivo je da sem v ameriki (ne spomnim se več v katerem mestu) na krožnik dobil "razstavljen" burger in sem si ga moral nato sam sestaviti
smile-1.gif
zdelo se mi je fajn, meso je bilo tudi top; ne vem pa če je to "pravilno" ?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Mater, to pa je analiza.

Zdaj pa me zanima, kakšen okus bi imel burger, če jim ne bi nonstop gledal pod prste?
 

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Enako slab...
Cisto prav je povedal... po mojem mnenju vsaj...
Edino kar je, ob mojem obisku sta pleske pacala sproti...
smile-1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.219
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
mleto meso za burgerje se ne oblikuje predhodno. S čim manj stiskanja se oblikuje ohlapna kroglica iz tiste mase, ki pride iz mašine, se jo fino posoli in popopra s črnim poprom in spusti na razbeljeno ploščo z malo masla. Kepo se pusti par sekund in z enkratnim gibom lopatke stisne in splošči v burger.

Ce si ze toliko picajzlast: taprav burger je seveda (meso) pecen na resetki, ne na plosci. Seveda iz prej oblikovanega (tik pred pecenjem) mesa, ker "tvoj" sistm na resetki ne laufa.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Se strinjam... tudi vode ne bi dodaljal na plato, tolk je pa že treba segret meso, da se bo stopil tist sir.

Eno glavnih napak, ki jih ni omenil in je gladko jasna iz teksta je pečenje hladnega mesa. Plesko mal debelejšo (kot mora bit), je dokaj težko spečt dost na taki temperaturi, kot mora bit, zato je meso direkt iz hladilnika pljuvanje v lastno skledo. Nekaj mesa bi moralo bit že izven hladilnika in čakat na pripravo na bolj normalni temperaturi. Lahko je zavito v malo celofana, da ne bi kdo zaradi kake inšpekcije težil, pa še to je bedarija.

Moram it še probat drugače, me pa odbija že to, da nimata čebule kot se zagre za tak burger. Omake niti niso zelo pomembne, ker ne iščemo kebab like prikrivanje okusa.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Jasno......maš hamburgerje na rešetki in morajo bit prej narejeni (men so še boljši, ampak princip minimalnega stiskanja in obdelovanja ostaja....), vendar o tem ni govora tukaj. Maš hamburgerje na plati, ki so v večini, in to ni tisto kar počneta ta dva. Maš pa tud take modele, ki nardijo črtice na rešetko in dokončajo na plati. Skratka spet žalost.....
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.219
113
www.adriamedia.si
to, da je meso iz hladilnika, me se najbolj zmoti, zato tudi imata probleme z vsem nad medium ali celo medium rare.
tistih parkrat, ko sem probal, je bilo meso kar ok, z dovolj mascobe. ni bilo pa vedno enako, enkrat zelo na meji, enkrat cisto ok. ocitno problemi pri mesarju.
ampak vseeno gre za (ob tem, da v bunkerju se nisem probal) top burger v lj. in kolikor berem tvojo oceno bunkerja, je hood torej drugi najboljsi v lj.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ej ne me za besedo vlect....Bunker ima dobro meso. O ostalem bos verjetno sodil sam. Probaj jim rect da bi imel medium burger. Za Hooda bom pa sel se kdaj.....tole je pac vtis prvega obiska od katerega sem pricakoval absolutno prevec
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Coolhouse je imel black angus po 12,90€/kg. toliko maščobe in okusa, da je primeljivo s plučno čeprav je bil kos daleč od tega.

Tole bi morala vsaj 30% notri mešat pa bi blo. Mehkejši burger, več okusa, več maščobe (ampak konkretno zdrave)...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Se strinjam... tudi vode ne bi dodaljal na plato, tolk je pa že treba segret meso, da se bo stopil tist sir.

Eno glavnih napak, ki jih ni omenil in je gladko jasna iz teksta je pečenje hladnega mesa. Plesko mal debelejšo (kot mora bit), je dokaj težko spečt dost na taki temperaturi, kot mora bit, zato je meso direkt iz hladilnika pljuvanje v lastno skledo. Nekaj mesa bi moralo bit že izven hladilnika in čakat na pripravo na bolj normalni temperaturi. Lahko je zavito v malo celofana, da ne bi kdo zaradi kake inšpekcije težil, pa še to je bedarija.

Moram it še probat drugače, me pa odbija že to, da nimata čebule kot se zagre za tak burger. Omake niti niso zelo pomembne, ker ne iščemo kebab like prikrivanje okusa.

Mesa iz hladilnika niti nisem posebej izpostavljal, ker je bilo že prej napisano.....pa itak velja za vse kar se peče one way or another. Glede vode in pokrova je pa to postopek s katerim v najkrajšem času dosežeš topljenje sira in tako ohranjaš nivo pečenosti mesa. Pri njih dveh ob zunanji temperaturi pod 10ºC to itak ni šlo-že zarad tega bi rabila pokrov. Sej upam, de vemo o čem govorim.....to je lahko tud stara konzerva, toliko da se pokrije hamburger. Ne mislim pokrova za celo plato.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Meni se zdi trapasto, da po natančnem seciranju postopka priprave izdelka ugotavljaš končni okus. To je isto, kot da bi ocenjevalci gostiln viseli kuharjem za vrat. Ali pa kot da bi slikarju moril, kako se je začičkal med slikanjem platna. Če si že primerjal dva hamburgerja, bi moral tudi v Bunkerju iti delat družbo kuharju.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Keber.....gre samo za to, da ker sem pač videl pripravo(saj gre za štant.....) je bilo možno ugotoviti zakaj stvar ni takšna kot bi lahko bila. Vsej reklami navkljub, žalost....Drugače bi pa napisal da je hamburger za en ku....!!
Za bunker lahko tudi zapišem, da gre skoraj gotovo za prefabricirano polpeto je pa prefabricirana tako, da omogoča končni rezultat nekje v merah. Uporabljajo verjetno dober trik, da meso medtem ko leze iz mašine samo oblikujejo v dolg svaljek zavit v folijo(brez stiskanja in gnetenja mesa....) in potem to delno zamrznjeno hitro režejo na polpete. Vsekakor ni stisnjeno in speštano v modelu, ker ma tako fino lahko teksturo, da se še vidi posamezne "špagete " od flajš mašine, če jo razdrobiš.
Ne me narobe razumet, to so samo neke smernice, ki bi se jih po mojem z lahkoto držali. Enako, kot da so testenine al dente, da je pizza, taka kot mora bit, da je domača salama taka, kot mora bit.....sej ni kej velik za razlagat. Te stvari niso znanost, so pa prevečkrat nespoštovane - sploh pri nas. Žal.
 
Nazadnje urejeno:

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
J. ga picajzl gor ali dol, je bila vsaj kritika z argumenti! Dons vsak sam napiše ni ok, lahko bi bilo boljš.

Kaj pa ni ok? In kaj naj popravijo?
zmaga.gif