Ce imas cele, potem olje ni tako pekoce ? Jaz imam olje zato, da je pekoce - dodam eno kavno zlicko recimo na riz, pa pece posteno, brez da bi spremenil okus. Pekoce postane samo, ce se kapsaicin ekstrahira, to se pa zgodi najboljse ce celice, kjer se nahaja, pocijo in ce je v primernem mediju (olje = dobro, voda != dobro, ker je ocitno lepse topen v nepolarnem). Celice najlepse pocijo, ce imas zadevo cimbolj zdrobljeno (denimo susen in fino strt v moznarju ali drobno nasekljan svez chili) in obenem na dovolj visoki temperaturi, da se vsebina napihne in popoka. Obenem temperatura ne sme biti previsoka, ker sicer kapsaicin ocitno hlapi - probaj kdaj kuhati s strtimi chiliji na vrocem olju, takoj imas polne oci in nos in se davis in kihas kot zmesan, ce jih vdihnes preden napa potegne stran
Ce bi zelel imeti cele chilije, potem jih ne bi tlacil v olje, ampak v kis (vlozeni, kot kumarice). Potem ni pekoc medij, v katerem se nahajajo, ampak ostanejo cimbolj taki, kot ce bi bili svezi.
Ce bi zelel imeti cele chilije, potem jih ne bi tlacil v olje, ampak v kis (vlozeni, kot kumarice). Potem ni pekoc medij, v katerem se nahajajo, ampak ostanejo cimbolj taki, kot ce bi bili svezi.