Habanero feferoni

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce imas cele, potem olje ni tako pekoce ? Jaz imam olje zato, da je pekoce - dodam eno kavno zlicko recimo na riz, pa pece posteno, brez da bi spremenil okus. Pekoce postane samo, ce se kapsaicin ekstrahira, to se pa zgodi najboljse ce celice, kjer se nahaja, pocijo in ce je v primernem mediju (olje = dobro, voda != dobro, ker je ocitno lepse topen v nepolarnem). Celice najlepse pocijo, ce imas zadevo cimbolj zdrobljeno (denimo susen in fino strt v moznarju ali drobno nasekljan svez chili) in obenem na dovolj visoki temperaturi, da se vsebina napihne in popoka. Obenem temperatura ne sme biti previsoka, ker sicer kapsaicin ocitno hlapi - probaj kdaj kuhati s strtimi chiliji na vrocem olju, takoj imas polne oci in nos in se davis in kihas kot zmesan, ce jih vdihnes preden napa potegne stran
smile-1.gif

Ce bi zelel imeti cele chilije, potem jih ne bi tlacil v olje, ampak v kis (vlozeni, kot kumarice). Potem ni pekoc medij, v katerem se nahajajo, ampak ostanejo cimbolj taki, kot ce bi bili svezi.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ne, olje potem ni tako pekoče! Mi je pa všeč, da so celi in pekoči, jih lepo počasi režem ob kakšnem narezku. Tudi sam okus mi je dober, nekaj posebnega, ker je v olivnem olju, čeprav je res, da je klasično v kisu tudi sigurno super. Za prvič bi poskusil več različnih načinov, da bi videl, kaj mi bo najbolj všeč. Imaš ti kakšne konkretne recepte?

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Moji še niso zreli, čakam, da se obarvajo "orange".
Posadil sem še semena nekega rdečega habanera iz trgovine, samo se mi zdi, da bolj v širino raste kot v višino.
smile-1.gif

Lahko bi malo pozneje menjali semena, jaz bom imel sicer samo orange ...
1271247-orangeh.jpg

Priponke

• 1271247-orangeh.jpg
    1271247-orangeh.jpg
    65,3 KB · Ogledi: 397

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Tole ja pa moj pridelek:
Bolivian rainbow
Naga jolokia
As chili
Mirasol

Ker pa sem zmešal listke dopuščam možnost napak... Ne vem, kateri je habanero orange, siguren pa sem, kateri je Naga jolokia!

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Če boš imel Nage kakega odveč, se priporočam ... a pa si jih že jedel?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Moje neidentificirane (domnevno bird's eye) lahko zainteresirani brez problema dobite, samo povejte prej, da ostane kaksna papricica vec za seme (sicer bi samo ena). Izgledajo se najbolj podobni tem:

Pecejo korektno, nimam pa nobene reference za primerjavo.

Prvi so dozoreli kaksen mesec ali mesec in pol nazaj, ostali dozorevajo sproti, nekaj je tudi se cvetja na dveh rastlinicah, ki sta bili posejani nekoliko kasneje.Ce se bo ogrelo, racunam, da jih bom obiral tja v oktober
evil.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik dTi pravi:
Če boš imel Nage kakega odveč, se priporočam ... a pa si jih že jedel?
Sem že probal, ampak se mi ni zdelo nič posebnega, res pa je, da je bilo to že kar nekaj časa nazaj in da zgleda še niso bili dovolj zreli! Sem pa včeraj probal tega zadnjega s slike in, hudiča, ustnic sploh čutil nisem, zašvical pa kot konj... Moja pa, a ti je treba tega!!!???
rolleyes-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
a ni oni rainbow običajno bolj pisan, ti maš samo vijolčne, al sem kaj zamešal.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
eno vprašanje še za znalce, imam habanero red (ali je to isto kot red savina???). Ker sem bilko dobil pozno,je zdaj te dni pognal prvi cvet.. Bilka je zunaj na vrtu, kdaj bom utrgal prvi čili?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Dokler bo samo en cvet ne boš še nič obiral!
evil.gif

Če bo vreme OK oz. si kje na primorskem potem lahko do septembra kaj pričakuješ, drugače pa žal drugo leto ponovno!
grin1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
predlagaš da ga grem kar zdaj ven cuknit? pravim da je začel cvetet, pa me zanima timeline.

hvala ze neuporaben odgovor..čeprav, mogoče bi se jutri preselil v koper (luko)...tam bo plac počas.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Zaj cveti, čez par dni bo cvet odpadel in bo začel rasti plod.To pa traja tut 1 mesec +- , odvisno od sorte, velikost ploda... Še letos boš lahko probal letino
wink-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Lepo ti je napisal, da od enega cveta ne bo nic (ponavadi se prasniki in pestici ne razvijejo ob istem casu). Ko pa bo oprasen, pa traja res kaksen mesec, da zraste in dozori (ce je dovolj sonca), torej je september cisto realen.

Vzemi vatirano palcko in se igraj cebelico, ce hoces imeti kar najvec preden bo konec sezone - jaz jih obiram tja v oktober, ce je soncno, ceprav zna biti da je potrebno premakniti noter za okensko sipo, kjer je najbolj toplo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
predlagaš da ga grem kar zdaj ven cuknit? pravim da je začel cvetet, pa me zanima timeline.

hvala ze neuporaben odgovor..čeprav, mogoče bi se jutri preselil v koper (luko)...tam bo plac počas.

Ah .. napisal si en cvet, če je samo en pomeni da cela rastlina še ni v fazi cvetenja in od prvega cveta (če je ta posamazen) ni nič. Paprike cvetijo od 7-10 dni potem cvet odpade, če je oprašen se začne razvijati plod (to takoj vidiš, če ni oprašen itak v roku enega tedna cel pecelj odpade).

Rast ploda je odvisna od vrste, je pa močno pogojena s soncem in temperaturo (čimveč), vlago (ponavadi čimveč, ampak ne preveč). Za neko srednjo reč rabiš cca. en mesec da se razvije, potem pa še odvino koliko časa zori (lahko tudi 2-3 tedne, sploh te pekoče če želiš dobiti največ iz njih).

In vreme kot je trenutno tem rastlinam ne paše čisto nič, če bo tako vreme še cel mesec paprike težko da bodo uspevale! Septembra pa se že začne naravno skrajševati dan in hitro ni od rasti nič več.

Skratka če bo sreča boš imel pridelek septembra, srečo lahko pospešiš tako da jih daš v "toplo gredo" oz. jim doziraš čimveč sonca. Pa veliko sreče!
zmaga.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
hvala za izčrpne odgovore, bomo čakali, če ne pa gredo v rastljinjak

utiševalec zdaj pa me zanima, če ti tako vse to znaš, ali si zdaj priočnike šel iskat... okej v grobem mi to tudi jasno, ampak si pa detajlen...
še slikca
smile-1.gif

253376_2154802543223_1041234622_2439185_5177053_n.jpg

Nazadnje urejeno:

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Letos je res bogo vreme za eksotične feferone.Poleg moje grede pa so pekoči standard zeleni feferoni bli že prvič pobrani
cry12bpy.gif
.. Rdeč je habanero(rumeni) 250k skovilov, črn in vsi ostali pa so cayenne red long slim 35k skovilov.

Slikano pred mescem pa pol:
new001n.jpg

Slikano danes( je blo tolko plevela, da sem jih kar izkopal, preštihal, spucal in ponovno posadil, bolj skupaj. Če bo treba kaj pokrivat, bo majn dela heheh):
img0177rl.jpg