Habanero feferoni

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Madonca, če jih dam junija na vrt, bo menda ja do septembra kaj ratalo!
cool-1.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Hooger ti je ze nekaj napisal na to temo, jaz ti bom pa se svojo izkusnjo:

Chiliji so zadeve, ki rasejo v vrocem podnebju. Tega v Sloveniji ni (s pogojno izjemo Prekmurja, kadar imamo vroce poletje). Enostavmo tega ni, ali te hladijo Alpe, ali vse kamor se reke iz Alp stecejo, ali te hladi morje, ali pa Gorski Kotar. Kakor smo en majhen cmar, se ravno vse nabere tukaj - imam pa zaradi tega tudi prednosti
evil.gif


Ce bos vse zabrisal na vrt, te bo vreme nategnilo podolgem in pocez, ker je tipicno v nasih poletjih po 3-4 tedne zelo mrzlega vremena. To zadnjih 10+ let najraje pride konec junija oziroma v prvi polovici julija, in takrat chiliji ravno cvetijo, torej ti vse unici imas jalove cvetove). Ce imas moznost, nahecaj mamo/babico/teto, da letos ne bi imela pelargonij na oknu in naj raje tebi da tista tri korita. Vsadi zadeve vanje in ko bo mrzlo, jih das spet noter za okensko steklo (= vec toplote), hkrati se pa lahko gres sam cebelico z eno bebi-palcko (= "za usesa").

Isci cimbolj vroct klimat za svoje paprike, obenem pa ne pozabi na vodo - ce te ni dovolj, ne bo plodov. Ce ni plodov, je ves tvoj trud zaman. S pravim razmerjem izgleda grmicek kot da bi bil z okras (mimogrede: pri nas gojimo ene okrasne habanero-wannabeje, ki sicer nekaj malega pecejo, a to je pac kot kaksen jalapeno - za tiste, ki imajo radi okus na papriko, ne marajo pa prav prevec pekocega okusa), torej na njem bo mnozica papricic, od katerih je vsaka "raketa". Ce bos naredil v redu, bos obiral od sredine ali konja junija, pa vse v september oziroma zacetek oktobra, ce bo lepo vreme.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Hooger ti je ze nekaj napisal na to temo, jaz ti bom pa se svojo izkusnjo:

Chiliji so zadeve, ki rasejo v vrocem podnebju. Tega v Sloveniji ni (s pogojno izjemo Prekmurja, kadar imamo vroce poletje). Enostavmo tega ni, ali te hladijo Alpe, ali vse kamor se reke iz Alp stecejo, ali te hladi morje, ali pa Gorski Kotar. Kakor smo en majhen cmar, se ravno vse nabere tukaj - imam pa zaradi tega tudi prednosti
evil.gif


Ce bos vse zabrisal na vrt, te bo vreme nategnilo podolgem in pocez, ker je tipicno v nasih poletjih po 3-4 tedne zelo mrzlega vremena. To zadnjih 10+ let najraje pride konec junija oziroma v prvi polovici julija, in takrat chiliji ravno cvetijo, torej ti vse unici imas jalove cvetove). Ce imas moznost, nahecaj mamo/babico/teto, da letos ne bi imela pelargonij na oknu in naj raje tebi da tista tri korita. Vsadi zadeve vanje in ko bo mrzlo, jih das spet noter za okensko steklo (= vec toplote), hkrati se pa lahko gres sam cebelico z eno bebi-palcko (= "za usesa").

Isci cimbolj vroct klimat za svoje paprike, obenem pa ne pozabi na vodo - ce te ni dovolj, ne bo plodov. Ce ni plodov, je ves tvoj trud zaman. S pravim razmerjem izgleda grmicek kot da bi bil z okras (mimogrede: pri nas gojimo ene okrasne habanero-wannabeje, ki sicer nekaj malega pecejo, a to je pac kot kaksen jalapeno - za tiste, ki imajo radi okus na papriko, ne marajo pa prav prevec pekocega okusa), torej na njem bo mnozica papricic, od katerih je vsaka "raketa". Ce bos naredil v redu, bos obiral od sredine ali konja junija, pa vse v september oziroma zacetek oktobra, ce bo lepo vreme.
Tele papričice, ki si na koncu napisal, so najbrž As chili? Drugače pa, kakor sem razumel, so moji čiliji večji, tako da jih ne morem dati v korita in na okensko polico! Sicer pa bom videl, kako bo, zaenkrat izgleda kar ok!
zmaga.gif
 

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Šotni lončki in tablete so ena in ista stvar!
Sotni loncki

Sotne tablete

Niso ista stvar. Tablete so definitivno bolj enostavne, pa tudi primernejse za kaljenje IMO, ker so precej bolj rahle od zemlje, ki lahko hitro postane precej zbita, v kolikor ne uporabljamo dovolj kvalitetne - porozne.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

No koncno sem probal kaj bolj mocnega kot tabasco. Torej probal sem mleto jolokio ki naj bi mela 1M scovilov, je sicer res da se ti kr zakasla od tega in je full mocno, ampak po drugi strani mam pa filing da me tabasco isto reze, ni pac cutit razlike med 2500 in 1M scovilov no, kar se mi je tudi zdelo da bo tko ker drgac racunica v taki razliki ne pride skozi.

Aja model jih goji in dela te stvari vec kot 10 let ves navdusen, tko da dvomim da ni mel prave robe.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Vzemi eno zrelo papricico in jo zgrizi (s peskami vred). Ce je to enako kot tabasco, sem jaz ata smrk.
 

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.466
1.924
113
Se strinjam. Sam bi izkušnje z Jolokijo še najlažje primerjal s tem da bi si natlačil žiletke v gofljo in jih poskušal spravit dol. Sicer tega še nisem počel, ampak kaj drgač ne more bit. Pri tabasku ni tak.
 

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.986
17
38
Bled
Glede na to, da se na njem še vidi ostanke cvetov, je tole še prezgodaj. Če si jih posadil marca ali aprila jih boš obiral avgusta ali septembra.



tole bo zrelo čez 2 meseca
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Car, katera vrsta je to? Daj prišparaj mi ene par semen, lepo prosim.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Vzemi eno zrelo papricico in jo zgrizi (s peskami vred). Ce je to enako kot tabasco, sem jaz ata smrk.

Se strinjam, jest sem pac probal mleto, vrjamem pa da je sveza zadeva hujsa, zarad tekocin v njej
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz mislim, da si ti slucajno dobil manj pekoci del. Tudi suha in zdrobljena bi morala mocno peci, ce je bila obrana normalno.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Naj malo obudim temo...
Prihaja čas žetve in seveda imam glede na to, da jih gojim prvo leto, težave s tem, da vem, kdaj bodo zreli... Druga težava pa je, da bi jih rad vložil v oljno olje, pa nisem siguren kako. Prijatelj oz. znanec, s katerim pa sva bila zmenjena, da mi bo vse to razložil, pa je včeraj umrl....
frown-1.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Moji so zreli takrat, ko se zacnejo malo susiti okrog peclja, torej da se ne drzijo vec tako trdovratno rastline. Seveda so takrat tudi najlepse rdece barve
evil.gif


Pri nas ni bilo olivno olje in ni slo v pecico, ampak se je ekstrahiralo na stedilniku, princip je pa najbrz isti - zdrobljeni v olje, olje vroce oz. toplo (ne toljko, da bi se kadilo ven
cool-1.gif
), olje se obarva precej rjavordece (kot bolj tekoc med), potem pa drobir precedis stran ce te moti, ali pa pustis, da se usede na dno. Ce peske prej zdrobis, bo olje bolj pekoce.

Sozalje za znanca
frown-1.gif