Habanero feferoni

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Jest teglce že nekaj časa premikam ponoči v stanovanje, čez dan pa jih še sončim. Tisto revščino ki jo imam pa v zemlji na vrtu pa pustim zaenkrat še pri miru - nekaj jalapenov se mi barva v rdeče, pa tut par Cayennov in Cayennov F1 se mi je obarvalo.

Ko bo spet napovedan dež za par dni ali pa drastičen padec temperature, bom pa plodove obral, in za hec pripravil kak grmiček za prezimovanje.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Ko bojo temperature preveč padle, iztrgaj komplet rastlino iz zemlje in jo obesi kje v hiši in bojo plodovi še malo zoreli!

Sem vzel več teh košaric čilijev in se že sušijo za olje in semena. Sem pa enga oranžnega habanerota včeraj pohrustal in peče za pop... Je le 10x močnejši kot cayenne sorta, na katero sem po malem že navajen. Jolokie pa nisem videl v nobeni košarici...

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Mnja, sem bil v Hoferju in upal na Jolokio, pa nisem imel sreče. Nič hudega, vseeno sem vzel 4 druge pakete. Zdej pa sem v dilemi katere sorte so notri. Ok, v eni košarici (predvidevam) so habaneroti, zraven so zeleni jalapenoti. V spodnjih košaricah pa sta dva Peppinota, nimam pa pojma kaj naj bi bil un majhen rdeč čili, kaj so uni štirje zraven? Furilla? Fireflame?

Enaka dilema je pri oranžnih čilijih. Gre za Onangeflame ali Starflame?

Kakorkoli - namen jih imam danes popoldan vložiti v kis za vlaganje. Kak preverjen recept bi mi prav prišel.

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.588
8
38
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
imajo, ali pa so vsaj imeli pred par dnevi neko podobno košarico z različnimi sortami feferonov v leclercu

samo da stane skoraj 4€, v hoferju pa 1,69€

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
cen v leclercu nisem gledal.
@Fonzi
oranžen je verjetno bulgarian carrot
rumen zna biti sarit gat
rdeč pa Friggitello

sevda, pa je lahko tudi tisto kar ti misliš, da je
težava je ve tem, da so si marsikatere sorte zelo podobne , da marsikdo kaj tudi napačno poimenuje in da ima en fefeon dostikrat več imen. sort je pa na stotine če ne več
za vlaganje v kis, pa jih jaz narežem na kolobaræke, dam v kozarec in prelijem z vrelim jabolčnim kisom

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik TMJ pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
imajo, ali pa so vsaj imeli pred par dnevi neko podobno košarico z različnimi sortami feferonov v leclercu

samo da stane skoraj 4€, v hoferju pa 1,69€

V hoferju je 1.29 eur
wink-1.gif

Oranžni je orangeflame, rumen pa starflame. Saj pride letak s sortami poleg...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
tisti list je bolj tak-tak
poglej na prejšno stran. zraven je recimo rumen habanero ali pa rumeni scotch bonnet. in ja v nekaterih paketih so bili rumeni scotch bonnet-i

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Eh. Zakaj bi avstrijci, ki gojijo določene sorte, dali na list ali v košarico tiste, ki jih sploh nimajo?! Pri habanero lepo piše, da lahko pride v različnih barvah in imam doma vse tri najbolj razširjene, torej rumene, oranžne in rdeče
wink-1.gif
Scotch bonnet pa je malo drugačne oblike sicer pa je res precej podoben.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
točno take drugačne oblike so bili....

nisem jasnovide. kaj vem kaj jodlarji delajo
2090702-aaa.jpg

Priponke

• 2090702-aaa.jpg
    2090702-aaa.jpg
    92,6 KB · Ogledi: 320
Nazadnje urejeno:

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Saj v škatli je seznam sort, ki jih pakirajo, ampak so si med seboj tako zelo zelo podobni, da ne morem ločit.
Kakorkoli - un ta oranžn je precej močan.

So pa vsi že v olju oz. kisu

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
tisti seznam je bolj tak-tak. lahko je za orientacijo ni pa 100%. Vsebina v paketu po jakosti ustreza tistemu, kaj je na seznamu.
lahko pa tudi kakšno sorto zamenjajo z drugo ( in tudi jo ) ker ni med njimi bistvene razlike.
že iz istega grma imajo plodovi dostikrat različno "jakost "
če nič drugega je malo za popestritev in za izvor dodatnih semen

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Lahko kdo pomaga prepozati te 3 sorte?

Rjavi so verjetno Chocolate Habanero - so najbolj pekoči izmed teh 3 sort na sliki - me je dobesedno paraliziral - za 5 min so mi odpovedale noge
smile-1.gif

Oranžen je zelo blag, rdeč nekje srednje pekoč.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
ta temni so habanero čokolada, rdeč je verjetno rdeči habanero , oranžnega pa nekak ne prepoznam
habanero čokolada, bi naj bil nekoliko močnejši od rdečih in oranžnih habanerotov. Meni se sicer vsi zdijo približno enako močni.

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Poizkusil sem že mourugo skorpijon
wink-1.gif
in razne druge "domače" feferone in po mojem okusu so mi tile čokoladni habaneroti bili najbolj všeč.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
ja. imajo nek specifičen vonj in okus. imam doma ene tri grme
smile-1.gif

pa preden greš do zobozdravnika enega prežvečiš. vsaj pol ure nič ne čutiš
wink-1.gif

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Ok, torej naj bi bil oranžen bulgarian carrot. No, pa smo vsaj nekaj razvozljali. Moram pa dodati pripombo, da Jalapenoti niso imeli niti pol skovilove enote - kot bi jedel navadno papriko, vam povem. Čisto nič pekočosti ni v njih, med tem ko mi Jalapeni iz Pippovih semen na vrtu resetirajo razum za kakih 10 minut.

Hvala za pomoč.

EDIT: Hibrid naj bi bila sorta mešančkov? Je to enako kot F1, F2...?

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
nekak tak ja.
kar se jalapenotov tiče se popolnoma strinjam. verjetno nimajo pravih pogojev, ali pa je to nek XY hibrid
moji doma so bili pol tanjši in hudi nekaj manj kot cayenne

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Jalapeno ful varira. Vsaj pri meni (Pippova semena). Od nič do pekočega... na istem grmu.
Če pozno poberem (da ima črtice gor) so bolj pekoči.

Bulg. carrot je pa njami. Zadeva ima aromo. Pa všeč mi je, da je "vroč" in ne "pekoč".
Na žalost je moj grm precej škrt (do sedaj samo cca 10 zrelih plodov).