Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Živjoo...do kdaj se lahko pusti rastlines še nedozorjenimi plodovi zunaj? Na netu sem prebral, da do prve zmrzali oz. da jih lahko s koreninami izpuliš in obesiš npr. v klet in počasi še nekako dozorijo? Imam nekaj rastlin, ki še celo nekaj cvetijo in delajo nove plodove pa se bojim, da bo itak bolj noč od nič.....a se da potem kaj rešit vkolikor bodo plodovi že gor?
Tole drži, kar lahko potrdim iz prve roke. Lani je mojo letino mirasolov doletela predčasna zmrzal, ko je bilo gor še ogrooooomno nedozorelih plodov. Zadevce sem imel na dveh lokacijah, na vsaki kakšnih 8 rastlin polnih zelenih mirasolov. Kar je bilo rdečega sem tako pobiral sproti. Ob prvi zmrzali na lokaciji 1 nisem naredil ničesar. Po nekaj dneh so vsi listi odpadli. Mutter je šla zadevo reševat na tak način da je pač pobrala vse preostale zelene plodove, ki bi drugače itak pocrkali ter vse skupaj vložila v kis, kot je že leta navajena vlagat papriko ali pa kumare. Rezulat je bilo kakšnih 8 kozarcev svinjsko pekočega kisa
Bolj zanimivo je bilo na drugi lokaciji. Tam je od punce foter namreč večer pred zmrzaljo kratkomalo posekal vse rastline (niti jih ni pulil s koreninami vred), ter jih obesil v kurilnico pod strop. Dnevne svetlobe tam ni kaj preveč, je pa bil čez zimo dokaj topel in suh zrak, zaradi kurjenja. Rezultat je bilo zelo počasno zorjenje in sušenje vseh zelenih plodov ki so bili še na rastlinah. Vse skupaj sem pustil viset tam mislim da kar do pomladi in takrat je prav pasala sveža bera posušenih mirasolčkov. Pobarvali so se vsi do zadnjega. Kar sem opazil je, da niso bili ravno konsistentno pekoči. Nekateri so pekli ful, nekateri skoraj nič. Ampak za narediti svežo zalogo pekočega olja so bili več kot super. Skratka zadeva deluje in to je pomoje najmanj kar lahko narediš ko začne groziti zmrzal.