Habanero feferoni

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Še zeleni sweet and hot imajo semena po celi dolžini, ko pa postanejo rdeči, pa nimajo niti komada.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Danes sem "moral" probat Nogo Morich. Dolžina in širina ploda je bila že kar prava, barva pa nikakor ne, bil je še bolj "mlečen".
Pojedel sem ga v štirih grižljajih. Prvega še dokaj normalno, drugega že precej ognjeno, zadnja dva pa s tetrapakom mleka v roki
bonk.gif

Ker sem trmast, sem vztrajal do konca. Takoj sem se spomnil na tistega Hrvata z Naga Jolokio, ki je omenjal milijon žarečih iglic v ustih. Mislim, da imam že čili, ki ga bo (popolnoma zrelega, seveda) pogoltnil vaški nabijač.
evil.gif

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Moji jih imajo... Ko bodo spet rdeči, ga bom poslikal.

Možno je, da dlje kot čakaš, manj jih je. Iz treh plodov nisem dobil niti en komad semena.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
meni se je jalapeno začel barvat rdeče

habanerotu se je pa čez vikend spet zmešalo, tako da imata vsak po slabih 10 plodov gor

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
ja, semena se stopijo
bonk.gif

Glavca....ko je čili še zelen, so semena po celi dolžini....Ko postane rdeč, semen ni. Kaj nejasnega ?
Ja. Kaj se zgodi s semeni? Izparijo?

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Mogoce pa je to kaksna sorta, ki je ne poznamo

Ej, nepalcki so umrli
frown-1.gif
Naga pa se kar rastejo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Možno. Oziroma nič nenavadnega.
Razlagi sta dve (pa sorte ne poznam, pravzaprav ne poznam nobenega čilija, ker se ne grem teh vaj; pa imam rad bolj začinjene stvari, ampak kar je preveč je preveč ...). Ali gre za hibrid, ki ima težave s plodnostjo - torej starševski liniiji sta normalno plodni, potomec pa ima sicer željene lastnosti, tekom razvoja pa seme propade (in to ni bilo načrtovano). Ali gre za sorto, ki ima vgrajen gen "terminator", ki v določeni fazi razvoja semena ustavi razvoj in seme propade.

Drugače pa je splošno načelo v semenarjenju, da se počaka da plod normalno(naravno) dozori, saj le to omogoča popolen razvoj semena in s tem optimalno kalivost. K dobri kalivosti prispeva seveda tudi sušenje semena (na tam okrog 10 % oziroma do zračne vlažnosti), seveda ne s pomočjo previsokih temperatur; in potem ustrezno shranjevanje v suhem, zračnem in po možnosti temnem prostoru (pozabite na plastične vrečke ...)

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Evo ga, tole je Sweet and Hot v prerezu, ko je še zelen. Ko postane rdeč, ni niti enega tega semena.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
kako pa tale prerezan dozori?
evil.gif

drugače pa, ce so vsi takšni potem zagotovo so noter semena, ampak ne vem zgnita itd..izginit pač ne morejo.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Sorta Red cayenne, okoli 50k skovilov. Na bilkah se mi niso hoteli obarvat oz. bi jih moral še pustit, pa sem se odločo, da jih potrgam in posušim in naredim plac za nove
smile-1.gif
Bom prilimal sliko, ko bodo rdeči.

Računam, da jih bom imel letos vseskupaj 3x toliko, morda malo več.

5 dni kasneje:

Pa na eni bilki, se je tavečji feferon že skoraj povsem obarval.2 tamladi bilki pa sta noro zrastli in pognali
smile-1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

Evo, pa sem na brzino uspel poslikat nekaj sadik čilijev...

Chili Fish

Rocoto oz. t.i. drevesni čili

Plodovi so še zeleni, zato bo preizkušanje še nekaj časa počakalo....

Sweet & Hot

Moji Sweet&Hot imajo lepo število semen....

@Navi_Boy
Pri meni imajo vsi normalno semena, tako zeleni kot zreli rdeči... Ne razumem, kako jih tvoji nimajo.
confused-1.gif

Če jih ne boš imel, ti jih pa jaz pošljem za naslednjo sezono.
zmaga.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kot rečeno, ne poznam sort. Ampak v temle primeru je edino kar mi pade na pamet to, da eden od vaju nima sorte za katero misli da jo ima.
Ali pa je Navijeva sorta razvila sposobnost samooplodnje (ki je redko uspešna v naravi, v smislu potomcev).

Zanimivo bi bilo primerjati vajini rastlini in plodove ...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Najverjetneje njemu oz. njegovim sadikam manjka kateri od mikroelementov (hranil), od katerega je odvisen razvoj ploda.
Ker nisem nek biolog oz. agronom, je tudi to le logično ugibanje. Nastavki semen so, kasneje pa se ne razvijejo v zrela semena.
Podobno je bilo pri nekaterih paradižnikih, ki jih imam doma... Pri prvem zrelem paradižniku določene sorte sem hotel pobrat semena, pa jih ni bilo. Sem pa jih pred nedavnim pobral iz paradižnika iz iste sadike. Je pa res, da sem vmes nekajkrat pognojil vse rastline - tako foliarno kot z zalivanjem.

Ne vem, morda je res to krivo. V glavnem, če je okus tapravi, ni panike, če ni semen. Jih bo pa dobil od mene ali kogarkoli drugega.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Možno, čeprav malo verjetno. Če bi manjkalo hranil, potem tudi plodovi (oziroma cela rastlina) ne bi bili "normalni". Rastlina namreč naredi vse, da preskrbi seme, tudi na račun drugih delov rastline. Jaz pa ne poznam elementa/hranila, ki bi ga seme potrebovalo, ostala rastlina pa ne ...
To da nastavki za seme so, potem pa popolnoma izginejo lahko pomeni tudi to, da je šlo pri oplodnji nekaj narobe. Oplodnja je sprožila razvoj plodu, spolne celice pa so propadle. Hja, tudi jaz samo ugibam. Vsekakor bi bilo zanimivo priti zadevi do dna.

Bi pa priporočal pazljivost pri semenarjenju pri tistih, ki imate več sort, ki cvetijo istočasno in niso samooplodne. Potomstvo bo skrižano.