Gume pri novem avtu

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
A obstaja kakšen predpis, kakšne gume ti mora prodajalec dat na nov avto? Če ga kupim npr. jutri, a mi prodajalec mora dat zimske ali ne?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Nope. Lahko ti da avto z letnimi gumami in brez rezervnih žarnic ter prve pomoči, dokler je vse drugo tehnično izpravno.

Ogo

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Letne gume vedno.
Zimske gume / verige so tvoja odgovornost,tako kot je registracija, gorivo,vinjeta,...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vidiš, tukaj je neumnost. Prodajalec jamči, da prodaja avtomobil, ki je homoligiran, pripravljen za slovensko tržišče. Iz tega, bi moral prodajalec dati na avtomobil zimske gume pozimi in letne poleti. Enako je s pripadajočo obvezno opremo.
Ampak tega pri nas ni.....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Vidiš, tukaj je neumnost. Prodajalec jamči, da prodaja avtomobil, ki je homoligiran, pripravljen za slovensko tržišče. Iz tega, bi moral prodajalec dati na avtomobil zimske gume pozimi in letne poleti. Enako je s pripadajočo obvezno opremo.

Potem odpadejo razne reklame v stilu ... alu platišča 18 col gratis!
rolleyes-1.gif
Kapiraš? Avto se prodaja tako da se ga proda s čimveč odvečne opreme in če lahko stranko "nategneš" da kupi 18 col alu platišča za 1000EUR več kot 16 col jeklena (.. ki jih itak mora kupiti pozimi), je to uspeh.

Sicer pa se gume montira v tovarni in malce čudno bi bilo, da bi vse avte iz tovarne v slovenijo poslali z zimsimi gumami!
17758-icon_confused.gif
In itak, ko se avto naredi se ga ODPELJE s tekočega traku na eno parkirišče (poleti), potem čaka na ladjo (jesen) in potem pride v Koper (pozna jesen) .. in potem vprašanje kdaj ga prodajo (pozimi ali pa poleti).

Seveda nihče ne brani da ob nakupu novega avta pozimi kupiš še DODATEN komplet zimskih gum, to ti celo sami ponudijo. In avto ob primopredaji seveda LAHKO odpelješ potem tudi z zimskimi gumami.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
v zimskem času MORA avto imeti ali zimske gume, ali letne s ketnami. To je dejstvo. Hipotetično; kupim avto pozimi in takoj, ko zapeljem na cesto me ustavi policaj. Imam samo letne gume( original namontirane v fabriki). Kdo je v prekršku?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:

Stranka je v prekršku če odpelje neregistriran avto, če gre brez vinjete na AC , če gre .... zakaj za hudica more zdej to prodajalec skrbeti? A piše v ceniku zimska guma? Avto pride z letnimi in to je to. Pa ne govori neumnosti, da avto ni homologiran, vozilo je homologirano za SLO trg, če je pa neustrezno za na cesto, je pa to skrb lastnika vozila in ne prodajalca.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
v zimskem času MORA avto imeti ali zimske gume, ali letne s ketnami. To je dejstvo. Hipotetično; kupim avto pozimi in takoj, ko zapeljem na cesto me ustavi policaj. Imam samo letne gume( original namontirane v fabriki). Kdo je v prekršku?
.

Ti, ker nisi kupil zimskih gum ali pa verig tako kot ostali udeleženci v prometu. Sicer pa na Primorskem recimo niso obvezne zimske gume.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:

Ti. Avto lahko zapelješ pred salon in mu v prtljažnik daš pripadajoče verige. Konec težav.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
.

Ti, ker nisi kupil zimskih gum ali pa verig tako kot ostali udeleženci v prometu. Sicer pa na Primorskem recimo niso obvezne zimske gume.

A drugje so obvezne ???

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Dej se zatikat tle v mišji kur... , avto je z letnimi, ce hoces ga odpelji v garažo do 15. Marca ali pa mu natakni zimske gume oziroma verige. Lahko se pa vozis z letnimi tam kjer zakon dopusca oziroma lahko se vozis povsod z letnimi dokler te policaj ne zahakla oziroma odletis s ceste.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Zakon dopušča, da se lajhko vozimo z letnimi gumami z min. 3 mm profila. To velja za celo Slovenijo, seveda je potrebno imeti še ustrezne verige. Seveda je pa je povsem drugo vprašanje primernosti v zimskih razmerah ko je zasneženo.

Pa ne pisat neumnosti, kot prodajalec bi to MORAL vedeti.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:

Ti. Avto lahko zapelješ pred salon in mu v prtljažnik daš pripadajoče verige. Konec težav.

Tocno tak. Da ti verige za 15 EUR in si ispraven........prej nekje pa te nategne pri neki opremi za 100 EUR pa sta si glih.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Pa kaj si
stupid-1.gif
al kaj?

Jaz točno vem kaj je potrebno, žal pa ljudje ne vedo kaj je potrebno oz. mislijo da bomo drugi razmisljali namestno njih.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:

Tocno tak. Da ti verige za 15 EUR in si izpraven........prej nekje pa te nategne pri neki opremi za 100 EUR pa sta si glih.

Brez zamere
zmaga.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.406
2.474
113
SV SLO
Samo letos je zakon o uporabi zimskih gum res pravi. obvezne zimske gume temperature zraka pa krepko čez 10 stopinj cezija.

Slovenci pa smo res pravi še zimo bi radi uzakonili, ali pa drugače bo zdaj kdo poslal kazen zimi ker zamuja.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.144
667
113
ej bolše tkle kot pa kot majo severni sosedi, da samo ob sneženju mora biti zimska oprema. zakaj?
zato ker slovenčki bi šparali in bi se nonstop furali z letnimi, ko bi pa padlo par centi snega bi pa vse obstalo. tk kot je blo v začetku novembra. za cca. 5km sem nucal 1h ker se kre.teni za.biti spravijo furat zjutraj na šiht po 10centi snega na cesti z letnimi gumami. sory za izraze sam me pa tako razpizdi. cel tedn prej so sneg napovedovali pa folk pameten kao nič ne bo oni pa z letnimi. hepani. za take bi blo bolše da bi čez celo leto blo uzakonjeno zimske gume! mi je pritisk dvignalo že ob pol sedmih vjutro.