Grajena vs. montažna hiša

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sam imam zidano, delal sam kar se je dalo, kar se ni sem pač najel zidarje/tlakarje/itd. Cen ne bom primerjal, ker se z montažno nisem bavil, sem pa z mojim delom zadevo naredil ceneje. Moje mnenje je takšno - če se mudi, je montažna plus. Če se sam ne misliš/nočeš/nimaš časa kakorkoli angažirat pri gradnji, je montažna plus. Če misliš naredit samo skelet in potem sam urejat inštalacije, je tam tam, odvisno od tega kaj boš naredil sam in za kaj boš rabil obrtnika.

Moje mneje je - če se gradnje lotiš na način, kjer imaš pomoč in znanje kolegov itd, je klasika precej cenejša. Če tega nimaš, vzemi montažno, ker bo poleg cene tudi kvaliteta verjetno boljša. Po videnem je namreč najhujše dat delat klasiko na "ključ". Pa tega vidim veliko, ker službeno letam po objektih. Sicer pa je utopija pričakovat da bo klasika na ključ boljša kot npr Celovški dvori. Izjeme so pri manjših gradbincih, katere po možnosti poznaš ali pa pri res dobrem nadzoru, kar je pa redkost tako ali drugače.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
ksz:

Ok pa gremo s številkami na plan...:)

Dve leti je od tega, od kar sem ( sva kupilla ) montažno hišo. Zidana hiša bi prišla cca 10% ceneje, s to razliko, da bi moral veliko stvari postoriti sam oz. najeti "bosance", seveda brez računa.

To je iz prve roke, za razliko 99% vas, ki samo nabijate prazno slamo.
lp

Napisal si na plan s številkami pa nisi nobene številke napisal.

In tudi ostali pišete o enih odstotkih, nobeden od tistih ki zagovarjate montažne hiše pa še ni napisal konkretne številke.

No mene bo npr prišla zidana hiša delno podkletena dimenzij 13x9 manj kot 120k. V to so všteti vsi papirji izkop in zasipanje,lesena okna z elektro roletami, fasada, notranja vrata .... razen pohištva, ki lahko zelo varira in ga ne moremo primerjati.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hm, če se dotaknem številk - točnih ne vem, ker nisem pisal in spremljal (če delaš sam, kupiš par žakljev cementa, prikolico peska in narediš - sitnica, ki pa se nabere), a glede na prihodke in kredit nisem zapravil več kot sem imel - to pa je max 150.000 z opremo vred. Klet je podaljšana in meri 8 x13,5 metra (dvojna garaža plus klet), pritličje in mansarda po cca 8 x 10 metra (skupaj menda po projektu cca 230 kvadratov uporabne površine). Edino del opreme je rabljen/preseljen iz prejšnjega stanovanja, sicer pa zadeva dokončana (vse luči, stene, tla - tudi v garaži - fasada, cokel, dvorišče tlakovci//delno asfalt. To je to, letos smo zaključili, začeli leta 2007. Vselitev 2010, po enem letu tlakovci in asfalt, letos še zaključni sloj cokla. V ceni ni všteta parcela in cena z PGD, je pa komunalni, ki je takrat bil še ugodnih cca 2 jurja evrov. To je to. V mojem profilu je pa slika iz leta 2007 - avgust, ko je bila narejena streha
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Citat:
ksz:

Dve leti je od tega, od kar sem ( sva kupilla ) montažno hišo. Zidana hiša bi prišla cca 10% ceneje, s to razliko, da bi moral veliko stvari postoriti sam oz. najeti "bosance", seveda brez računa.

lp

In tudi ostali pišete o enih odstotkih, nobeden od tistih ki zagovarjate montažne hiše pa še ni napisal konkretne številke.

No mene bo npr prišla zidana hiša delno podkletena dimenzij 13x9 manj kot 120k. V to so všteti vsi papirji izkop in zasipanje,lesena okna z elektro roletami, fasada, notranja vrata .... razen pohištva, ki lahko zelo varira in ga ne moremo primerjati.

Koliko sem dal za hišo je moja stvar. Napisal pa sem mirodajno številko izraženo v %. Torej dejanksa razlika med gradnjo montažne in zidano hišo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Citat:
ksz:

lp

Varirajo lahko tudi notranja vrata, zunanja vrata, okna (PVC =! les-alu), mansarda? Če ja, frčada, če ja, kakšna in koliko? Talne obloge, kopalnica - pipa v kuhinji za 400 ali za 40 EUR. Niso razlike samo v pohištvu. Dizajnerska luč nad jedilno mizo ali luč iz Merkurja - razmerje najmanj 5:1
...

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No ker sem predračune montažnih hiš, ki sem jih imel že zmetal stran sem na hitro na netu poiskal par cenikov:

http://www.montazne-hise-montas.si/montazne-hise-cenik
http://montaznehise.juting.si/index.php/cenik
http://www.marles.com/bralnik/items/marlesovih-top-10-his-na-kljuc-1042.html

Pa mi recite tisti, ki ste naredili montažno hišo ali so cene realne ali ne. Ko sem sam zbiral predračune so bile cene zelo podobne, mogoče se je kje dobilo par % sejemskega popusta. Seveda, sem se zanimal za hiše znanih ponudnikov, ker nekomu nepoznanemu žal ne bi sam upal dati delat hišo. In vse ceno so bile za mojo hišo praktično x2, tako da tisti, ki govorite, da je montažna hiša 10% dražja od zidane žal ne morem verjet, ker sam bi za ta denar ko bom imel hišo pripravljeno za vselitev, pri montažni bi bil šele malo čez polovico. In tisti, ki govorite, da se ne gleda samo finančni vidik. Seveda se gleda, samo mora biti konkreten razlog zakaj bi nekaj plačal toliko dražje. In jaz tega razloga ne vidim. Npr steve je omenil, da so montažne bolj energetsko varčne. Sicer glede na okna in vrata in na zunanjo izolacijo sem prepričan, da kaj dosti bolj ne bodo, ozirama kvečjemu manj, saj skušam slediti normativom za nizkonenergetsko hišo. Trenutno računam, da bom letno za kurjavo (sekanci) dal cca 500-600 eur. In če bi bila poraba 20% manjša sem v 10 letih prišparal 1000 eur.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Nisem pa bral teme od začetka, zato ne vem točno kje je spor.
smile-1.gif

Saj ga ni. Le nekdo je precej agresivno navijal za eno stvar. Čisto na koncu je med vrsticami napisal tole:

Ce pa se greva merit, pa sem se jaz lotil do zdaj 3 projektov gradnje bajte in bil nekaj let zaposlen v montaznem sektorju.

Če bi to že na začetku napisal, bi vsi sodelujoči vedeli kam pes taco moli
evil.gif

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Darjan problem je tukaj, da imam jest 100.000 jurjev (kar se tiče stroškov), bajto pozidano do strehe, instalacije, podna, toplotno črpalko z vrtinami, okna, žlebove, priklop na kanalizacijo in meteorne vode, vrata vhodna, malarija, ogrevanje... (projektirana dve kopalnica, spodnja izdelana na fertik, zgornja manjkajo le elementi.

pa bajta je velika 200 neto površine...

Zato trdim, da ne morem verjet, kako se vam montažna splača, razen če cena ni glavni faktor......

Naj še omenim, da me je samo toplotna črpalka prišla 13 jurje z vrtinama 20 in 15 metrov. Enostavno se men nobena računica ni izšla, drugače kot pri zidani bajte...

ps.. ne govorimo kaj je boljše ampak cenejše. Naj še omenim, da smo z zidavo začel maja 2009, vseljeni marca 2010. Estrihe smo čez zimo sušil kar z toplotno črpalko Vailant, ki je imela program za sušenje estrihov. Še decembra 2009 so iz sten tekli potoki vode, nato sred februarja kot bi odrezal nič več.

Sem pa plačal čez zimo 1200 eur elektrike, zaradi vlage smo žal bili primorani met odprta okna in kuriti na polno, ampak to je bajto posušilo.

Tko, da kake bistvene prednosti v sami hitrosti gradnji ne vidim. Zato me dejansko zanima, kako nekaterim uspe pridet na 10% razlike cene od montažne do zidane...

Edina logična razlaga je ta, da se pri ceni zidanja z modularcem nič ne cenkate, nimate popisa del in več ponudb... Takrat je ta razklika možna..

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
Darjan problem je tukaj, da imam jest 100.000 jurjev (kar se tiče stroškov), bajto pozidano do strehe, instalacije, podna, toplotno črpalko z vrtinami, okna, žlebove, priklop na kanalizacijo in meteorne vode, vrata vhodna, malarija, ogrevanje... (projektirana dve kopalnica, spodnja izdelana na fertik, zgornja manjkajo le elementi.

Zato trdim, da ne morem verjet, kako se vam montažna splača, razen če cena ni glavni faktor......

Naj še omenim, da me je samo toplotna črpalka prišla 13 jurje z vrtinama 20 in 15 metrov. Enostavno se men nobena računica ni izšla, drugače kot pri zidani bajte...

ps.. ne govorimo kaj je boljše ampak cenejše. Naj še omenim, da smo z zidavo začel maja 2009, vseljeni marca 2010. Estrihe smo čez zimo sušil kar z toplotno črpalko Vailant, ki je imela program za sušenje estrihov. Še decembra 2009 so iz sten tekli potoki vode, nato sred februarja kot bi odrezal nič več.

Sem pa plačal čez zimo 1200 eur elektrike, zaradi vlage smo žal bili primorani met odprta okna in kuriti na polno, ampak to je bajto posušilo.

Tko, da kake bistvene prednosti v sami hitrosti gradnji ne vidim. Zato me dejansko zanima, kako nekaterim uspe pridet na 10% razlike cene od montažne do zidane...

Edina logična razlaga je ta, da se pri ceni zidanja z modularcem nič ne cenkate, nimate popisa del in več ponudb... Takrat je ta razklika možna..

dejmo tole razčistit. Ti pišeš 100.000€, ko greš pa seštet navedene stroške je pa krepko čez. A si mečeš pesek v oči?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
@Vincent, prav zanimivo se mi zdi kako imate eni resne probleme z dojemanjem tega kar preberete, oz. preberete povrsno in si razlagate po svoje. Zaskrbljujoce je samo dejstvo da take kot tebe in Sevlje za moderatorje postavljajo.
Najdi mi 2 posta kjer sem jaz "agresivno navijal za eno stvar". Kot sem ze ene 5x napisal, lahko samo za tebe se sestic, ker si 5x po pomoti spregledal: skusal sem objasnit razne mite ki krozijo okrog montazne gradnje. Nisem se spuscal v financni vidik in nisem se sel kaj je boljse in kaj je slabse, ker to nima konca. Glede na to da nisem dobil nic "kontra sunkov", predvidevam da imam prav ko recem da tisti najbolj glasni nimate blage veze o montazni gradnji in nabijate nekaj v 3 krasne na podlagi gostilniskih govoric.

kaj pa ce bi napisal da sem nekaj let bil zaposlen tudi tam, kjer se ukvarja z zidanjem in povrhu se tam kjer se avtoceste gradijo? Kam pa bi potem pes taco molil?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.151
113
podlajšan ačetrta , potem pa še kup stvari pa še plate nisi naredil in papirjev uredil, pa si na 150k€
wink-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Preberi si še enkrat svoje poste:

Citat:
Po pisanju sodec nimas niti osnovne sole koncane. Po nakladanju in podajanju nekih napol informacij se da sklepat da brihten tudi nisi kaj prevec. Pametnega nisi napisal cisto nic. Lahko prosim zbrises svoje poste? Hvala

Citat:
Gugla si instaliraj za taka globoka vprasanja

Citat:
Zanimivo s kaksnimi nesmisli si nekateri mazete oci oz. utemeljujete svoje odlocitve. Razen akumulacije so vse tvoje tocke bolj slabi plus, ali pa se to ne. Zakaj pa je temu tako pa mislim da nima smisla razglabljat

Citat:
Tvoje ostale nebuloze sploh nima smisla komentirat, ampak glede na tvojo tono bulshita bi me vseeno zanimalo, zakaj se po tvojem sploh kdo na tem svetu odloci za kaj drugega kot cigl (seveda tistega ki si ga ti izbral) in kako je mozno da je na koncu sploh lahko zadovoljen, ko pa si ti to tak v nulo nastudiral in ti to nam vse tak iz prve roke poves, pa ko si ti tak res pameten pa to? Edini na tem svetu, ki se je dejansko res sam v gradnjo spustil, ker ostali to seveda ne znajo to tako kot ti in se niso sposobni vselit v bajto za 100 jurjev (in ur twisted mind).

Počasi preberi si še enkrat samo par tvojih odgovorov iz te teme. Če je to zate normalen nivo komuniciranja potem ti bo tukaj tažko kdo kaj razložil. Predlagam da te odgovore premisliš in jih vzameš kot da jih je nekdo tebi napisal in potem boš mogoče spoznal na kakšen način komuniciraš.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
oprosti, ampak vsak cas bo me razneslo od smeha. Si ti opazil slucajno da si na Alterju? To je tisti forum, ki je slovenski spamerski raj, kjer je moderiranje namenjeno samo temu da ima nekdo modro obarvan nick, kjer ne veljajo nobena pravila, kjer se spema vsepovprek in je to celo zazeljeno,.... in ti meni tukaj moraliziras o nivoju komuniciranja?
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:

Pa si opravil sam vsa dela? Ker material verjamem, da stane toliko, verjetno še manj, če si bolj varčen tip ali pa škrtast
wink-1.gif
, a problem pri bajti je predvsem delo, razen če imamo v mislih majstre, ki itak ne izdajajo računa in delajo "na črno" ?

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Čak mal vse mam račune...... Kot sem napisal sem samo elektroinstalcija opravil sam, oz mi je opravil oče, ki je elktričar.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Stroškov papirjev nisem štel, to je res, ampak to te čaka tudi pri montažni.. Izvzeta so soglasja, načrt, služnostne, komunalc, zemlja itd..

Sama zidava z vsem tem pa je prišla 100 jurjev vsem napisanem - da sem se lahko vselil od zemeljskih del naprej. Ker mam vse račune, ti to lahko tudi na 4 oči dokažem. Edini mojster ki je bil free je bil fotr in to so elektroinstalcije.....

Kako vem, da ni več prišlo, ker je denarja zmanjkal in več nisem imel. Posredne stroške gretja prazne bajte, pa ne bom štel v gradnjo al ne... Al pa stroške računov, k ogrevaš prazno bajto?

Mam občutek, da mi hočte povedat, da če bi šu na montažno varianto nebi blo tlakov, ogrevanja, komunalca itd........ Kvadratura, ki jo imam, bi me v montažni izvedbi prišla 90 jurjev in to brez vsega - pogibsat, knaufat, brusit, malarija, tlaki, ogrevanje, štrom (samo groba i nstalacija), vodovod, ploščice itd...

paprirji pa so v vsakem prmeru, razen načrta, ki ga pri montažni kao šenkajo, če pa steno premakneš pa takoj zaračunajo..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
No kul, če je to res
wink-1.gif

Je ravnokar svakinja v procesu zidanja bajte v popolnoma lastni režiji, le "hardcore" dela bodo opravljali drugi majstri, ostalo pa vse delamo sami.

Če se spomnim, bom napisal, koliko bo kaj stalo, ko bo tako daleč
wink-1.gif