Grainfather

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Kako se pa filter za hmelj obnese? Ali je šlo vse v "hop basket"?

Pa še % če nam zaupaš?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Kako se pa filter za hmelj obnese? Ali je šlo vse v "hop basket"?

Pa še % če nam zaupaš?

Tudi filter za hmelj se je dobro obnesel. Mislim, da je ves hmelj ostal v njem.
Hmelj je bil po vseh stenah filtra tako, da sem rabil nekaj časa,da se je iztekla pivina iz njega v posodo ko sem ga dvignil po vretju.
Efektivnost pa je bila neverjetnih 82 - 85% (odvisno od kalkulatorja).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Meni je v prvem poizkusu uspelo pripraviti 43l v fermentorje.
Ok, a to z dodajanjem vode?
Koliko si pa imel potem slada noter, če ti slad pobere cca 2,5l vode na kg...

To je bilo brez dodajanja vode v fermentorje.
Količine vode, slada in ostalo pa imaš opisano par postov nazaj kjer sem opisal podrobneje kak je šlo.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Meni je v prvem poizkusu uspelo pripraviti 43l v fermentorje.
Ok, a to z dodajanjem vode?
Koliko si pa imel potem slada noter, če ti slad pobere cca 2,5l vode na kg...

Načeloma 1kg slada pobere 1l vode. Pri volumnu pa upoštevaš še +1l.

Lahko je pa moj odgovor čisto mimo, ker sicer ne berem, kaj točno se menite v tej temi
wink-1.gif
Ampak tako na sploh...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Meni je v prvem poizkusu uspelo pripraviti 43l v fermentorje.
Ok, a to z dodajanjem vode?
Koliko si pa imel potem slada noter, če ti slad pobere cca 2,5l vode na kg...
Slad pobere cca 1l na kilogram. 2,5l na kilogram je idealno razmerje za mash in.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Jaz sem se za Gutenbrew odločil ker je zraven hladilnik in hop spider ter, če moram uveljavljati garancijo imam vse pri roki.
Prodajalec pravi , da ima rezervne dele na zalogi.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Tudi filter za hmelj se je dobro obnesel.
Je pa fino opomniti, da je filter res uporaben samo pri kuhanju polne količine piva. Pri manjših količinah je takoj zabasan, ker je le manjši del v pivini. Jaz sem delal 25l z 35g hmelja in je bilo bolj kot ne na meji. Če bi notri zbasal 50g, bi imel samo gosti poc in obupno slabo ekstrakcijo.
Zato je že naročen dodatni , da se bo lahko delalo tudi manjše količine bolj hmeljenih piv
tongue-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Tudi filter za hmelj se je dobro obnesel.
Je pa fino opomniti, da je filter res uporaben samo pri kuhanju polne količine piva. Pri manjših količinah je takoj zabasan, ker je le manjši del v pivini. Jaz sem delal 25l z 35g hmelja in je bilo bolj kot ne na meji. Če bi notri zbasal 50g, bi imel samo gosti poc in obupno slabo ekstrakcijo.
Zato je že naročen dodatni , da se bo lahko delalo tudi manjše količine bolj hmeljenih piv
tongue-1.gif

Ma kaj pa vem... Sam nisem bil navdušen nad temi "hop basket-i". Izkoristek hmelja je bil precej slab, pa sem ga skoraj celo vretje namakal in "gonil" po pivini.
Na GF sistemu delam brez tega, na koncu naredim whirlpool in pustim pri miru 15-20 min (steeping) to upoštevam tudi v receptu (IBU) in šele nato ohlajam. Nazadnje je bilo 250g hmelja za 23l in je šlo čez brez problema...
Pri hop basketu mi sploh nebi uspelo toliko hmelja spraviti v tisti oplet... Pa še pucanje je ogromno...
Aja, ko smo že pri tem, lahko prodam svojega... Je original GF.
rolleyes-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Danes bom pacal 25l malo bolj hmeljenega piva in bom moral delati brez košare za hmelj. Bo pa to dober test filtra na pipi-kako hitro se zabaše in kako filtrira
grin1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Tisti filter (bazooka) ima zelo majhne luknjice.
Meni se je na koncu ko sem spuščal pivo v fermentorje zamašil, tako da sem ga moral z lopatico malo podrzati po njem, da sem lahko iztočil do konca.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Meni se zamašil pri zadnjih 3 litrih (od 43l).
Jaz bom to bazooko zamenjal z opletom cevi iz starega drozgalnika.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Bazooka je BZ, zabaše takoj.

V bistvu filtriranje hmelja je BZ!
grims-1.gif


Kakšno črpalko ima tole čudo? Recimo tiste plastične rjave/bež kitajske lepo pretakajo vso goščo pa jim nič ne manjka. Sam sem probal vse načine kako se znebit hmelja, da ne pride v črplako, pa sem na koncu ugotovil da je vseeno če nič ne poskušam ampak samo zaupam črpalki! Sem pa začel s testi z manjšimi količinami hmelja (lagerji), potem šel dalje na klasične stile in na koncu kot rečeno pogruntal da tudi double IPA (preko 200g hmelja) gre skozi brez problema!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ma ni fora v črpalki, ker bom pretakal preko pipe. Hec je, da imam rad pretočeno v fermentor s čimmanj usedline, ker če jo je preveč, mi jo potegne ob flaširanju. S pretakanjem v drugo posodo pred flaširanjem se pa ne mislim zajebavat.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Postopek za whirlpooling odvisi od načina hlajenja oz. samega pretakanja. Skratka je več variant, bistvo je da pivino pred pretakanjem zavrtinčiš s čimer se zaradi sil (centrifugalne/centripetalne in gravitacije) gosti del nabere v sredini lonca v obliki stožca, ti pa potem "pretočiš" samo čisti del (zajem ob robu).

Če imaš potopni hladilnik je ena opcija da najprej ohladiš pivino in potem izvedeš "centrifugo" (lahko z žlico oz. lopatico), lahko pa tudi med samim ohlajanjem že to počneš (ponavadi hladilnik ovira vrtenje, zato ni ravno optimalno pa pazit moraš da ne aeriraš tople pivine).

Če imaš pretočni hladilnik pa cirkuliaš preko hladilnika v zaprtem sistemu in s tem pivina kroži že med ohlajanjem. Tak koncept uporabljam sam. Torej spodnji ventil na loncu -> črpalka -> hladilnik -> povratek na whirpool ventil na loncu (ki usmerja curek v eno smer in s tem povzroča efekt "centrifuge").
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
No meni se je zabasalo šele pri zadnjem litru, ko je bila gladina pivine že v višini pipe.