Prispevek odprtega tipa (ni plačljiv) o trans-maščobnih kislinah v izdelkih:
KLIK Trans maščobne kisline: ni znanega nobenega pozitivnega učinka na zdravje ljudi
Trans maščobnim kislinam se je dobro v čim večji meri izogniti, saj ni znanega nobenega pozitivnega učinka na zdravje ljudi. V začetku novembra je ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) preliminarno objavila stališče, da delno hidrogenirana olja ne moremo več na splošno označiti kot varna, kar naj bi v prihodnje privedlo do sprememb glede uporabe le teh v prehrani ljudi. V Evropi je Danska že leta 2004 prepovedala prodajo živil, ki vsebujejo več kot 2 % trans maščobnih kislin v skupni maščobi izdelka, nekatere druge države pa zahtevajo jasno označevanje trans maščobnih kislin na živilih. V Sloveniji ustrezne zakonodaje na tem področju še ni, zato potrošniki ne vemo, kateri izdelki vsebujejo trans maščobne kisline in v kakšnih količinah, se pa potrošniške organizacije v Evropi zavzemamo za obvezno označevanje le teh.
Pri ZPS se že od leta 2004 zavzemamo za zakonsko obvezno označevanje trans maščobnih kislin kot tudi njihovo omejitev v živilih. "Označevanje trans maščobnih kislin na predpakiranih izdelkih pri nas ni obvezno. Obveznega označevanja ne predpisuje niti nova Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki velja za vse članice EU. Potrošniške organizacije se močno prizadevajo, da bi bilo označevanje trans maščobnih kislin na izdelkih obvezno. Imajo pa Danci kot prvi na svetu svoj lastni pravilnik, ki opredeljuje največjo količino trans maščobnih kislin, ki jih njihovi domači kot tudi uvoženi izdelki lahko vsebujejo," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala: "Glede na to, da je znano, da trans maščobne kisline nimajo nobenega ugodnega učinka na naše zdravje, se jim je dobro v čim večji meri izogniti."
Na ZPS menimo, da tako kot ima potrošnik pravico vedeti koliko sladkorja in maščobe ter soli vsebuje živilo, ima pravico vedeti tudi koliko trans maščobnih kislin vsebuje.
Kdaj nastanejo trans maščobne kisline?
Trans maščobne kisline večinoma nastajajo pri tehnološkemu postopku hidrogeniranja rastlinskega olja pri proizvodnji margarine ali rastlinske masti, nastajajo pa tudi pri segrevanju in cvrtju maščobe pri visoki temperaturi (nad 120 C). Pred nekaj leti smo na ZPS pri 17-ih različnih izdelkih (čips, tortica, rogljički, ploščice,...) preverili količino transmaščobnih kislin, in več kot 50 % izdelkov ni ustrezalo danski zakonodaji glede vsebnosti trans maščobnih kislin. Zato na ZPS potrošnikom svetujemo, da uživajo čim manj tega peciva, tudi predpripravljene pokovke, ocvrtih sladic, krompirčka...
Splošno prepričanje je tudi, da veliko trans maščobnih kislin lahko vsebujejo margarine. Vendar so raziskave ZPS o vsebnosti trans maščobnih kislin v margarinah za mazanje in margarinah za peko pokazale, da imajo margarine za mazanje manj trans maščobnih kislin kot trde margarine, torej margarine za peko. Vsi preverjeni vzorci pa so bili tudi skladni z danskimi predpisi.
Trans maščobne kisline so nevarne za zdravje
Evropska organizacija za varno hrano (EFSA - European Food Safety Authority) poudarja, da bi bilo lahko uživanje trans maščobnih kislin v enakih količinah kot nasičenih maščobnih kislin celo nevarnejše za nastanek bolezni srca in ožilja.
Trans maščobne kisline v telesu zvišujejo LDL ("slab holesterol") in hkrati znižujejo HDL ("dober holesterol"). Uživanje trans maščobnih kislin povečuje tudi potrebo po esencialnih maščobnih kislinah. "Ni vseeno, koliko in katere vrste maščobe vnašamo v telo. Zelo na grobo lahko rečemo, da so v prehrani nezaželene nasičene in trans maščobne kisline, saj so aterogene, po domače `mašijo žile´, ker povzročajo nastajanje oblog – ateromo, medtem ko so enkrat nenasičene maščobne kisline antiaterogene," poudarja Marjana Peterman, strokovnjakinja za prehrano pri ZPS in dodaja: "Po našem mnenju označevanje trans maščobnih kislin ni le dobrodošla informacija za potrošnike, ampak hkrati spodbuja tudi proizvajalce k uporabi kakovostnih surovin, ki vsebujejo manj trans maščobnih kislin ali pa jih sploh ne vsebujejo."
ZPS svetuje
Potrošnikom svetujemo, da se izogibajo slanemu in sladkemu pecivu, ki vsebuje (delno) hidrogenirane maščobe. Ta informacija je razvidna iz seznama sestavin. Izogibajo naj se tudi ocvrtih sladic, pokovki, ki je pripravljena za mikrovalovno pečico ter restavracij s hitro prehrano.