Goljufije delodajalcev, ki se dogajajo pri nas

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne razumeš osnov. Kilometrina je direkten strošek delavca. Kilometrina ni dohodek. Je zgolj pokritje stroška ki ga ima delavec da je uspel prit na delo. Pa malica prav tako.

Vse kar delavca zanima je, koliko bo imel bruto plačo za določeno število opravljenih ur in to je vse. Nadaljnji izračun je zakonsko predpisan in pomeni,, da iz tega podatka (bruto plače) sledijo čisto vse kalkulacije naprej.

- Če število opravljenih ur ni bilo narejeno ali pa da jih je bilo več - se poračuna pri delodajalcu. Država zahteva polno število d.ur/mesec, to je običajno 174/mesec v enem letu. Kar je več, gre pod nadure in se prav tako štejejo v zavarovalne osnove.
- Če ima delavec 30 let delovne dobe, se mu bruto osnova za toliko dvigne.
- Če ima delavec med delom bolniško, se mu bruto osnova za toliko zmanjša

Od vsega tega se mu odvedejo zavarovalni prispevki, za katere delavec - ve ali pa ne ve, je vseeno. DRŽAVA skrbi, da so odvedeni. Sama si je pridržala to dolžnost.
Moja trditev - če država ni skrbela za ta odvod prispevkov, si je sama kriva in mora delavcu v vsakem primeru prispevke nadomestiti, saj je sama kriva če je dopustila neplačevanje le-teh.

Potem je dohodninski del, ...
- Če ima delavec kopico vzdrževalnih članov za seboj (otroci, nezaposlena žena, invalid itd), se mu v nadaljevanju šteje v davčno olajšavo pri dohodnini.
Itd.

Potem šele pride matematična neto plača.

Neto plača ima ob izračunavanju toliko spremenljivk, da je nesmiselno vnaprej pogovarjati se o njej. Če ima nekdo 5 otrok kot vzdrževanih članov, se mu to ogromno pozna pri neto plači napram enemu brez otrok.

Potem pridejo pa še dodatki pri delu, torej direktno delavčevi stroški dela, kot so "prihod na delo (je bilo treba amortizirat avto in plačat bencin), malica (jo je treba kupit, ali pa pridelat doma popoldne itd), službena potovanja ki jih je delavec opravljal s svojimi sredstvi in časom, izobraževanja itd, običanjo so ti dodatki neobdavčeni, saj so direkten strošek.

Dodatki tako pod nobenim pogojem ne sodijo k bruto plači, saj so direkten strošek.

Na koncu dobiš nekaj nakazano na TRR, ampak si vmes tudi nekaj službenih reči sam financiral. Bo sedaj lažje?

Bruto - bruto plača se pa tiče zgolj delodajalca in države in zanjo običajni delavci niti ne vedo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Ytbnd

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Na kratko, ne razumes, da jaz to razumem. Predlagam, da preberes se enkrat moje napisano. Lahko pa tvoj odgovor naslovis direktno kajpace .

• Všeč mi je
Reactions: ales85

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.427
2.584
113
En delavec dobi plačano malico, en delavec dobi malico v podjetju. Kdo ima večjo plačo?
En delavec se vozi na delo 10 km daleč, drugi iz Bleda. Kdo ima večjo plačo?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Oba bosta dobila 2.306,38 bruto in oba bosta stala podjetje enako. Tebi s 4 otroki bo pa država manj "trgala" in boš dobil 284 EUR več. To nima veze s pogajanji. In ja, na koncu večino zanima, koliko bo dobila na račun (razen na alterju seveda).
Potem bo mel on 1500 EUR neto plače, jest pa 1784 EUR neto, se prav se nisva spogajala za enako neto plačo, ampak bruto. Men verjem, da ti delodajalc zna prilagodit izplačilo tako, da boš dobil na račun zmenjenih 1500. Pol pa pride še poračun in pizdiš čez državo, da ti krade, ne dojameš pa da dobivaš nižjo plačo kot ste zmenjeni. Zato se vedno z delodajalcem pogovarja za bruto plačo, nikoli za neto.

• Všeč mi je
Reactions: sad

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Na koncu dobiš nekaj nakazano na TRR, ampak si vmes tudi nekaj službenih reči sam financiral. Bo sedaj lažje?

Ampak to pa zahteva komentar. Saj vem, da so mesecne obresti nic in da picajzlam, lahko pa ne bodo vec nic in bo to brezobrestno financiranje delodajalca. Fina rec.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Bruto - bruto plača se pa tiče zgolj delodajalca in države in zanjo običajni delavci niti ne vedo.
Ne, bruto plača se tiče delavca in delodajalca, davki in prispevki pa delavca in države. Res pa je, da pri nas delodajalec odvede davke in prispevke, plača jih pa delavec in ne delodajalec.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Ne moremo vedeti, ker nisi napisal bruto :evil:
Ce predpostavimo, da imata oba delavca enak bruto, potem je izplacilo place na trr enak, materialni stroški pa razlicni. V resnici je oni ki ima malico v podjetju na boljsem, razen ce tisti scplacano malico porabi manj kot teh 6,12€, kar lahko, ce prinese od doma ali gre na panin, ker sicer v vsaki oštariji je malica ze vsaj 6,5€.

Glede 10km ali bleda pa dej napisat kilometre enega in drugega.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Se pravi ta človek ki je za las prišel v parlament bo zdaj narekoval kako vlada deluje? Golob je res razočaral volivce.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
ne vem kva se sploh pogovarjmo o km in malicah v poveza z bruto/neto plačo.... tu sploh ni povezave....

Zaradi neznanja zgornjih pojmov, pa potem pridejo čisto izkrivljeni podatki v pogovorih o plačah... Nekdo ki ima 1000 neto plače + 300€ potnih stroškov, potem reče da ima 1300€ neto. In iz tega potem pridejo pogovorno nerealni podatki in koliko je dobra plača za tako delovno mesto....

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Ne, bruto plača se tiče delavca in delodajalca, davki in prispevki pa delavca in države. Res pa je, da pri nas delodajalec odvede davke in prispevke, plača jih pa delavec in ne delodajalec.
Dobro preberi, kaj je napisal.
Napisal je bruto-bruto (torej drugi bruto). Ta se tiče le delodajalca in dežave.
Bruto (prvi bruto) pa se tiče tudi delavca. In vpliva na njegovo penzijo.

Drugi bruto je bil dodan enkrat v '90 letih, ko je bilo prispevkov iz prvega bruta premalo za ZZZS in ZPIZ, pa so na enostaven način, brez potrebe po spreminjanju pogodb o zaposlitvi, dodali še prispevke delodajalca.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Vsak za katerega je neto pomemben in šteje zase in za prijatelje v neto še malice in potne, po možnosti ima še sprotno olajšavo za otroke.. Dozori enkrat, treznost pa boli, sploh, ko izračuna za nazaj, zakaj je bruto pomemben. Če to dojame ja.

• Všeč mi je
Reactions: Davidoff
I

Izbrisan uporabnik 474

Zaradi neznanja zgornjih pojmov, pa potem pridejo čisto izkrivljeni podatki v pogovorih o plačah... Nekdo ki ima 1000 neto plače + 300€ potnih stroškov, potem reče da ima 1300€ neto.

To dogmo radi uporabljo zamejski delavci v AT, kjer potem razlaga, da ima čistilka 1800€ neto, pa viličarist 2000€ neto. Da sem štejejo še vse otroške, pa familijen bonus, pa hilfe ono pa hilfe tisto, pa pendler pauschal itd. Pozabijo pa povedati, da potem za nazaj dohodnine plačujejo za pol letnega dohodka...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
to seveda ni res, , bolje ne živi, ima pa več denarja in boljše ceste.