Goljufije delodajalcev, ki se dogajajo pri nas

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Tebi mogoče je, drugace osnovno financno pismen se pa o bruto pogovarja.
Pa kaj ti res verjameš, da je komu važen bruto?
Važno je, kolko sede na TR vsak mesec. Ostalo je večini (razen tebi) čisto BV...
Če je pa tebi važen bruto - ti da delodajalec 10.000€ bruto, neto pa bo 1.000€, ker bo odštel vse kar se da in se ne da - bo potem OK?

• Haha
Reactions: jonny77

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
mogoče je pa problem v tem, da če hočeš ti dobit 3k, to delodajalca stane 6k, mogoče.

ampak res samo mogoče.
Tudi v tem je problem, seveda. Tud politika bo morala prevetrit davčno lestvico in sprejet dejstvo, da jurja ni več dobra plača, pa to nima veze s tvojimi blodnjami o socializmu.
Jurja plače je blo bogovsko 15 let nazaj, od takrat je pa kolk inflacije 40%? 15 let nazaj si šel s 50 EUR v žepu ven, pa ti je še za taksi ostal, drug dan si mel pa konkretnega mačka. Pa dons? Enkrat v trgovino, v košarici nič posebnega, kruh mlek, dve salame, meso za en dan, pa sikspek, pa daš 70+ EUR.... Topla malca je šla iz 4 do pet na 8 do 10 EUR, kako je lohk pol jurja še zmer dobra plača? Pol daš pa na to še položnice, ogrevanje, cunje in šolske knjige za tri mulce ITD, kakorkol zasučeš bo jurja počas, če že ni, mizerija, ne pa dobra plača.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Katerega delavca zanima bruto?
Vsak želi vedet, kaj dobi vsak mesec... A ni logično?
Problem je (poznam), da v mora v turističnih agencijah šalteraš naredit dvakratni bruto na mesec, da dobi ven neto... Pač, prodat toliko in toliko izletov, aranžmajev, dopustov...
Vsakega, ki mu je jasno, da to on zasluži, ne pa tist kar dobi na račun.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
Mogoče. Ampak vemo, da veliko podjetij pridela na zaposlenega veliko več, problem je le, da se ta denar zalima na prste lastnikov. Kar je meni tudi OK in me niti ne moti, ampak če ne najdeš kadra, potem nekaj na tem vseeno narediš in ne jokaš.
vemo? res vemo? daj neke številke ven.

ker večina teh ki se izpostavlja, so pač dela za kakim trakom al pa kaj, tam pa ponavadi ni glih neke blazne dodane vrednosti kot pri recimo dewesoftu.

zato meni tudi nikoli ni jasno, ko ljudje pišejo da si želijo več tovarn ... se pravi si želijo del z nizko dodano vrednostjo? al stat za trakom, plačo pa met od dewesofta?

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
A veš kva mi ni jasno, kako lohk pa čez mejo ne tok daleč stran pa te tovarne stojijo in celo solidno plačajo delavce, pr nas pa kr ne gre in ne gre.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ja inflacija je taka, da za nizke plače ne bo več noben delal, še migrantje niso tako neumni da bi tukaj delali, ko jim socialna poteče jih ne boš več videl. Torej ali se podjetja prilagodija in so plače višje, ker so tudi podjetja zvišala cene končnim strankam. Ali pa bo vse propadlo pač. Očitno imajo podjetniki raje da propade vse kot imeti malo manj dobička.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Pa kaj ti res verjameš, da je komu važen bruto?
Važno je, kolko sede na TR vsak mesec. Ostalo je večini (razen tebi) čisto BV...
Če je pa tebi važen bruto - ti da delodajalec 10.000€ bruto, neto pa bo 1.000€, ker bo odštel vse kar se da in se ne da - bo potem OK?
Se pravi, ko bo delavec dobil dovolj neto z doplačilom na roko, bo vesel. Ko bo prejel minimalno penzijo, se bo pa komu žalil?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Pozabi... Ne grem se več, BV... Če ti ni jasno, ti pač ni jasno...
V bistvu ti nočeš razumet. Pri nas je bla enkrat cela panika, ko so babe na kofet ugotovile, da niso dobile enake božičnice na račun. Pol smo pa mel šnelkurz bruto neto.
Recmo, da se greva jest pa ti pogajat za plačo, jest mam štiri otroke, ti pa nobenga in se oba spogajava za 1500 neto. Kdo od naju se je boljš spogajal?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
zato pa ni tak narejeno, da bi dobil bruto na račun, ker je nevarnost da bi pol kdo začel razmišljat.

• Všeč mi je
Reactions: 8888