Všeč mi je veliko napisanega in dobro si argumentiral svojo pozicijo.Ne gre za to, da bodo ta stanovanja ZASTONJ. To ne more biti in tega nihče ne pričakuje. Zato tudi ni problem v denarju. Bistveno je, da se kakovostna (ne na poplavnem območju, ne z gotovino v vreči, ki jo investitorji nosijo v kresijo in ne v Lendavi; z opravičilom Prekmurcem) stanovanja sploh zgradi, nato pa se naj jih s pozitivno ničlo (in ne s 100% RVCjem) proda kupcem 1. nepremičnine (po nekaj višji ali povsem tržni ceni pa nato vsem ostalim). To smo 25 let nazaj v tej državi vse že imeli, to ni nobena revolucija...
Jaz sem precej bolj liberalen in si želim čim manjše vmešavanje države. Predvsem si pa želim, da bi država ne določila kakšno stanovanje je zame primerno, zato bi bral 78 člen bolj liberalno. Morda bom imel prometno nesrečo in bom na vozičku pa bo država potem odločila, da moje obstoječe stanovanje ni primerno ker imam stopnico na balkon? Država omogoča izdajo gradbenih dovoljenj, sprejema prostorske plane, določa obveznosti notarjev, celo močno regulira najemna razmerja, omogoča primerno stanovanje če si se znašel v stiski ali posebni situaciji. Noseči najemnici država omogoča da ostane v primernem stanovanju, tudi če bi jih lastnik rad odpovedal.
Najbrž nisi pravnik, drugače vedel, da nekonkretne pravne norme niso iztožljive. Konkretne pravna norma je “noseča najemnica”, ne pa “rad bi delal v Ljubljani”, ne iščem službe v Beli Krajini sploh. Primernost je bolj najmanjši skupni imenovalec, kot pa neko povprečje želja.
Država smo mi vsi. Lahko bi kot skupnost naredili več. Strinjam se, da ne zastonj, lahko bi se marsikaj naredilo za prvo stanovanje. Strinjam se s teboj glede stanovanjskega sklada, tudi jaz sem imel prvi ugoden kredit od sklada.
Optimizirati se da do določene mere, ampak ne toliko, da bi celi generaciji zgradili poceni stanovanja. Zmeniti se moramo komu bomo vzeli in komu dali. Tudi če bo zemlja na voljo, meni prijatelj arhitekt pravi, da kvadratnega metra na ključ precej pod 2000 evrov pri današnjih standardih skoraj ne more zgraditi, Naše potrebe so se precej spremenile in malo pravokativno sem predlagal davek na luksus. Nekomu je nov mobitel vsaki dve leti nuja, meni pa ne. Obdavčiti potovanja? Velike avtomobile? Alkohol? Nezdrav bel kruh? Vse sadje in zelenjavo, ki ni regionalna? Zmanjšati socialne transferje? Zamrzniti pokojnine? Uvesti, da nimaš plačane bolniške za prvih 14 dni vsako leto…(Pravokativna vprašanja)
Glede na majhnost Slovenije, bi bilo nesmiselno drobiti javno upravo, mislim pa da so občine z 1000 prebivalci in profesionalnim županom NO GO. Če bi oklestili podvajanje zaradi te razdrobljenosti bi lahko dosegli marsikaj.
Črnomelj in Tolmin res nista primerna če se moraš voziti v službo v Ljubljano, upal sem da bo home office morda malo bolj razbremenil pritisk, pa ga (še) ni.