gibanje cen stanovanj v prihodnosti

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
  • Všeč mi je
Reactions: tony

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Ni tolk enostavno..

V 90ih so polno firm privatiziral (pokradli) in sedaj tist denar se bo dedoval.. kaj je res bil zaslužen?
Državne firme kjer je 2,3,4,5,x kratnik povprečne slovenske plače etc.... tudi zaslužen?
Kje piše, da morajo dohtarji imeti nemške plače??
.
.
.
.

etc, etc.... pusti mi bit nevoščljiv :evil:
Poglej priponko 78972
Dajmo si priznat da vse tudi ni bilo pokradeno. Je p res da je nek direktor vedel da ima smisel odkupit podjetje ki ga vodi (ali pa ne), vilicirast se pa s tem nikoli ni ukvarjal, je pa kasneje za sankom bentil da so vse pokradli.

ce senior developer stane 8000 bruto pac toliko stane, nima veze a je drzavna firma al privat.

ce se ne motim si strojni inzenir - nared firmo za razvoj strojev oz postrojev pa mas posla neomejeno

• Všeč mi je
Reactions: Holobist

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Velja za svet, ne vem če za Slovenijo (dvomim)
Za Slovenijo še bolj drži v luči vseh tranzicijskih zgodb izpred dobrih 30 let.

Generacija 25-40 letnikov konec 80tih in v začetku 90tih je lahko izkoristila številne možnosti. Še v SFRJ se je dalo priti do poslovnega premoženja (npr menjalnice), po osamosvojitvi pa še bolj (zastopstva). Tudi v negospodarstvu je bilo precej možnosti, saj se je v začetku 90tih vzpostavila diplomatska mreža in je precej sposobnih lahko odšlo v tujino. Naslednji val je zvključitvijo v EU in druge mednarodne organizacije, kjer je spet nastalo veliko delovnih mest za sposobne. Zdravniki (in zobozdravniki) si tako ali tako vzpostavili svojo kasto. Če je od vsakega letnika uspelo samo 3% (verjetno vsak pozna koga takega iz razreda v OŠ ali SŠ) imamo več kot 10000 družin take elite. Njihovi otroci so sedaj stari 35-40 in so v dobi, ko lahko dedujejo…

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Ja ampak če si naredi firmo bo treba stopiti iz cone udobja. Pa menda ja ni človek zato hodil v šolo da mu bo neudobno v življenju?
Ja, v majhni Sloveniji še bolj priplava drek na vrh…..

Med 3% uspešnih iz mojega razreda je tudi poslanec Levice, ki je javno zahteval, da naj doktorji naravoslovja in diplomanti strojništva plačajo poseben davek, ki bi nadomestil manjše dohodke doktorantov iz filofaksa…

Zadnji od tistih, ki so sposobni upravljat električne in strojne inštalacije naj ugasne luč za seboj, ko bo zapustil Slovenijo!

dask

Majstr
21. sep 2023
473
541
93
Živim v takem kraju, kjer nepremičnin manjka, zanimanja vikendašev je ogromno in so cene pač bolane. Recimo, da je razmerje 60/40 v prid tistim, ki so pošteno zaslužili za recimo vikend v znesku pol miljona ali miljona ali pa vse skupaj podedovali. Vse ostalo je pa sivo/črno gospodarstvo. V dveh, treh vikend naseljih v centralnem TNP imaš od tranzicijskih tajkunov do politikov, ki si s svojo plačo niti slučajno ne more privoščit kaj takega. Isti modeli imajo potem tudi nepremičnine na hrvaški obali, recimo kakšno vilo na obali, ki je nastala iz nekaj združenih bungalovov propadle firme, kjer so bili pri koritu.
Ni vse nevoščljivost (sigurno je nekaj je), ampak je tudi to, da imaš odprte oči in je kristalno jasno, da je šlo po ovinkih mimo zakona. Tisti, ki bi moral videt, pa drži štango in je zadeva nedokazljiva ali pa leži v nekem predalu. Po slovensko.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Živim v takem kraju, kjer nepremičnin manjka, zanimanja vikendašev je ogromno in so cene pač bolane.
Iz statistike je treba izvzeti Bled in Izolo in podobe kraje, iz kje pa si?

En vikend na Bledu, ki je prodan za miljon (in je to 10% vec od sosednjega vikenda, ki je bil prodan pred dvema letoma za 900.000) iznici to da so cene stanovanj v mestih padle iz cetrt miljona na 220.000

Poglej si tule, pa bos videl kako cene (normalnih nepremicnin na normalnih lokacijah) grede navzdol v zadnjih 2 letih

da imaš odprte oči in je kristalno jasno, da je šlo po ovinkih mimo zakona. Tisti, ki bi moral videt, pa drži štango in je zadeva nedokazljiva ali pa leži v nekem predalu. Po slovensko.
Pa se ti sploh zavedas, da si kazensko odgovoren. Ce je to kristalno jasno, in ti nisi tega naznanil, si pred zakonom sokriv. Ali pa si se (v svoji nevosclivosti) morda malo nepremisljeno izrazil....

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Dajmo si priznat da vse tudi ni bilo pokradeno. Je p res da je nek direktor vedel da ima smisel odkupit podjetje ki ga vodi (ali pa ne), vilicirast se pa s tem nikoli ni ukvarjal, je pa kasneje za sankom bentil da so vse pokradli.

ce senior developer stane 8000 bruto pac toliko stane, nima veze a je drzavna firma al privat.

ce se ne motim si strojni inzenir - nared firmo za razvoj strojev oz postrojev pa mas posla neomejeno
Očitno si pozabil, kako se je v 90. lastninilo. Direktor firme je ustanovil bypass firmo, nanjo prenesel premoženje in dobre programe, na stari pa pustil pufe in nedobičkonosne programe. Stara firma je šla v stečaj, delavci na cesto, za kako odpravnino so se pa obrisali pod nosom. Vse po zakonu. :evil:
Čez nekaj let pa take barabe, kot je Zakeršnik, ki je pol Koroške spravil v obup in brezposelnost, slavijo ko dobrotnika, ker je bolnici kupil neko aparaturo. :eek:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
naj ugasne luč za seboj, ko bo zapustil Slovenijo!
1705350431605.png

gemacht!

Vsaj luč mi ne bo treba ugašat..... :evil:

• Všeč mi je
Reactions: dejan_ in krko

dask

Majstr
21. sep 2023
473
541
93
Iz statistike je treba izvzeti Bled in Izolo in podobe kraje, iz kje pa si?

En vikend na Bledu, ki je prodan za miljon (in je to 10% vec od sosednjega vikenda, ki je bil prodan pred dvema letoma za 900.000) iznici to da so cene stanovanj v mestih padle iz cetrt miljona na 220.000

Poglej si tule, pa bos videl kako cene (normalnih nepremicnin na normalnih lokacijah) grede navzdol v zadnjih 2 letih

Pa se ti sploh zavedas, da si kazensko odgovoren. Ce je to kristalno jasno, in ti nisi tega naznanil, si pred zakonom sokriv. Ali pa si se (v svoji nevosclivosti) morda malo nepremisljeno izrazil....
Dobro ajde, kristalno jasno je bilo mišljeno, da je vsakomur z malo kmečke pameti jasno, da je šlo po ovinkih. Priznam, mal je fovšije, precej bolj pa me kuri ta dvotirnost v Sloveniji. Zakaj nekdo lahko podre spomeniško zaščiteno hišo in postavi na parcelo montažno, če prejšnji lastnik tega ni uspel uredit v 12ih letih? Edina razlika pa je, da je prejšnji "neuki" domačin, novi lastnik pa sorodnik poslanca DZ ? Čisti slučaj? Ne vem, malo veliko je takih slučajev, dokazovanje tega v Sloveniji pa vemo, kako poteka. Največ takih zadev konča s kakšnimi "napakami v postopku" ali v predalu. Jaz želodca za to nimam, sem že z občino imel take borbe leta, da smo spravili skoz, da so uredili piz.arijo, ki so jo sami povzročili. Pa sem se obrnil na vse možne inšpekcije, redarstva, policijo.... zalegle so šele grožnje s tožbami in mediji.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Hanzi

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Zgodovinsko zasciteni objekti so pa posebna pesem - pa prste cimbolj stran od njih.

Baje je obstajal trik glede takih objektov. Lastnik ga ni smel porusiti, ampak se je objekt moral podreti sam od sebe pri kaki naravni nesreci ali pozaru. Poznam primer, ko je nekdo spodkopal tako hiso, da se je posedla in streha porusila med zimo ko je bil lastnik prijavljen v tujini. Potem pa se zamenjava lastnika in preden je vse bilo vpisano, ni bila vec mogoca sanacija.

Raje nehajmo jambrati in biti nevoscljivi in se sami vprasajmo kaj zmoremo kupiti ko se pogovarjamo o nepremicninah, ali pa koliko smo pripravljeni placati za najemnino.

V Sloveniji se (tako kot povsod v Evropi) strednji sloj tanjša in razlika med spodnjim in zgornjim srednjim slojem postaja (pre)velika. Kdor pa spada v zgornji srednji sloj, pa si lahko z ustrezno varcnostjo in nacrtovanjem privosci stanovanje ali hiso, se posebaj ker so cene nehale rasti.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Točno to so delali. V moji soseski 2 primera. Gre za staromeščanske vile. Odkopali so temelje, ki jih je dež zalil in so bile za porušit. Na istem mestu so postavili hiše z ravno streho

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.243
2.519
113
Že zdavnaj sem ob prenovi enega objekta pod zaščito ZVKD, mojstru iz ZVKD pojasnil, da je obnavljanje starih ciglov bedarija.
Poslikat in posnet zunanjost v nulo, naredit projekt novogradnje z "enako" zunanjostjo in staro porušit.

• Všeč mi je
Reactions: tony

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Potem bodo pa hoteli imeti na fasadi baročne štukature... Se pa strinjam, ker to kaj ZVKD dela je absurd. Mojmu sodelavcu so pripeljali žličkarja ki je praskal fasado sloj za sloj, dokler ni prišel do prvega sloja, ki je bila vijolične barve. Dovolili so mu obnovo fasade z vijolično barvo. Bruh... Da o oknih ne govorim. Kaka plastika, niti ne katerikoli les. Okna je lahko zamenjal z (govorim malo na pamet) z enakimi iz "javorja". Skratka namesto okne v vrednosti 1keur, bi ga ta enaka okna prišla po naročilu 3k eur.
Na koncu je prodal za male pare in šel gradit novo na drugi strani mesta.
Kar pa je absurd. Težiti bi morali k čimvečji obnovi obstoječih nepremičnin, če to ni smiselno pa po nadomestni gradnji. To pa zato, da se naselja ne širijo pretirano.

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.243
2.519
113
Glej če je zunanji izgled identičen, potem tudi baročne štukature gor pašejo.

Meni je pa največja svinjarija, da se recimo v MB med Strossmayerjevo, Mladinsko in Kamniško poruši stara vila, na njenem mestu pa zraste za 50% večje skrpucalo sestavljeno iz "Lego kock", seveda z ravnimi strehami, izpostavljenimi kubusi in glomaznimi nadstreški za 3-5 limuzin ali max SUVov.

• Všeč mi je

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.426
2.583
113
...Največ takih zadev konča s kakšnimi "napakami v postopku" ali v predalu. Jaz želodca za to nimam, sem že z občino imel take borbe leta, da smo spravili skoz, da so uredili piz.arijo, ki so jo sami povzročili. Pa sem se obrnil na vse možne inšpekcije, redarstva, policijo.... zalegle so šele grožnje s tožbami in mediji.
Toliko o naših sodnikih.
Iz druge teme, kot jo poznamo!

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.243
2.519
113
So ja.

Lahko pa pogledaš v naturi: Strossmayerjeva 35 - zamegljena na guglu in pred časom Vilharjeva 7, Kamniška nasproti št. 22; pa kup hiš v kareju Vrbanska, Turnerjeva, Gosposvetska. :(

Medtem je Vilharjeva 2 lep primer generalne obnove.

Čakam kaj bo nastalo na Mladinski 22