free Igor Bavčar

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako nismo znal
pa ja priden narod. sposoben

in sanje so dovoljene.
jutri je nov dan
nič več ne bo kot je bilo
švica pride k nam

in pol ostanejo balkanci, tajkuni, da jih en naštevam

in iz istega otroštva

super podjetniki, d ajih ne naštevam

pa kako. kako ni akrapovič bocko, hydria pa še kdo ob boku igorju? kako? ista šola. isti Joža? ista prepoved cerkve?

mater no. osebnost. si, al pa nisi sposoben, človek, moralen, imaš obraz. PIKA

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
A ti dojemaš, da je bila juga več ali manj zaprto tržišče, kar se pa 'izgradnje' tiče...juga je dobila ogromno ekonomske pomoči, če sem prav preračunal, na glavo več kto nemčija pa vsi vemo, kako je bila nemčija sesuta...

ko je bilo konec 'črpanja' nepovratne ali zelo poceni pomoči, se je susel tudi sistem 'samoupravljanja'...itak je bila v jugi kar velika brezpoelsnost in ogromno umetno ustvarjenih delovnih mest, pa je na zahodu delalo ogromno t.i. zdomcev, recimo za božične praznike so se v slovenijo vile cele kolone avtov

a veš, lahko se je iti 'podjetništvo', če so ljudje prisiljeni kupovati robo od tebe, ker jo drugje ne morejo/smejo

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
ksz

še mojih pet centov:

v tako opevani jugi, sm delal v fabrki, ki je mela 5000 zaposlenih
mel smo mal svoje proizvodnje, ki je bla bl za en jebeštrga, v glavnem smo pa delal za švabe

ki so privlekli svojo tehnologijo, svoj material, svoje stroje in svojo kontrolo...
kar je kontrola izvrgla ste vi lahko kupili pri nas (ja zlo pocen) v štacuni in ste bli fensi...

plačali so pa švabi na minute... za tisto kar je kontrola izvrgla, so minute odšteval...

zakaj to dons ne gre več - fabrka je memgrede že dolg pokojna ?

ker smo mel takrat, odvisno od tečaja tm od 300 - do 500 mark povprečne plače
v konkretni švabski firmi je bla povprečna plača 3000 mark

po domače povedano smo bli kitajci... dons pač nismo več... ker je povprečna plača jurja evrov aka 2000 mark

in kle folk joka, ker bi bli radi še vedno kitajci al kaj? ne štekam čist dobr... mi lahko kdo razloži?

aja pa še to...

jest sm bil tud informatik... leta 1986 ... pa v proizvodnji smo celo robota mel... seveda so ga švabi prvlekl

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
ne pa niso

srbi so predragi da bi bli kitajci

leta 1990 al pa tm nekje okol je ena mejhna televizija stala 2 povprečne plače - naše

dons nekej primerljivega stane 200 evrov al pa še manj... ker to delajo kitajci

taki kitajci smo bli včas mi

memgrede...

je kdo na smučanju v tujini za časa juge kje videl kake elanke?
jest jih nism... če pa že, jih je mel pa zemo

sam tega ne delajo v srbiji

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
elanke je mel celo Stenmark

si premlad da bi se spomnil Stenmarka?

ampak hans, fritz pa Giuseppe jih pa niso mel... v nobeni štacuni jih nikol nisem videl, na nobenem smučišu izven juge...

razumeš kaj hočem povedat?

v enmu james bondu so jih rusom nataknil... statistom... bohved kolk je stalo, čeprav najbrž manj kot Stenmark
ampak efekta ni blo kej dost...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Sam je blo pa v jugi najvec mercedesov na prebivalca.

Drj mi se neki povej. A je teb merilo standarda res tv, pa telefon. Ker ce je, se je men v zadnjih kerih full izbiljsal. Sem dal 400€ za prvi 19 inch lcd monitor, pa 96000 sit za aparat samsung v4, pa 2500 za 58 plazmo.

To so ble cele place, ali vec. Danes vse to kupis za eno povprecno.

Res dobro merilo.

Ne vem pa kaj ma bavcar sctem, razen tega, da je lepo zivel v vseh teh ibdobjih. S celavcem pa pomagal zabit prst v rit skora 2 mio raje.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
ne vem prjatu, kaj je merilo standarda, ampak sm pa prepričan da to, kolk tv si lahko kupiš za plačo pove več o tem, kot neke sanje kako je blo včasih bolš, kljub temu da po čist nobenem merljivem parametru ni blo...

včasih se nismo pogovarjal o tem, kolk tvjev si lahko kupiš za plačo ampak za kolk mark ti je uspelo plačo zamenjat

včasih tud standard ni bil odvisen od tega kolk si mel plače ampak kolk čekov brez kritja si uspel vnovčit na pošti v kaki vukojebini...

ful je blo kul

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
nam vsekakor gre
če pa teb ne... pa bi znalo bit kaj na tebi, se ti ne zdi

jest se vsekakor počutim boljš ker mi noben ne pregleduje telesnih odprtin na Ljubelju pa ker mi noben ne kaže jugokalašnika, ker me je ujela tema pod grebenom košute... nima to sicer veze s standardom, s kvaliteto življenja pa precej
smile-1.gif

ni treba shranjevat reklam od bigbanga... lahko tud bone za bencin al pa titotove slike z dodanimi ničlami... jih mam par za spomin... ti jih poskeniram?

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
pa sej to vsi... neki časa... pol pa odrastejo pa grejo po svoje... tko to laufa

skenirani titoti otrokom nič ne pomenjo... razen če jih učiš ničle štet... recimo: pet milijonov, miško, je pa včasih stala ena kepica sladoleda...

paše na ps

sevede me je motilo
vse je motilo... no ja, vsaj večino

ampak sej veš... slovenc se prilagodi, pa smo pač pisali čeke... ne za hec, ampak pač zato ker je pač tko blo...

eni smo nehal, drugi bi pa to še dons...

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ojojjjjj .... nobeden pa noče povedat (priznat) kolko firm je propadlo po letu 91.
To, da so prišli na koncu meseca tujci z torbo denarja v firmo, in kreditirali plače je neumnost.
Plača je bila takšna, kolko smo bili likvidni. Sej so bili krediti za plače, ampak neprimerno manjši kot danes. In tudi na veliko se za te zadeve nobeden ni upal posojati. Pa še preverjal so, če imaš v bodoče zagotovljen posel, da boš lahko odplačeval. Po 91 je dobil vsak, kolk je hotel.
Bilo je več gospodarskih ukrepov,ne samo bencinskih bonov. Bile so tudi solidarnostne sobote. Par- nepar.
Pač varčevanje. Danes se pa samo cene dvignejo in to na osnovnih življenskih potrebah. Varčuje se pa ne. Zdaj bi nekaj varčevali, ko ni kaj varčevati. Privarčuješ takrat, ko imaš kaj privarčevat. Ne pa zdaj, ko nimaš kaj. In to zato, ker so POKRADENE milijarde !!!! Če si imel prej 20 mark v žepu, si bil car... danes 20€ .... kaj...... nula.
Pohištvenih tovarn je bilo kar nekaj prej pri nas..... danes kupujemo Korejsko pohištvo. Mi smo pa raje brez dela...... Pa ne samo pohištvo...... Tekstilne tovarne, Mura...., obutev...Peko..... kaj še?? ..... vsega tega ni več, izdelki so bili pa boljši kot sedaj uvoženo in Azije.
In še enkrat povem..... Vse slabosti iz Yuge , ki so res bile bi morali izboljšati, se modernizirati, razvijati..... to je bil namen osamosvojitve. Naredili smo pa ravno obratno. Vse se je pokradlo , kar se je lahko. Od denarja, nepremičnin, premičnin...itd.
Možnost v politiko je imel vsak gostinc, lokalni frajer,, brezposelni.....vsi pa brez izkušenj. Govorilo se je samo o tem, kdo bo kolko denarja od kje povlekel. Kdo bo katerega kje Zahebal. Celo letalo si je gospoda privoščila in to v času, ko se je že vedelo, da padamo. Zakone spreminjal preko noči.... in ukinjali tudi. ..... obljubam se je verjelo na slepo,
Omenili ste, da je danes TV veliko ceneje, kot nekoč. Ja, res je. Ampak ne zato, ker imamo velike plače, ampak zato, ker včasih je bilo manj narejenih. Bil je pač za današnje čase zastarel postopek izdelave. Danes takšne stvari skoraj "štancajo". Kakor tudi vso elektroniko.
Ja...tudi redukcije električne energije so bile. Zakaj?? Ker je bila prevelika poraba. Proizvodnja premala. Če je danes premala poraba toka, ga enostavno podražajo. Delamo en kup HE na Savi. Z našim denarjem seveda. In potem spet mi kupujemo to el. energijo z našim denarjem plačane elektrarne. Notri pa ni veliko ljudi zaposlenih. Da bi pa ugasnili nekaj tisoč luči javne razsvetljave pri vsakemu vaškemu psu, pa nobenmu ne pride na pamet. Ali da bi vsaj senzorje montiral. To pa ne. Bo premal €.
Zgoraj omenjeni je imel svojo taktiko..... In ... če je kriv, naj gre tam, kamor so ga poslali in vrne denar. Enako vsi ostali. In vsi te obsojenci so nastal po letu 91. Slučajnost??
Samo še nekaj. Glede na to, da eni res kvazijo neumnosti izpred 70ih let. Kje ste bili leta 90??? Zakaj niste tega rekli takrat, kar trdite danes?? Zato, ker so to samo poceni izgovori. Če bi bili vodilni kaj vredni, tega ne bi dovolili. pa ste. In to sami sebi.
Pa lepo noč