Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Do leta 91 je Slo imela celo plejado uspešnih firm, ki so delovale na svetovnem trgu in ne samo jugoslovanskem. Osemdeseta leta so bila glede gospodarjenja resnično kaos! Pa je vseeno nekako šlo.
Z osamosvojitvijo 91. leta se je pa pri nas začela legalizirana kraja. Vsi smo obnemeli in nismo znali dojeti, za kaj se sploh gre, ko se je začel preko poletja in proti jeseni 91. leta takšen dren na političnem parketu.
Ne samo, da nismo tega bili vajeni - tudi razmišljati povprečen državljan ni zmogel na ta način. Tu ni šlo za "čimhitrejši zagon mlade države", ampak za "čimhitrejše razgrabljenje" državnega premoženja , ki je pa bilo res kar veliko. Konec koncev je bilo vse v državni lasti!
Po hitrem postopku je bila uzakonjena tajnost osebnih podatkov in tajnost managerskih pogodb. Če se je do takrat vsak prosti dinar porabil nazaj za vzdrževanje in razvoj, se je poslej izključno samo še izčrpavalo!
Po 10 letih takega tempa so ostale le še kosti. Po 22 letih sem imel priložnost sprehoditi se po moji nekdanji firmi - tam, kjer smo nekoč z ogromno moralo postavljali rekorde v proizvodnji, dajali šihte za vaški vodovod, celih par mesecev razpravljali, ali bomo podarili celjski bolnišnici denar ali ne - ker čisto vsa 50 km okolica ve, da je gnila in si ne zasluži tistega prispevka, istočasno pokojnemu sodelavcu oz. njegovi družini postavili novo hišo, ker je stara pogorela z njim vred, ... Firma, ki bi v 80. letih lahko dobila prav vsak mednarodni certifikat o kakovosti (pravzaprav jih je tudi imela), je bila izropana, uničena, v tlakih 10 cm luknje, pol strojev manjkalo, od tistega kar je ostalo, jih je pa pol mirovalo ... - hiša strahov! Danes je v likvidaciji in z njo cela dolina na robu preživetja - zaradi parih pogoltnih managerjev, ki so s tistimi tajnimi pogodbami prečrpali denar ven!
Obenem smo pa vsi vedeli, kaj se dogaja, vendar zaradi zakonske podlage, ...
Veste, lepo je bilo živeti v tistih časih! Za nami niso ležala trupla, za današnjimi vodji pa ležijo.
Čas je, da se začnejo zadeve pucati, pa četudi tu in tam kateri zareglja! Prej, ko je 25 let haral in z največjim možnim elanom delal ljudi lačne okoli sebe, je bil zdrav, sedaj pa kar smrtno bolan! Toliko let sem že na svetu, da vem, da se duša zelo dobro drži kožuha in ne škripneš kar tako. Če bi imeli mene na tapeti, ne bi nobena dohtarca hotela na TV izpostaviti tako strastno, da "sem tako hudo bolan ..." - ker sem pač premajhen pik-zigmar!