Evropska komisija in Slovenske vinjete?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vem, samo ni moja ideja.
redface-1.gif

Pa tudi če, tam na ministrstvu ni toliko brihtnih, da bi se to sploh kdo upam pomisliti. Tako da bo na koncu ravno tako, da bo EU komisija malo zatežila, naši se bodo ustrašili in uvedli tedenske ali pa 10 dnevne vinjete za 10 €. Ker bodo s tem zjebali komplet finančno konstrukcijo vinjetnega sistema (ki je, milo rečeno, na zelo trhlih temeljih), bodo ali -
- povečali ceno letne vinjete (pa ne samo za par evrov) ali pa
- kar najhitreje uvedli satelitski sistem za vsa vozila.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Zakaj misliš da je vse skupaj na trhlih temeljih? Dohodki temeljijo na določenih izračunih a misliš da v mercatorju vedo da bodo čez celo leto prodali npr. 200 ton riža?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Ker si zadnji ...

LOL, kako tipično slovensko hinavski je narod, ki ga berem v zgornjih sporočilih.
smirk-1.gif

Tak sistem kot se uvaja, ni deskriminatoren samo do tujcev, ampak tudi do večine v podalpski državi, ki že 20 let čakamo na prve kilometre avtoceste.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Meni je sistem slovenskih vinjet, ki se uvaja, čisto všeč. Za vinjeto bom dal približno toliko kot sedaj za AC, torej bistvenega prihranka ne bo, mi pa ne bo treba zmanjševat hitrosti na 40 na ABC stezi.

Čeprav sem navadno zelo kritičen do sedanje vlade (pač najslabša od osamosvojitve naprej), moram rečt da so se tega projekta lotili kar premišljeno. Edino prav je, da tranzit bolj plača cestnino, ker je samo uporabnik AC-ja in ker ne plačuje ostalih davokov tej državi iz katerih se deloma tudi financirajo AC. Slovenja je tako majhna, da tujcu niti tankat ni potrebno v Sloveniji, torej naj vsaj plača uporabo cest.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
zakaj hinavski narod saj on se čez nas samo pelje in onesnažuje okolje? V avstrji še za živali delajo prehod pa večerne omejitve! Zakaj saj kupiš avstrijsko vinjeto pa se lahko v nemčijo pelješ cež avstrijo jaz tu ne vidim problema! oni pa ga tut ne bojo imeli če jim ne bo škoda denarja!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Čeprav sem navadno zelo kritičen do sedanje vlade (pač najslabša od osamosvojitve naprej), moram rečt da so se tega projekta lotili kar premišljeno.
Ja, zelo dobro so prevagali predvolilne koristi, vložen trud in slabe strani*.

* - ne igrajo vloge, ker bo v letu in pol stvar itak ukinjena

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vinjete zagotovo ne bodo ukinjene tako kmalu. Verjetno šele po letu 2012 (volitve, tehnika).

@vaginko: če ti misliš, da se je vlada uveljavljanja vinjet lotila premišljeno, potem slabo misliš. Vzporednic z Mercatorjem pa tukaj sploh ni. Vse je bilo ad hoc.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kdaj bo ukinjeno in kdaj bodo vpeljani drugi sistemi se tudi jaz ne bi vtikal! KAr se tiče izračunov pa je bilo popolnoma jasno. Na darsu vedo kake so anuitete naloga pa je da se ne ogrozi poslovanje darsa vse temelji na predvidevanju pa verjemi da je v tem izračunu 10% narejnega peresežka zaradi varnosti! Če kdo misli da so številke padle iz kakega žreba po naključju se moti! obstajajo razni modeli simulacij, ki jih zna narest vsak študent ekonomije kar je še lažje če vemo letno obveznost, ki jo moremo pokriti! To žal ni bilo narejeno ad hock! kar pa se prometa tiče pa se tudi ve koliko ga je na določenih cestah saj se redno izvaja štetje prometa tako avtomatsko kot tudi ročno (sploh na štajerskem koncu obstaja več podjetij ki opravlja omenjene naloge štetja prometa), ki se loči tako na domače kot tudi tuje tablice! Na mistrstvu so zbrani podatki o katerih si ne moreš niti mislilt da obstajajo in da se sploh kdo s čim podobnim bavi!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, če je pa tako, potem pa kar verjemi, da je res tako fino in oh in sploh.
cheer.gif

Edino to ti povem, da o delovanju prometnega ministrstva in Darsa nimaš blage veze.
evil.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Meni osebno se vinjete ne zdijo pravične.

Zdaj plačaš kolikor pač prevoziš, za vinjeto bom pa za tiste 3, 4 x ko grem v LJ (800km) in mogoče ene 5x za drugo destinacijo (200km) plačal isto kot nekdo, ki dnevno naredi 200km, se pravi vsaj 44x več kot jaz.
bonk.gif

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.276
4.102
113
Glej ceste se morajo vzdrževati pa če se ti voziš vsak dan po njej ali ne, je pa prav ,da se ulupi tranzit saj te Avstrici tudi opipajo

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Da niso pravične smo že ugotovili in sam sem se postavil v začetku v položaj, da sem proti še enemu pavšalnemu davku (= RTV naročnina).
Ampak, ker je cena znosna in če bo res nateklo dovolj denarja za ceste, se mi sedaj zdi povsem sprejemljivo, da se domači dnevni uporabniki avtoceste z osebnimi vozili vozijo takorekoč zastonj. Konec koncev osebni avtomobil zelo malo uničuje cesto. Prav tako ti uporabniki tankajo gorivo v Sloveniji in prispevajo velik del v proračun. Ostali bomo tudi za kak avto, ki sicer redko vidi avtocesto pač požrli še en davek, saj svet ni 100% pravičen. Že razne lestvice ob registraciji so tudi krivične, saj ni nobenih realnih dokazov, da bi neka skupina voznikov samo zaradi x KW močnejšega avtomobila bolj ogrožale ostale pripadnike v cestnem prometu. Ciljam na zavarovanje avtomobilske odgovornosti.
Večino denarja za ceste bi moral prinesti transit tovornega prometa. Resno me skrbi, da bo morebiti potreben popravek sistema zaradi EU in da so izračuni bili preoptimistični. To pa pomeni, da bomo spet skozi druge davke pokrili te napake. Dvomim, da se bo cestnina za tovorni promet kaj bistveno dvignila in kak davek znižal, torej bomo kot država še naprej zanimivi za tranzit in nezaminivi za tuje naložbe.
Zagovarjam, da se vsaj tovorni promet cestnini po dejanski uporabi (čimprej tudi na navadnih cestah) in da se domače prevoznike poskuša čimbolj razbremeniti. Vsaj kaka pavšalna plačila ob registraciji bi jim morali ukiniti in povišati cestnino na km, ki pa žal ne more biti različna za tujce in domače.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Normalno da se ceste morajo vzdrževat. Po drugi strani pa 90% km prevozim po cestah kjer se luknje zafila s hladnim asfaltom in malo pohodi.
uf-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Kiri pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Zdaj plačaš kolikor pač prevoziš

od kje pa tebi to?
bonk.gif

Kaj pa tebi ni jasno?!

Če sem šel 4x v LJ sem 8x plačal, tisti ki je pa šel 220x (služba) pa 440x.

Se ti ne zdi da je kar nekaj razlike?
17758-icon_confused.gif

Zdaj bova pa na istem.
priden.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Glej ceste se morajo vzdrževati pa če se ti voziš vsak dan po njej ali ne, je pa prav ,da se ulupi tranzit saj te Avstrici tudi opipajo
Ljubljančani jih bodo uničevali, Prekmurci jih bomo pa popravljali, a? Zato ker moramo mi isto plačati vinjeto za 3km avtoceste, ki jo rabiš 1x mesečno, Ljubljana pa je obkoljena z avtocestami, da se jim sploh izogniti ne moreš ...

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
To mi je povsem jasno...ampak tudi trenutni sistem ni tako pravicen, kot bi ga nekateri zeleli prikazati. In niti slucajno ne placas toliko kot prevozis po avtocesti.
Ce si ti sel 4x v Lj, si placal 8x, tisti, ki so se pa dnevno vozili iz Domzal v Lj, pa niso placali nic. Kaj je zdaj tu pravicno?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Kiri pravi:

Ce si ti sel 4x v Lj, si placal 8x, tisti, ki so se pa dnevno vozili iz Domzal v Lj, pa niso placali nic. Kaj je zdaj tu pravicno?

Na Grosupeljčane si pozabil.
evil.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
saj najbolj glasni so sedaj tisti, ki se itak okrog lj z okolico vozijo zastonj zdaj pa to ne bo več mogoče! SEj zdaj plačaš koo!liko prevoziš ampak pod pogojem da se pelješ od cestniske postaje do cestninske postaje! Avotcesto plačamo včasih je bil km prevožene ceste 11 sit (če se prav spomnim ni pa nujno da sem izbral pravo številko, ker tega ne delam več tako pogosto) tako si pol na cestniski plačal določeno ceno se pravi kolko je kilometrov. na hitro in površno razloženo!
No ni pa to tolk pošteno kot satelitsko cestninjenje (sam tega pa v tej banana republiki ne bomo meli tako hitro) moje mnenje je da se teh nalepk ne bomo tako hitro rešili!

Nazadnje urejeno: