Energetska preskrba gospodinjstev

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Če greš pogledat dejansko novico, katero povzema STA, piše tam tole:
Investment in sectors such as renewables, nuclear, zero-emission vehicles or recycling projects totalled $1.1 trillion last year, matching spending on fossil fuels, the report found.

Tko da je bil Žigec tokrat prehiter.

No v Evropi so v gradnji samo tri tako da je v omenjeni vsoti nuklearna energija v zelo majhnem deležu. Vse drugo pa je vrženo skozi okno iz enostavnega razloga da so paneli in ventilatorji naključno delujoči viri, elektriko pa rabimo de glede na sonce ali veter. Torej v vsakem primeru rabimo toliko klasičnih virov kot je porabe, ne glede na količino vgrajenih panelov in ventilatorjev.

• Všeč mi je
Reactions: tony in kalbo

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
Ampak to je tudi zelo velika kurilnica, ne zdi se mi ravno povprecna.
Pa … hisa 1980 letnik - z vsemi “oversize” in ostalimi neumnostmi takratne gradnje.. iscem nekaj kar bo sposobno ogrevat 300 kvadratov - ceprav jih imam sedaj vseljenih pol manj .. se pa zadeva lahko zelo hitro obrne..

drgac pa ja.. enkrat bo treba v to ugriznt.. znanc je dal za kurilnco na drva in zalogovnik nekje 12-15k.. pa more drva si vsako leto rihtat.. tko da TC za 17 - niti ni tko slab deal ;)

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
V taki bajti boš resno prišparal samo z drvmi. Vse ostalo je več ali manj isti šmorn. To zdele kolega ugotavlja, ko računa porabo. Ko pade T pod 0 se števc za štrom kr hitr vrti, ker rata črpalka nad 45 stopinj DV kar potratna. Tega ti povprečen črpalkar ne bo povedu. On pa ni mel ravno izbire, ker mu je stara peč na olje spustila, pa križ ga boli, tko da za drva ni, pa je realen in pove tko kot je.
Je pa res, da če hočeš drva, moraš met doma plac za vsaj 20m drv, pa da rabiš enkrat na leto par ur švicat, da jih pospraviš in vsak dan 15 minut da šajtrgo drv zložiš v peč in prižgeš. Ajd pa enkrat na teden dodatnih 15 minut da pepel spucaš.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in ncnifrej

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Imaš prav, če imaš denar, da kupiš pripravljena drva. Pri mna pa gledam, kako ljudem pripeljejo kamion debel in potem traja kaka dva meseca, da vse to zrežejo, s kajlami razcepijo, zložijo v klaftre in potem še z motorkami zrežejo na ustrezno dolžino. Pošteno delo za celo družino.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
No tud če narezana drva pri kmetu kupiš je bistveno cenej od alternativ. S tistim je melo nas pet dela štiri ure da je blo v drvarnici. Ni pa enako udobno kot TČ, ni pa tud nevem kaj zamudno, če nimaš dveh levih.

Pri goleh je pa odvisno. Če delaš na klin je kr zamudno. Če imaš pa cepilc se da pa kr lepo delat.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
Parkat sel pomagat sosedu - zlagat s prikolce, cepit na stroj pa zlagat ob zid.. sva se kar nadelala.. pa je blo delec od “letne porabe”

• Všeč mi je
Reactions: tony

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
No tud če narezana drva pri kmetu kupiš je bistveno cenej od alternativ. S tistim je melo nas pet dela štiri ure da je blo v drvarnici. Ni pa enako udobno kot TČ, ni pa tud nevem kaj zamudno, če nimaš dveh levih.

Pri goleh je pa odvisno. Če delaš na klin je kr zamudno. Če imaš pa cepilc se da pa kr lepo delat.
Vse je relativno, tudi, ce nimas dveh levih. V taksnem primeru gres pozimi tezko od hise za daljsi cas, da ne bi notri temperatura korenito padla. Potem pa hisa spet potrebuje svoj cas, da se normalno ogreje.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

zoom

Majstr
14. maj 2014
700
250
63
Koliko pride pa plinska kurilnica? Sam razmišljam... neke guzve za nakup v teh časih ni? Če je 5-6k dovolj se z razliko že par sezon greješ

zoom

Majstr
14. maj 2014
700
250
63
Iz nule ne. Sedaj ima peč na drva. Treba peč, bojler, dimik tuljava. Priključek je na objektu

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.141
113
Koliko pride pa plinska kurilnica? Sam razmišljam... neke guzve za nakup v teh časih ni? Če je 5-6k dovolj se z razliko že par sezon greješ
Sredi 2020 sem menjal staro plinsko peč za novo Viessmann B2TE 25 kW. Sama peč je bila z DDV okoli 3500€, priključki, montaža in dimnik nanesejo še približno 2000€. Sam sem se hkrati odločil za kompletno prenovo vseh inštalacij in tudi delno gradbeno spremembo kurilnice.
Od eko sklada sem dobil 2000€ subvencije.

• Všeč mi je
Reactions: zoom

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
O tem skeptiki zelenega prehoda govorimo:

Veleumi EU.ja, ki so sprejeli da do leta (kolk?) 2030 ne bo več smelo biti novih avtov na fosilna goriva naj zdaj še ta del 'povejo' kako bojo speljali.

Drugače pa..tiste, ki se ogrevate na plin...da se je podražil se ve, pa se je v zadnjem času tudi kaj pocenil? Ker cena na borzi pada in pada in je cena na ravnih izpred parih let (tedenska karta od 2018 naprej):

1675669631749.png

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Sončnice in vetrnice bi bilo treba z zakonom prepovedati! Graditi je treba jedrske elektrarne, na obnovljive vire energije pa pozabiti! Ukiniti je treba CO2 kupone in ostale neumnosti kretenskih "zelenih" politikov. Spremeniti je treba trgovanje z elektriko v EU, ki ne bi smela biti vezana na plin. Če se evropski politiki skregajo z Rusi in potem na račun neumne raje po večkratni ceni kupujejo utekočinjeni zemeljski plin od Američanov, ki ga uvažajo s tankerji čez Atlantik, je nekaj hudo narobe z njihovim razumom.

22. jul 2007
13.563
1.743
113
124
Veleumi EU.ja, ki so sprejeli da do leta (kolk?) 2030 ne bo več smelo biti novih avtov na fosilna goriva naj zdaj še ta del 'povejo' kako bojo speljali.

Drugače pa..tiste, ki se ogrevate na plin...da se je podražil se ve, pa se je v zadnjem času tudi kaj pocenil? Ker cena na borzi pada in pada in je cena na ravnih izpred parih let (tedenska karta od 2018 naprej):

Poglej priponko 63383
To bomo uporabniki čutili sredi poletja, ker si do takrat morajo firme nagrabiti dovolj denarja.
Čez poletje se itak ne ustvarja dobičrk, ker ni kubikov;)