Energetska preskrba gospodinjstev

zoom

Majstr
14. maj 2014
700
250
63
Sredi 2020 sem menjal staro plinsko peč za novo Viessmann B2TE 25 kW. Sama peč je bila z DDV okoli 3500€, priključki, montaža in dimnik nanesejo še približno 2000€. Sam sem se hkrati odločil za kompletno prenovo vseh inštalacij in tudi delno gradbeno spremembo kurilnice.
Od eko sklada sem dobil 2000€ subvencije.
Torej dal si 3500eur, v primeru TČ bi dal še 5.000 zraven. Pa letni prihranek recimo 500 eur, 10 let da se investicije izenačijo?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.141
113
V primeru TČ bi bile dodatna investicije črpalna in ponikovalna vrtina ter menjava radiatorjev za talno gretje. To bo prišlo v poštev, če bom še nekaj let v istem objektu in se bom odločil za komplet prenovo (kar bo 100k€+).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
V primeru TČ bi bile dodatna investicije črpalna in ponikovalna vrtina ter menjava radiatorjev za talno gretje. To bo prišlo v poštev, če bom še nekaj let v istem objektu in se bom odločil za komplet prenovo (kar bo 100k€+).

Če boš dal 100 jurjev za prenovo, ti bo na koncu računica pokazala, da nima smisla delat vrtine ampak da bo tč zrak/voda več kot zadoščala za pol ali tretjino cene voda/voda.
(samo povem... ;) )

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Nekaj je tudi udobje in prestiž kot pri vseh drugih stvareh. Kakorkoli pogledaš, deluje zunanja enota zrak - zrak ceneno pred stavbo. Sploh, ko slišiš ventilator. In slišiš ga pri vsaki.

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in tony

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Pozabljaš, da nekdo lahko menja oboje :D.
Jaz ne, ampak povsem razumem, zakaj kdo ne gre na ekonomsko najbolj smiselno varianto. Kot ne gre še kje drugje, denimo pri avtu.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Kakorkoli pogledaš, deluje zunanja enota zrak - zrak ceneno pred stavbo.

Ne izgleda vsaka ceneno, izgleda pa vsaka grdo. Jaz imam zdaj skrito pri drugi bajti, pa je zaradi tega izkoristek še malo slabši. Preko 20m lajtnge... Slišim je tudi ne zaradi tega. Ko crkne in bodo cene za takisto rizevko kaj dosti drugačne kot 8 let nazaj, se pa ne PH niti ta ne splača, kaj šele bilokaka druga varianta TČ, ki parazitira bilokateri drug medij od zraka... Notri gre najmanj moteca za neposredno okolico, najbolj tiha, najbolj nevidna, najbolj neopazna in najbolj zanesljiva zadeva od vseh. Zmoti samo to, da je od vseh najcenejša. Govorimo o investiciji+obratovanju+porabi, se ve...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Predvsem tisti, ki s PH povezujejo urbane mite tipa "nic oken", samo line, pvc vrecka na diht zaprta, mala uta, ki pa mora biti tocno tako in tako postavljena ipd itn...

Ena resna obnova se zelo pribliza temu, edinole na topotne mostove je treba paziti, da ti ne plesni tam.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Gradnja je že brez visokih standardov za pasivno gradnjo pretirano draga. Prav tako so energenti pretirano dragi zaradi noro neumne evropske energetske politike.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Energenti so dragi zato, ker je nekdo nekoč pogruntal, da bi se to dalo dobro obdavčiti. Če bi bil na energent samo DDV, cene za večino tudi danes ne bi bile pretirane.
Na nek način smo kupci energentov molzna kravica države.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Zrak voda - me pride nekje 15-25
Zemlja - voda me predvsem zarad vrtine pride 35-45.
Za razliko zamenjam se avto .. bodo sosedje bolj opazili ;)

Kje te cene pobirate :fredi:

Če poštimaš hišo, zame pomeni, da poštimaš tudi izolacijo. Tudi če gre za prenovo v nobenem primeru ne rabiš več kot 8 kW model.
Realno bo tudi 6 kW delal BP.
Kolegica menjala teden dni nazaj LG.jev monoblok za Daikina 8 kW...predračun 6,2 K EUR.
Ajde...če rabiš vse na novo si pri 10 jurjih.
Kje je 35, 45... poraba z zrak voda je v evrih cca 400 s SV. Če bo vrtina trošila 200 EUR (kar dvomim da bo)....se boš do penziona bolj bogo nasmihal sosedom ;)

200 EUR prihranka letno VS 20 jurjev višja investicija.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Gradnja je že brez visokih standardov za pasivno gradnjo pretirano draga. Prav tako so energenti pretirano dragi zaradi noro neumne evropske energetske politike.

Kar se tice materialov je skorajdane povsem enako. Kar se tice dodatkov, je rekuperacija tista, ki podrazi. Drugace pa vsi ze dajejo po 18+cm na stene in 30cm v streho. Sipe 3slojne so standard, ne nadstandard. Najvec pade na izvedbo, dalec najvec... A se kaj pazi ali ne. Pa so toplotni mostovi povsod, pa puscanje povsod ipd

• Všeč mi je
Reactions: philips