Energetska preskrba gospodinjstev

sousis

Guru
16. nov 2019
1.617
1.084
113
ksz

O je***ti, danes položnica za plin in štrom 3x od običajne za ta letni čas. Dobr so to zregulirali cene. Bo treba vklopit doma regulacijo. Vsi dobijo ekstra kovter za ponoč in termo štunfe za podnevi.

(Saj vem, vsi ste že povedali kako bo, ampak zdajle končno na lastni riti občutim efekt podražitev. In mi ni všeč.)

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in tony

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Pri nas je poloznica za dec 22 za strom manj kot za dec 21 - nekih 70 eur za ogrevanje s TC, pa 70 eur ostale porabe el. Ta zima je kr topla, ce slucajno stisne mraz cel mesec, no potem zna. nekatere ljudi pa res udariti po denarnici.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
ksz

O je***ti, danes položnica za plin in štrom 3x od običajne za ta letni čas. Dobr so to zregulirali cene. Bo treba vklopit doma regulacijo. Vsi dobijo ekstra kovter za ponoč in termo štunfe za podnevi.

(Saj vem, vsi ste že povedali kako bo, ampak zdajle končno na lastni riti občutim efekt podražitev. In mi ni všeč.)
Cene definitivno niso šle x3 gor, tako da raje napiši koliko ti je šla poraba gor...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Kolikokrat je še treba ponovit:
CENA ELEKTRIKE IN PLINA JE BLOKIRANA - plin do konca ogrevalne sezone, elektrika do avgusta. Podražili oz. bolje rečeno uskladili z max. dovoljeno so le stare cene pri GEN-I.

Sem pa včeraj razčistil misterij podražitve Energetike MB s 1.1. iz one teme GEN-I, ki sem jo omenjal pred par dnevi.
Država je blokirala cene plina in elektrike tudi za male poslovne odjemalce in vrtce, šole, socialne ustanove RAZEN kadar gre za daljinsko ogrevanje, tam pa je cena plina in elektrike blokirana le za gospodinjstva. Tako imajo gospodinjstva podražitev iz cca 74 € MW na 135 € MW, ostali pa na 230 € MW, čeprav gre za isti priključek in isto toplotno postajo. Sem jim že napovedal odklop, če ne bodo tega rešili - vlada obljublja popravek odloka. Najbolj ga bodo "najebali" vrtci in šole v MB, ki so na Energetiki.

• Všeč mi je
Reactions: krava in philips

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.009
11.131
113
Prva polovica meseca je bila izredno topla in je vsaj pri meni poraba bistveno manjša kot lani tak čas. Bo pa zdaj druga polovica malo bolj zanimiva, pa še cene elektrike so mislim da šle z novim letom gor, tako da bomo videli kako bo.
20% boš mel gor pa obračaš kak češ, pa vreme gor ali dol ;) če pa še zima stisne zadnjih 10 dni, bo pa šlo proti 30% .... račun mislim.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
December 2021 vs 2021 je bila minimalna razlika na računu: 3€. Celo poraba je bila v obeh mesecih natanko 661 kWh, kar je dokaj presenetljivo :cool:

Cena je šla gor, davek je šel dol... tako da se je do sedaj to dokaj izenačilo. So pa na GEN-I z novim letom dvignili cene za ~30%, tako da bo januarja sigurno več.

Se pa toplo vreme precej pozna pri porabi, lani januarja je bila poraba 700 kWh, če pa gledam prvo polovico meseca in ekstrapoliram do konec meseca, pridem na 560 kWh (20% manj).

sousis

Guru
16. nov 2019
1.617
1.084
113
Mi smo bili na dumpinških cenah Energije plus do decembra. Zdaj smo na regulirani ceni kot vsi ostali. In je boleče. Grem pa še pogledat porabo, ker smo decembra bili dost doma (covid, bolniške, prazniki...)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Mi smo bili na dumpinških cenah Energije plus do decembra. Zdaj smo na regulirani ceni kot vsi ostali. In je boleče. Grem pa še pogledat porabo, ker smo decembra bili dost doma (covid, bolniške, prazniki...)
Še enkrat - cene niso šle x3 gor. Pa še davek je šel dol efektivno za 10% - ta del je sicer v veljavi že nekaj mesecev.

"Kriv" je lahko tudi kak letni poračun, sicer pa se je poraba bistveno povečala.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
No položnice res niso šle x3 gor. Cene npr. NT so šle iz cca 3 cente na 8,2 brez ddv. Je pa res bilo toplo vreme do sedaj, polovica januarja je pri nas šlo manj kot 300 kWh za ogrevanje, npr. lani 980kWh za cel januar. Bomo preživeli teh par € več, problem znajo imeti tisti ki so že lani plačevali po 200-300€ mesečno za plin oz. skupno ogrevanje, pa imajo nizke prihodke, tam pa vrag šalo vzame.

sousis

Guru
16. nov 2019
1.617
1.084
113
Rezultat analize:
- Poraba elektrike nam je v primerjavi z decembrom 2021 šla gor za 25%, položnica pa + 90% od lanjske. Nimamo TČ niti polnilnice električnih avtov.
- Poraba plina nam je letos šla dol za 30%, položnica pa gor za 30%.

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
A se kdo od kmetov placuje elektriko vec kot je zajamcena cena s strani drzave?
Zadnjic debata z znancem in ugotoviva da plačuje več. Petrol, ddv zavezanec.
Pred dnevi mi pride v roke poloznica drustva, enaka cena kot pri kmetu. Elektroenergija ni zavezanec za ddv
Wtf?

Priponke

• IMG_20230119_082106.jpg
    IMG_20230119_082106.jpg
    239,6 KB · Ogledi: 81

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
A se kdo od kmetov placuje elektriko vec kot je zajamcena cena s strani drzave?
Zadnjic debata z znancem in ugotoviva da plačuje več. Petrol, ddv zavezanec.
Pred dnevi mi pride v roke poloznica drustva, enaka cena kot pri kmetu. Elektroenergija ni zavezanec za ddv
Wtf?
Sem ze dobil odgovor

Priponke

• FB_IMG_1674116795248.jpg
    FB_IMG_1674116795248.jpg
    120,4 KB · Ogledi: 103

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.978
3.636
113
Meni je petrol prvič, ko mi je septembra potekla dogovorjena cena zaračunal ET mislim da nekje okrog 0,140, pišem reklamacijo in so popravili na 0.098, imam pa Mali poslovni odjem, račun na DDV. Naslednji mesec so pa tako priklopili sončnico, tako, da sedaj ne vem ali so se za MPO kaj spremenili pogoji. V prvi uredbi so bili gospodinjski odjemalci in MPO skupaj.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Že mesec in pol je zakon v veljavi, ampak še vedno ne moremo uveljavljati obljubljene subvencije, ker ne moremo nikjer oddati vloge. Zanimivo na kakšen način Golob "pomaga" gospodinjstvom.

Ampak protestnikov pa nobenih, vse je super. Pa tudi mediji so (nepričakovano) tiho.

Zanimivo je kako enostavno s praznimi obljubami nategneš Slovence, da ti dajo svoj glas. Preveč kretenov je v tej mali Sloveniji.

Subvencije za lesne pelete​

9. decembra je bil sprejet Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki centru za podpore nalaga izplačevanje subvencij za nakup lesnih peletov. Trenutno pridobitev subvencij še ni mogoča, saj še niso bili sprejeti ustrezni podzakonski predpisi. Po sprejetju podzakonskih predpisov bodo znana tudi nadaljnja navodila (način izplačila, podrobnejši pogoji glede dokazil in izplačil upravičencem ipd.), ki jih bo center za podpore objavljal sproti na tej spletni strani.
Center za podpore bo po sprejemu podzakonskega predpisa omogočil oddajo vlog za pridobitev subvencije preko spletne aplikacije, in sicer:
  • za fizične osebe, ki razpolagajo z vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete (upravičenci) ter
  • so v obdobju med 1. 9. 2022 in 31. 12. 2022 opravile nakup peletov za ogrevanje svojega gospodinjstva.
Zakonska določila za pridobitev subvencije:
  • Upravičenec je za eno vgrajeno kurilno napravo upravičen do subvencije za nakup največ 5 ton lesnih peletov;
  • Dokazila, ki jih predloži upravičenec:
  1. veljaven račun, izdan v obdobju 1. 9. 2022 do 31. 12. 2022,
  2. potrdilo o plačilu celotnega računa,
  3. dokazilo o vgrajeni napravi.