Energetska preskrba gospodinjstev

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
mene bolj skrbi lak vse bo folk kuril, ko bo slo zares. kje se dobijo kvalitetne gasmaske za gibanje zunaj?
FFP2 iz Mimovrste. Tle imam očitno ful svinjski zrak, ker ko sem nekaj časa iz inata hodil laufat z masko se je zelo poznalo... Ko sem dal masko dol, me je prijelo, da bi se preselil...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.074
6.922
113
pri taščici
Dokler so kupci se bo prodajalo po taki ceni.
V večjih urbanih naseljih ni kmetov, so M tehnike, na vasi pa ni M tehnike so pa kmeti. Kmet se ti daleč ne bo peljal s traktorjem, pa čeprav jih ima in da zastojn.
Hanziju vse to razlozit pa tudi ne gre.
Zakaj ne. Obstajajo tudi kamioni... kombiji...
Poznam kmeta ki je z barja vozil 40+ km dalec silazo.
Z veseljem bi v nasprotno smer vozil drva. Magar na Prešerca.
Najveckrat je problem dostop po mestih s traktorjem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Tehnični listi... Napisan je maksimalni odjem, minimalni pa ne. Sem potem neke grafe spodaj gledala, preracunavala COPe v najbolj ugodnih razmerah in izgleda na hitro, da se lahko spusti na 1kW moci odjema. Seveda pa je mozno, da taktira, ampak ne na minimumu 1kW, ampak na 2KW odjema, ker ima tak algoritem, zaradi cesar pogosteje in kratkotrajno deluje - taktira na polno. Je pa to graf 15min povprecenja, tako da bi bil drugace stolpec bolj spicast brzkone. Pac ko se TČ zbudi, se zazene in hitro pride do cilja, potem ugasne. Mogoce ima algoritem tak, da zeli na doloceni modulaciji delat, ki je ugodnejsa, potem je pa hitro (se hitreje) prevec in se ustavi.

Najlazje, kot receno, ce imas moznost, izklopi za par ur TČ in bos videl, ce se ti bo še tak graf risal. Potem bis vedel sigurno ali je TČ vzrok ali ne.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Ne more tako malo delati, kot hiša malo potrebuje, ker je premočna. se pravi inverter se ne more več tako nizko prilagajati in deluje kot on/off praktično.

recimo hiša rabi 1kW momentalno, TČ dela pa z 1kW minimalno odjema, COPa ima recimo 3 takrat (ima več, ampak za lažje računanje), torej da od sebe 3kW trenutne moči. zgolj 1kW ne more.

V eni uri tore hišaj rabi 1kWh. TČ bo pa delala 20 minut s 3kW oddaje in potem počivala do naslednje runde. In potem vidiš take stolpce porabe, kot so na Jonnyj77jevem grafu.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in jonny77

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Tale tematika tudi mene fejst zanima... Namreč malo sem bral o tej "krivulji" ker nikoli nisem točno vedel zakaj se gre...

Predlagano je, da temp na termostatu nastaviš na 1*C višje od tiste ki jo dejansko želiš. Npr na 24*C.
Potem pa na TČ znižaš faktor ozr krivuljo na vrednost pri kateri ti bo TČ hišo segrela na dejansko željeno temperaturo npr 23*C.
Se je kdo lotil tega ozr to naštudiral? Ker je malo kontraintuitivno, da je na termostatu višja temp. Jaz bi si predstavljal da bo TČ zdaj delala 100% časa ker bo poskušala segreti hišo na 24*C?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Jaz termostata sploh nimam. Odzivnost oblečene zidane bajte na talnem je nična preko dneva in dela samo štalo. Manj je več v tem primeru. Narejeno hidravlično uravnoteženje po zankah, dobro ujeta krivulja (pač čez prvo zimo se malo loviš pa popravljaš) in brez nekih neizvedljivih želja v taki hiši, da bo preko Dneva T v isti sobi za par stopinj skakala, kot je bila navada pri prejšnjih režimih in manj ostale navlake je, bolje dela vse skupaj.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Tale tematika tudi mene fejst zanima... Namreč malo sem bral o tej "krivulji" ker nikoli nisem točno vedel zakaj se gre...

Predlagano je, da temp na termostatu nastaviš na 1*C višje od tiste ki jo dejansko želiš. Npr na 24*C.
Potem pa na TČ znižaš faktor ozr krivuljo na vrednost pri kateri ti bo TČ hišo segrela na dejansko željeno temperaturo npr 23*C.
Se je kdo lotil tega ozr to naštudiral? Ker je malo kontraintuitivno, da je na termostatu višja temp. Jaz bi si predstavljal da bo TČ zdaj delala 100% časa ker bo poskušala segreti hišo na 24*C?
Pri meni talno gretje sploh ne upošteva termostata ampak gleda samo krivuljo (glede na zunanjo temp.). In ko zunaj pade temperatura pod neko vrednost, ki mu je trigger za gretje, takrat vklopi talno. Trigger pa je, ko je izračunana temperatura po krivulji višja od temperature estriha (on periodično zaganja obtočno črpalko za par minutk da vidi kolikšna je temperatura vode v talnem).

Drugače pa ko je govora o min/max odjemu... pri moji TČ piše, da je kompresor variabilen med 0,5kW in 3kW (toplotna moč, ne električna!). Kar pomeni da z manj kot 500W ne more greti sistema in če je še to preveč - takrat se izklopi in se čez par ur nazaj vklopi.

Recimo graf "testnega" zagona talnega izpred par dni:
1667464407525.png

Ob 20:00 sem dovodno temperaturo pojačal iz 27 na 28 stopinj, saj je kompresor že bil na 9% in bi se kmalu izklopil. Na grafu temperatur se lepo vidi konstanten dovod in vedno višja temperatur povratka (in ko se ta razlika manjša se tudi kompresor vedno bolj "bremza").

Pri tem zagonu sem izklopil krivuljo in nastavil fix dovodno temperaturo (27 in kasneje 28 stopinj).

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Jaz termostata sploh nimam. Odzivnost oblečene zidane bajte na talnem je nična preko dneva in dela samo štalo. Manj je več v tem primeru. Narejeno hidravlično uravnoteženje po zankah, dobro ujeta krivulja (pač čez prvo zimo se malo loviš pa popravljaš) in brez nekih neizvedljivih želja v taki hiši, da bo preko Dneva T v isti sobi za par stopinj skakala, kot je bila navada pri prejšnjih režimih in manj ostale navlake je, bolje dela vse skupaj.
Ja sej moja TČ ima opcijo, da dela tudi brez termostata, samo trenutno pač ni tako
Recimo da najprej nastavim, da naj deluje brez termostata. Potem pa jo pustim par dni in vidim kakšna bo temp v hiši?
In če je previsoka znižam ta faktor in če je prenizka temp v hiši ga zvišam... ?

1667464666737.png

Še en setting sem našel:
Pump cycles
The pump that circulates the hot water in the system can simply run continuously when the thermostat calls for the heat to be turned on. However, it is more efficient to set a pump to “pulse”, running for a few minutes at a time, a certain number of times an hour. This both saves energy and can extend the life of your system. The potential risk in this approach is that farther apart the pulses, the greater the risk the building suffers unacceptable fluctuations in temperature. Gradually testing how far apart pulses can be timed without a noticeable impact on comfort is a key part of an advanced fine-tune of a heat pump’s performance.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Same krivulje pa ne moreš spreminjati? Krivulja je načeloma (sekcijsko) linearna funkcija, ki na podlagi zunanje temperature izračuna temperaturo dovoda.

Jaz imam 5 parametrov pri tej krivulji - temperaturo dovoda pri zunanjih temperaturah -20, -10, +0, +10 in +20. Vmesne temperature pa linearno izračuna, torej pri +5 stopinj bo vzel sredino med +0 in +10. Pa hkrati lahko na to krivuljo še offset dodam, torej da celotno krivuljo dvignem oz. spustim brez da spreminjam njeno obliko.

Tovarniška krivulja je takšna, letos jo nameravam "spimpati" glede na analizo podatkov iz HomeAssistanta.
1667465287908.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Hja, tako bos vedel koliko rabi pri neki povprecni T kot je zdaj te dni. Naredis k=0,4 npr, kot je svetovano v navodilih ampak to je lahko samo boljsi ali slabsi priblizek, koliko bos res rabil pri -10. Lahko tam ne bo vec ok. Ampak ti zdaj ves kaka T je potrebna zdaj prilagodis za -10 --> naklon premice je pac tak, kot ga rabis.

Premico/krivuljo pac nagibas ustrezno in jo dvigas po grafu gor dol. ce je slucajno vedno enako prevroče, je nagib pravi, samo previsoko je postavljena, npr...

Za to rabis eno zimo recimo, da pogruntas, mogoce naslednjo malenkost se popravis. Ce ke krivulja zanic potem je pac sistem nastavljen tako, da rabis termostat, da ne zbezlja navzgor ali pa navzdol.

P.s.
Krivulja je v resnici premica z dolocenim k (nagibom). Lahko se sicer veckrat lomi, ce sistem omogoca, ampak nikdar pa ni nic ukrivljenega v ozjem pomenu besede

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Hja, tako bos vedel koliko rabi pri neki povprecni T kot je zdaj te dni. Naredis k=0,4 npr, kot je svetovano v navodilih ampak to je lahko samo boljsi ali slabsi priblizek, koliko bos res rabil pri -10. Lahko tam ne bo vec ok. Ampak ti zdaj ves kaka T je potrebna zdaj prilagodis za -10 --> naklon premice je pac tak, kot ga rabis.

Premico/krivuljo pac nagibas ustrezno in jo dvigas po grafu gor dol. ce je slucajno vedno enako prevroče, je nagib pravi, samo previsoko je postavljena, npr...

Za to rabis eno zimo recimo, da pogruntas, mogoce naslednjo malenkost se popravis. Ce ke krivulja zanic potem je pac sistem nastavljen tako, da rabis termostat, da ne zbezlja navzgor ali pa navzdol.

P.s.
Krivulja je v resnici premica z dolocenim k (nagibom). Lahko se sicer veckrat lomi, ce sistem omogoca, ampak nikdar pa ni nic ukrivljenega v ozjem pomenu besede
No sej ta faktor, ki ga lahko nastavljam je v bistvu naklon te premice. Gor in dol jo pa lahko dvigam z želeno temp v prostoru.
philips Ne morem pa nastavljati, tako kot imaš ti, za vsakih 10*C drugače...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
No sej ta faktor, ki ga lahko nastavljam je v bistvu naklon te premice. Gor in dol jo pa lahko dvigam z želeno temp v prostoru.
philips Ne morem pa nastavljati, tako kot imaš ti, za vsakih 10*C drugače...
Aja, škoda. Sem mislil da je tak pristop na 10 stopinj "standard", ker energijske potrebe niso ravno linearna funkcija. Energijski tok navzven je sicer linearen glede na razliko temperature, ampak imaš še druge faktorje zraven (izgube pri rekuperaciji, gretje zaradi ljudi/kuhanja/pečenja ipd.).

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Seveda so linearna funkcija, tudi z rekuperacijo. Ostalo pa kot rečeno nima nobenega resnega vpliva na akumulacijo hiše in estriha. Lahko kuhaš in napokaš 20 ljudi v jedilnico in T se bo dvignila, da in TČ se bo ustavila, ampak resnega vpliva na samo T pa ne bo imela, ker preden T v talnem pade pa potem še v estrihu, so obiski že pojedli... nastavitev krivulje za 10 stopinj gor dol, ti en drek pomaga v teh situacijah in je v veliki meri nepotrebna in zaenkrat tudi ni (nepotreben) standard. To prav pride zgolj v situacijah, ko bi v duhu recimo varčevanja imel rad drugačno T po hiši preko zime. Recimo nekje do 5 stopinj bi imel rad v bajti 22 stopinj, potem nekej do -10, bi rad imel 21 stopinj, v bolj trdi zimi, da ne bi toliko porabil, bi bil pripravljen pa tudi pulover gor dati, pa bi bil zadovoljen z 20 stopinjami v hiši. takrat premico lomiš in manjšaš koeficient.

futuristic
zdaj ne vem točno kateri parameter ti lahko nastaviš. Jaz lahko T. Recimo, pri 5 stopinjah zunaj je DV = 25, pri -15 pa 33. naklon pride 0,4. Če ti npr nastaviš lahko začetno T potem pa naklon, je to semantika... Če bo T v hiši ustrezna pri zunanjih 5 stopinjah in pri zunanjih -15, potem sta tako višina krivulje kot nagib ustrezna.

- Če je pri 5 OK, pri -15 pa premrzlo, višina krivulje začne enako pri 5 stopinjah, moram pa povišati nagib (ali končno T, odvisno kaj nastavljaš). znižati, če je pri -15 prevroče.
- Če je pri 5 premrzlo/pretoplo, pri -15 pa OK, potem končno T pustim, K pa ustrezno znižam/zvišam oziroma povečam DV pri 5 stopinjah
- Če je pri obeh T vedno recimo za 1 stopinjo premrzlo/pretoplo, potem nagiba ne tikam, dvignem/spustim pa obe T

To zadaneš in potem je to to. Edini primer ko lahko malo reguliraš bolj na fino v taki bajti kot jo imaš, je s setpointom. To je v bistvu funkcija, kjer osnovne premice ne premikaš, jo pa celo lahko dvigneš/spustiš. Recimo to pride v upoštev, ko imaš ti sredi zime nastavljeno neko krivuljo, ki sicer ustreza, ampak potem pa se obeta teden, ko bo nenormalno sončen. Takrat bo v hiši pretoplo in lahko potem za par dni spustiš setpoint (-1, -2) pri tem pa ne tikaš osnovnih, sicer v redu nastavitev, ko pol ne veš več, kaj je bilo nastavljeno. Enako, če se obeta teden, ki bo neobiačjno meglen in depresiven - dvigneš setpoint za stopinjo 2. To so regulacije, ko gledaš seveda vremensko napoved, ne pa parurnih sprememb čez dan.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Seveda so linearna funkcija, tudi z rekuperacijo.
Izgube pri rekuperaciji so odvisne od dveh stvari - razlika v temperaturi in pretok zraka. In vsak, ki kaj da nase, bo v mrzlem vremenu znižal stopnjo prezračevanja iz dveh razlogov: manj toplotnih izgub, več vlage v hiši. Kar pomeni da v tem primeru izgube niso povsem linearne, saj jih lahko do neke mere kontroliraš.

Sam recimo realtime računam izgube pri rekuperaciji in je trenutno, ko je še dokaj toplo čez noč (>10 stopinj), so izgube dokaj majhne (~50W) na najnižji stopnji prezračevanja (pretok 120 kubikov).

• Všeč mi je
Reactions: sajkek