NAS backup server

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.057
412
83
Kako upravičite take visoke porabe?
Sam vredne podatke shranjujem na google drive (3€ na mesec) in lokalno na telefonu, pcju. Ostalo je pa itak navlaka oziroma pogrešljiva roba.

Če govoriš samo o shanjevanju podatkov je to gotovo preveč, sam in philips sva navedla porabo za vse it porabnike: home server, modem, router, ap, IoT naprave, kamere ...

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.652
113
Saj mi teče 7.1.1.

Sorry...sem mislil da je 215j zadnji ki so ga spustili do 7.1.1...

Brojim sitno na svojem 216j z 7.2.x....

Podpisal že parx neko updated EULO....pri 923+ pa nobene...tko da x16 so naslednje serije za "odstrel"..….7.3.x (al pa 8.x.x) očitno ne bodo več dočakali :)

Kamele0N

23. jul 2008
42.361
5.652
113
Če govoriš samo o shanjevanju podatkov je to gotovo preveč, sam in philips sva navedla porabo za vse it porabnike: home server, modem, router, ap, IoT naprave, kamere ...

Ja za nek osnovne NAS zadeve je definitivno bolje kak srednji model priznane znamke....

....ko pa gradiš bajto "okoli" IOTa...je pa pomojem vseeno preko palca.....bolje uzet neko osnovno PC kišto da maš zares HWjsko pokrito za 15let....tistih par W viška ne igra nobene vloge....

Kamele0N

23. jul 2008
42.361
5.652
113
Nisem vedel da TerraMaster podpira UnRaid....good to know that! To lahko na vseh modelih preklopiš?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Ali pa, ko improviziraš...

Intel N100 na Asus matični
16 GB DDR4
Dodan Noctua ventilator, da je zadeva pod 40 stopinj
2x1 Tb SSD
1x picoPSU na starem podhranjenem napajalniku
512 GB NVMe
2,5 Gbps NIC v ležišču za Wifi kartico
1X PCIx Sata kontroler
TrueNAS Scale

1000042645.jpg

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
True nas scale je zfs a ne?
Če prav razumem boš v tak setup lahko dodajal samo 1TB diske?
Trenutno sploh ne uporabljam mirroringa ampak zgolj kot navadne diske, saj gor ni nič pomembnega. Če bom kdaj rabil za kakšen večji backup bom naknadno naredil tak pool z ustreznimi diski. Bolj mi je pomembno, da lahko poganjam virtualke in docker aplikacije, čeprav mi včasih kakšna custom nameščena še zmeraj dela težave.

• Všeč mi je
Reactions: majaron

Kamele0N

23. jul 2008
42.361
5.652
113
Mene pri teh "pocket" računalnikih moti da imaš vedno placa samo za 2diska.... pa še to največx za kake nVme (SSD) varjante..... pač ne zaupam SSD diskim za NAS...

Sam bi imel rad MIN 6x SATA

1RAID za osebne podatke ,(2x HDD)
1RAID za podatke-razno (filmi, programi,arhiv od kamer,whatewer....), (2x HDD)
1RAID pa za current upload/download...sprotno snemanje (2x HDD)

Prva 2 RAIDA sta lahko v hibernaciji da šparaš diske.....v zadnji RAID pa rotiraš starejše diske...in posledično pomlajuješ HDD bazo....

?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Mene pri teh "pocket" računalnikih moti da imaš vedno placa samo za 2diska.... pa še to največx za kake nVme (SSD) varjante..... pač ne zaupam SSD diskim za NAS...

Sam bi imel rad MIN 6x SATA

1RAID za osebne podatke ,(2x HDD)
1RAID za podatke-razno (filmi, programi,arhiv od kamer,whatewer....), (2x HDD)
1RAID pa za current upload/download...sprotno snemanje (2x HDD)

Prva 2 RAIDA sta lahko v hibernaciji da šparaš diske.....v zadnji RAID pa rotiraš starejše diske...in posledično pomlajuješ HDD bazo....

?
Kupiš dva konkretna diska in imaš vse tam gor. Vse ostalo je samo nepotrebno vzdrževanje pa poraba elektrike.

Kar se edino splača je, da kombiniraš 2x HDD za storage in 2x SSD/nvme za OS in aplikacije.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Trenutno sploh ne uporabljam mirroringa ampak zgolj kot navadne diske, saj gor ni nič pomembnega. Če bom kdaj rabil za kakšen večji backup bom naknadno naredil tak pool z ustreznimi diski. Bolj mi je pomembno, da lahko poganjam virtualke in docker aplikacije, čeprav mi včasih kakšna custom nameščena še zmeraj dela težave.
Mirror lahko kdajkoli narediš iz obstoječega poola, ne rabiš na novo delat poola in kopirati podatkov.

Kamele0N

23. jul 2008
42.361
5.652
113
Kar se edino splača je, da kombiniraš 2x HDD za storage in 2x SSD/nvme za OS in aplikacije.

Sicer še nisem probal (imam opcijo nVme na DS923+)......ampak a je res taka razlika med dockerji na HDD in če so na nVme?

Ker če je (pri moji uporabi) 0.0004356sec razlike.....mi je SSD/nVme totalno neuporaben (iz vidika varnosti podatkov)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
SSD bo vedno precej hitrejši, ima kratek odzivni čas in pa zelo hitro random branje.

Zakaj pa bi se bal za varnost podatkov? Saj daš dva nvme v mirror in je enako kot pri HDD.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.086
294
83
SSD je precej bedn medij za dolgoročno shranjevanje podatkov, da ne govorim kolk je stvar dražja po TB, če greš enkrat v večje kapacitete.

Če ze, si nastaviš en 1TB cache, ostalo pa HDD.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.086
294
83
Drgač pa, DIY rešitev, s katero nisi omejen na zaklepanje, kot si z synology bi bla recimo kaj takega

ali cenejša varjanta z manj diski

Notr počiš še poljuben ram, en ssd za OS/cache gor pa pokneš recimo truenas ali kaj takega.

Za diske pa vzameš recimo kaj takega, k je trenutno ugodno po €/TB