Danes zalaufam jakuzi in savno.Me prav zanima, če se bodo tudi v tem primeru našli nasprotniki ukrepov (v smislu prižgimo vse luči, naj televizija igra ves dan).
Je to ok?
Danes zalaufam jakuzi in savno.Me prav zanima, če se bodo tudi v tem primeru našli nasprotniki ukrepov (v smislu prižgimo vse luči, naj televizija igra ves dan).
Osvetljujejo fasade , zelenice, rudarijo....Se strinjam, da bi lahko vsaj cerkve in spomenike nehali razsvetljevati kot da so lunapark. Reklamne panoje tudi. Javna razsvetljava je pomembna zaradi varnosti, tako da naj tisto ostane.
Btw, gledam danes zadnji račun za elektriko, naše 4-člansko gospodinjstvo ima 1/3 povprečne slovenske porabe. WTF delate vsi ostali, da je takšno povprečje??
Saj potrošniki ze delajo na tem.Politiki so se dogovorili, da moramo zlepa (sami) ali zgrda (redukcije) zmanjšati porabo elektrike za najmanj deset odstotkov.
Zimo bomo prebili ob takšnih ukrepih
Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo.www.zurnal24.si
Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo.
Predlog uredbe, o katerem so se dogovorili ministri, tudi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer, predvideva obvezno zmanjšanje porabe elektrike za pet odstotkov v času, ko je ta največja. Gre za najmanj deset odstotkov ur največje porabe med 1. decembrom letos in 31. marcem prihodnje leto.
Uredba obenem vsebuje tudi prostovoljno zmanjšanje celotne mesečne porabe elektrike za deset odstotkov glede na povprečno porabo v istem mesecu v zadnjih petih letih. To bo veljalo za obdobje med 1. novembrom in 31. marcem.
Predlog predvideva še omejitev prihodkov energetskih podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina, na največ 180 evrov na megavatno uro proizvedene elektrike. Med drugim bo to veljalo za obnovljive vire energije, jedrsko energijo in lignit, in sicer do 30. junija 2023, so sporočili iz Sveta EU.
Nekje sem zasledil cca 5000kw/h letno. Samo ne vem za katero leto je bilo to.Iz firbca...
koliko pa je povprečna poraba gospodinjstva pri nas. na mojem računu ni te "zanimivosti".
koliko jih pa je sončkarjev, ki so istočasno še vse to prestavili na štrom, lani pa recimo še nič od tega ni bilo? precej malo bi rekla. ne vem, če lahko govorimo o resnih cifrah na nacionalni ravni. po moje bodo res še največ dosegli s tistimi nagradami. že tako se mi zdi, da zdaj ko je šla elektrika tok gor, je to dovolj motivacija, da se "luči ugaša", če pa še kaj kapne pa še bolj. Ne bo treba nekaj na veliko groziti, če ne bo neke želje po žuganju zaradi žuganja samega spet, ker ljudje postajajo varčni v tej točki.
Upam pa, da ne bo preveč firm takih in drugačnih propadalo zaradi tega tam se kar nekaj stroma pokuri, ne bi bilo fajn, da se je to doseglo, ker so nehale delat. bi pa tam bisvteno hitreje dosegli 10% znižanje.
Iz firbca...
koliko pa je povprečna poraba gospodinjstva pri nas. na mojem računu ni te "zanimivosti".
Če luč ugašaš, se rekreiraš.kaksna pa je razlika na ze tako visjem racuni, ce se "luc ugasa" ali ne?
Jaz imam povprečje zadnjih 12 let, kar sem v tem stanovanju, kar 6400 kWh, minimalno 5400 in max 8000, pa sploh ne vem od kje. Sicer imam ogrevanje s klimo, 300l bojler, hladilnik z zamrzovalnikom, vso živo elektroniko, kuham na plin in pečico redko uporabljam. Nimam zamrzovalne skrinje, ne likam in nimam pomivalnega ali sušilnega stroja.Iz firbca...
Ni ponesreci v narekovajih. Point je, da ljudje bolj gledajo, kaj je vklopljeno in kaj ne. Ti povem, da je bila kar konkretna razlika, ce je mali igral igrce na igracarskem računalniku in je samo nehal, ko mu je ostal je pa notri v igrci Vse se je vrtelo naprej, dasiravno samo zelo nestaticni meniji, racunalnik ni pustil ugasniti ekrana, sam ni sel v spanje ipd... Zdaj gre pac iz igrce ven, naslednja stopnja je pa popolno ugasanje v preostalih 23 ali 22 urah, ko se kompjuter sploh ne rabi. TV tudi ni treba da spila cel dan, pa ima marsikdo to za ambient. Vcasih so radii spilal, zdaj pa TV. Ja pa tudk luci konec koncev, niso povsod ledice. Tega se nabere lahko...
klima in bojler, to te nese.Jaz imam povprečje zadnjih 12 let, kar sem v tem stanovanju, kar 6400 kWh, minimalno 5400 in max 8000, pa sploh ne vem od kje. Sicer imam ogrevanje s klimo, 300l bojler, hladilnik z zamrzovalnikom, vso živo elektroniko, kuham na plin in pečico redko uporabljam. Nimam zamrzovalne skrinje, ne likam in nimam pomivalnega ali sušilnega stroja.