Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Jabe zalogovnik je obvezen, že zarad emisij in je del ogrevanja kateremu se ti posmehuješ, podobno kot drvarnica. Kakorkol se pa tebi splača, vsi se ne bomo mogl ogrevat na štrom, pa se vozit na štrom pa kuhat na štrom. To je utopija, tko da bo še lep cajt šibal dizel in drva tudi v tvoje dobro. Konckoncev za švabarijo kurijo Poljaki precej kolma.
Tvoji računici se pa jest nikol nisem posmehoval, obratno pa ti "kalbotova drva" večkrat omeniš.

• Všeč mi je
Reactions: sad

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Ko bodo pa nabil cene štroma čez dan x4 proti ponoč, bo pa marsikak črpalkar razmišljal o izoliranem čebru tople vode, kar zalogovnik toplote v bistvu je.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Ko? Kot kažejo aktualni ceniki gre zadeva v smer, da bodo čimbolj izenačili obe tarifi, da več potegnejo od nas. Zakaj? Ker bodo ljudje še vedno poizkusili ujeti cenejšo omrežnino, zavaljene svinje bodo pa pokasirale 1cent manj, čeprav je takrta energija predvidevam konkretno cenejša.
Pričakujem pa kmalu, da bo še več tarif, kot je pri omrežnini. Cilj seveda: nikoli ni dovolj, je treba še bolj oskubit ljudi.
Čakam, da bomo prišli do stanja, ko bodo tudi fizične osebe žgale agregate za pogon TČ. Tako, kot so to že počela/počnejo nekatera podjetja.
BUTALE.
PS: če nimaš lastne hoste, se ne boš dolgo smejal. Ker bodo vsa goriva šla gor, vključno z drvi. Že videno.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe in Robert

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Zalogovnik obvezen ni. Je pa smiseln pri kurjavi na drva.
Prvic zato.da drva gorijo z optimalnim izkoristkom(poraba hise lahko varira od 1% moci do x00%) , drugic pa zato da imas nekaj toplote shranjene za cas ko se ti ne ljubi kurit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ko? Kot kažejo aktualni ceniki gre zadeva v smer, da bodo čimbolj izenačili obe tarifi, da več potegnejo od nas.
Pričakujem pa kmalu, da bo še več tarif, kot je pri omrežnini. Cilj seveda: nikoli ni dovolj, je treba še bolj oskubit ljudi.
Čakam, da bomo prišli do stanja, ko bodo tudi fizične osebe žgale agregate za pogon TČ. Tako, kot so to že počela/počnejo nekatera podjetja.
BUTALE.
PS: če nimaš lastne hoste, se ne boš dolgo smejal. Ker bodo vsa goriva šla gor, vključno z drvi. Že videno.
Dvomim.da bodo izenacili tarife. Prej obratno.
Moc so ze razbili na pet CB. Sedaj sledi se energija na 5 casovnih blokov.
Pozimi podnevi bo draga kot zlato.....
Za vikend poleti pa skoraj zastonj..
Potem pa bodo ljudje locasi zaceli spreminjat navade porabe elektrike (montirat zalogovnike katerim se danes smejejo).
Jaz imam 2m3 iz odsluzene olinske cisterne in se mi ze desetletje smeje

• Všeč mi je
Reactions: Robert

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Si pogledal aktualne cenike?
18,x centov VT, 16,x centov nizka, pri večini ponudnikov.
Edino mariborski so na 13.x
Še 3 leta nazaj je bilo pa koliko? 5.x proti 3.x?
Fajn nas lupijo. Res pa je treba rekordne plače nekje noter prinesti, pa službena vozila za 100 jurjev tudi.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Po eni strani razumem proizvajalce.
Zakaj bi elektriko prodajali Slovencem po 5c, ce jo lahko posljeno cez mejo in jo tam prodamo po 20+c.
Elektrike po 5c ni nikjer vec v blizini nas najbrz.
Zato jaz 2017 nisem vzel SE kljub odobrenemu netmeteingu ker je bila kpl cena kwh gkoboko pod 10c.
Danes je regulirana na 15c, neregilirana bo po novih sprejetih cenikih pa na 20+c.
Ker bodo znizal omreznino (in podrazil obeacunsko moc in elektriko) se bo splacal elektriko preko suncontravta poslat na drugo lokacijo precej bolj kot pred 5 leti ko je bila omreznina skoraj toliko kot ekektrika.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Seveda je jasno glede cene. Ampak to niso privat podjetja, trmveč so podjetja pod nadzorom države, ki tudi, ko so v težavah dobivajo več sto milijonska vplačila. Tukaj se zgodba konča. Cilj bi moral biti kritje stroškov in amortizacije, tako da se po poteku življenske dobe zgradi nova. Oz. že pred potekom. Ne pa dobički z lupenjem odjemalcev, ko bo zagustilo jim bodo pa točno ti še vplačali preko davkov.
Te svinje v loju pa z našim denarjem delujejo, hkrati nas pa še lupijo dodatno.

Če bi to bil privat denar, bi bil tiho.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.706
2.777
113
Seveda je jasno glede cene. Ampak to niso privat podjetja, trmveč so podjetja pod nadzorom države, ki tudi, ko so v težavah dobivajo več sto milijonska vplačila. Tukaj se zgodba konča. Cilj bi moral biti kritje stroškov in amortizacije, tako da se po poteku življenske dobe zgradi nova. Oz. že pred potekom. Ne pa dobički z lupenjem odjemalcev, ko bo zagustilo jim bodo pa točno ti še vplačali preko davkov.
Te svinje v loju pa z našim denarjem delujejo, hkrati nas pa še lupijo dodatno.

Če bi to bil privat denar, bi bil tiho.
Ti levičarski anarhist, ti! :evil:

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Gonzo in sad

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Obvezni prispevek Ogrevnina bo zajel tudi tiste, ki se bodo poskusili izogniti ogrevanju prostorov. Obveznost plačila bo v vseh stavbah/stanovanjskih enotah kjer so vgrajena okna ter vrata.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Bi nalimal smeškota, ki se rola, ampak kakršna situacija je sedaj, ni daleč od tega, da bo res kaj takega uvedeno. :obesise:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.749
113
EU
Si pogledal aktualne cenike?
18,x centov VT, 16,x centov nizka, pri večini ponudnikov.
Edino mariborski so na 13.x
Še 3 leta nazaj je bilo pa koliko? 5.x proti 3.x?
Fajn nas lupijo. Res pa je treba rekordne plače nekje noter prinesti, pa službena vozila za 100 jurjev tudi.
Potrebujemo sedaj nekakšen "GEN-i" za omrežnino, kot je včasih zbijal cene elektrike?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.189
113
Dvomim.da bodo izenacili tarife. Prej obratno.
Moc so ze razbili na pet CB. Sedaj sledi se energija na 5 casovnih blokov.
Pozimi podnevi bo draga kot zlato.....
Za vikend poleti pa skoraj zastonj..
Potem pa bodo ljudje locasi zaceli spreminjat navade porabe elektrike (montirat zalogovnike katerim se danes smejejo).
Jaz imam 2m3 iz odsluzene olinske cisterne in se mi ze desetletje smeje
Daj malo to podkrepi z dejstvi o zalogovnikih. Kako bi ti koristno porabil zalogovnik na TČjki?

Pa upoštevaj dejstvo, da je med nočnimi temperaturami in dnevnimi vsaj 10 stopinj razike, ter da poganjana toplotna na 100% ima manjši COP kot na 50%.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.189
113
Po eni strani razumem proizvajalce.
Zakaj bi elektriko prodajali Slovencem po 5c, ce jo lahko posljeno cez mejo in jo tam prodamo po 20+c.
Elektrike po 5c ni nikjer vec v blizini nas najbrz.
Zato jaz 2017 nisem vzel SE kljub odobrenemu netmeteingu ker je bila kpl cena kwh gkoboko pod 10c.
Danes je regulirana na 15c, neregilirana bo po novih sprejetih cenikih pa na 20+c.
Ker bodo znizal omreznino (in podrazil obeacunsko moc in elektriko) se bo splacal elektriko preko suncontravta poslat na drugo lokacijo precej bolj kot pred 5 leti ko je bila omreznina skoraj toliko kot ekektrika.
Nek mit kroži okoli, da po zaslugi vRRRhunskega, ponavljam vRRRhUUnskega meneĐerja prodajamo tujini elektriko po (ugibam) 10c zaradi dolgoročnih pogodb, kupujemo pa jo po 20c, ker imamo manjko lastne.
Saj pravim, lahko pa je le mit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Tako je
Drzava je lastnik recimo da 20 elektrarn. Njihova vrednost je recimo 20mrd.
Amrtizacijska doba pa 40 let.
Zato bi moral imet vsake dve leti denar za gradnjo ene nove. Pa ga imamo res?
Daj malo to podkrepi z dejstvi o zalogovnikih. Kako bi ti koristno porabil zalogovnik na TČjki?

Pa upoštevaj dejstvo, da je med nočnimi temperaturami in dnevnimi vsaj 10 stopinj razike, ter da poganjana toplotna na 100% ima manjši COP kot na 50%.
Vsaj 10 v katero smer?
Poglej graf za 2.12. nocna/jutranja 10C visja od vecerne ;l
10 stopinj razlike ni pogosto med dnevom in nocjo.
Imas pa prav tem da bo 100 % nazgana TC porabila vec.elekyrike kot pa 35%.
Med tednom je pac NT samo 1/3 casa.
Ze dolgo govorim da.je TC luknja v koleno,(sploh z izgvorom.da jo poganja SE)? sploh tam.kjer bi lahko naredili vecje kotlovnice ali manjse toplovode ki bi bili ogrevani z lesno biomaso ki sicer gnije v gozdu

• Všeč mi je
Reactions: sad in jonny77