Energetska preskrba gospodinjstev

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.254
737
113
Po mojem mnenju vse skupaj sploh ne bo tako strašno kot je na prvi pogled zgledalo. Sploh pa še sedaj ko bo vsak imel čas dve leti da spozna za kaj se sploh gre. Kdor bo pa kasneje jamral da so ga okradli si bo pa čisto sam kriv. Bodo pa sigurno kakšne izjeme ki bodo plačevali večji znesek kot sedaj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.187
113
Iz prakse ti povem... Deponiranje cca 20 palet Solarnih panelov nekje v Anhovem... Cena cca 6000€...
Paneli so trenutno še na strehi nekega znanega SLO podjetja...Ki jih bo zamenjal z novimi...
Torej je raciklaža dražja kot proizvodnja? Se ti ne zdi da nabijaš? Sicer pa ko obrobe pobereš iz panela in zložiš steklo, imaš materiala 2m x 1m x 20cm. Zase vem kam bom to zakopal.

• Wow
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.033
113
Vse črpalkarje in IR panelce so vas spet našopali. Zdej boste na toplotne črpalke še 2000l zalogovnike dograjevali. :aplauz:

Ravno crpalkarji tega ne bodo delali, ce ne bi ze sedaj. IRjevci pa... Kako pa naj izvedejo to?

2000L zalogovniki in vse sranje zraven je domena drvarjev, da cimmanjkrat gor mečejo, ceprav jim je to hobi in rekreacija.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Ravno crpalkarji tega ne bodo delali, ce ne bi ze sedaj. IRjevci pa... Kako pa naj izvedejo to?

2000L zalogovniki in vse sranje zraven je domena drvarjev, da cimmanjkrat gor mečejo, ceprav jim je to hobi in rekreacija.
Uf, pa sem že mislil, da veš več, pa očitno ne veš prav dosti in samo misliš da veš, zelo ženska domena. Pa tako si kazala znake, da nisi obična. Razlog za zalogovnik je pri drvarjih povsem drugje. Hint....izkoristek....

• Všeč mi je
Reactions: sad in nemenabijat

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Torej je raciklaža dražja kot proizvodnja? Se ti ne zdi da nabijaš? Sicer pa ko obrobe pobereš iz panela in zložiš steklo, imaš materiala 2m x 1m x 20cm. Zase vem kam bom to zakopal.
20 palet je cca 25-30m# volumna panelov... Elektrarna je iz leta 2009, moči pa 200kW...

Vem, ker ima ravno moj sosed ta posel..

Paneli gredo pa dol, zato, ker so na cca 1/3 panelov kontakti odlotani..

Lahko pa kupiš tiste panele, ki gredo dol... cca 10€/kos je omenjal

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
No, 2m3 zalogovnik pri drvarjih je zato potreben, ker ne dobis 5-10kw uplinjaka na drva v velikosti sedanjih uplinjajov
Ko bodo take peci, bo pa zalogovnik lahko brez skrbi lahko manjši.
Ali pa ce imas voljo kamin/stedilnik večkrat dnevno nalagati, potem bo tudi 300l zakogovnik dovolj oziroma pri talnem in izolirani hisi se manj najbrz.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.033
113
No, 2m3 zalogovnik pri drvarjih je zato potreben, ker ne dobis 5-10kw uplinjaka na drva v velikosti sedanjih uplinjajov
Ko bodo take peci, bo pa zalogovnik lahko brez skrbi lahko manjši.
Ali pa ce imas voljo kamin/stedilnik večkrat dnevno nalagati, potem bo tudi 300l zakogovnik dovolj oziroma pri talnem in izolirani hisi se manj najbrz.

No, pa smo sklenili krog koristnega s "prijetnim".

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.187
113
20 palet je cca 25-30m# volumna panelov... Elektrarna je iz leta 2009, moči pa 200kW...

Vem, ker ima ravno moj sosed ta posel..

Paneli gredo pa dol, zato, ker so na cca 1/3 panelov kontakti odlotani..

Lahko pa kupiš tiste panele, ki gredo dol... cca 10€/kos je omenjal
Aja.. 20 palet... jaz sem prebral 20 panelov . Sorry :) :)

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Ne vem zakaj bi TČ bila problem. Ko žre cel dan 1-2, mogoče 3kW? Če je več nekaj ni ok, ali ne laufa 24/7 ali so premali radiatorji ali pa je hiša popolnoma gola (brez izolacije) in morajo zraven še 2x3kW grelci laufat.

• Ljubezen
  • Všeč mi je
Reactions: sajkek in sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.033
113
No, lepo da se strinjamo. Zdaj grem pa nazaj jokat, ker mi poloznica za strom skače za 50%, zaradi takih in drugacnih novitet, kar je najbrž vzrok površnemu branju.

Je sla iz 13 pa pol na 19 pa pol. Se dobro, da so zdaj na zimo spet znižali, da bo samo 10€. Z 19 ne vem, ce bi slo. Bi mi prsti pomrznili. Pa se samo gumbe imam, nic dela, da bi me ogrelo. Zdaj bom lazje sledila tvojemu brainstormingu.

Je pa fajn, da smo vsi zadovoljni, ko gre elektrika "gor". Eni se privoscljivo režijo tistim, za katere mislijo, da bodo plačevali vec, a ti slednji smo edini, ki placujemo iz leta v leto manj. Odkar placujem poloznice za strom, se ni bila tako nizka kot bo zdele decembrska.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Žalostno res za to privoščljivost.
Čeprav se je pa tudi v tej temi pokazalo, da so forumi precej koristni. Recimo jaz sem pridobil ogromno koristnih informacij, da se lažje odločim.
Ali se bom pravilno, bosta pa čas in tošl pokazala. :valjamse:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
No, pa smo sklenili krog koristnega s "prijetnim".
A to, da si ga pa mim usekala bomo pa zignoriral? Zalogovnik zraven bilokere peči na drva je must have zaradi izkoristka in popolnega izgorevanja, "udobje" pride zraven. Sej razumem, da si mogla bit boje, da nimaš drv v bajti in definitivno si imela prav. Ne rabiš pa bit teh bitk dalje.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.033
113
Niti nisem... Zalogovnik obvezen ni. Dela to, čemur se tvoj somisljenik posmehuje TČjkam "po novem". Torej vi ga zaradi nizanja stroskov ze vsi imate, a smejemo se tistim, ki ga niti v ta namen ne potrebujejo. Dejmo pa 2 kubika ali pa 3 raje, da ne bo treba tok gor metat.

Recimo res pa eni rabijo dimnik in dimnikarja vsako leto. To spada pod mus... Pa plac za zalogovnik, ce ga imas, je tudi mus.

Mi smo dost poceni gradili... Pod jurja/m2, tako da vsaj 2k€ tu, pa za zalogovnik z vso pametjo in montazo je se enkrat toliko (a sem dovolj rekla). Za ta denar se eni ogrevajo >15 let, tisti, ki se jim pa najbolj smejemo pa... Z 0 se ne da deliti... Vsak po svoje stroske niža. Jaz se res z izkoristkom svoje "peči" ne ukvarjam, pri racunici je bila ze 10 let nazaj to ena bolj irrelevantnih postavk, kar se tošla tiče, danes pa sploh.

A bo zdaj ok? Se ne pocutis vec prezrtega?
Zdaj grem pa migat in zato ne bom odgovarjala več... Prioritete...

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo